Cvičíme PERMANENTO. Díl VIII. Nezvdávej to!

Poslední díl seriálu, kde najdete jedno video pro každodenní domácí posilování i motivaci, proč se vyplatí nevzdat pravidelnost…

Je tady finále – poslední článek ze seriálu „Cvičíme PERMANENTO“. Krátké video do vaší sbírky pro nadcházející týdny a shrnutí, co vše užitečného pro vaše tělo může Permanento přinést a proč se vyplatí investovat 10 minut denně do pravidelného cvičení. Těch 10 minut je celkem dlouhodobě udržitelných a o to jde především!

PERMANENTO a jeho přínos v kostce

  • přirozeně zpevníte hluboký stabilizační systém
  • zaktivujete optimální zapojování těch nejdůležitějších svalů
  • zlepšíte funkci rovnovážného ústrojí
  • zkvalitníte propojení mozkových hemisfér
  • posílíte svalové skupiny s tendencí k ochabování
  • protáhnete svalové skupiny s tendencí ke zkracování
  • zbavíte se dysbalancí všeho druhu
  • prodloužíte životnost vašeho těla
  • všechny vaše pohyby budou efektivnější a úspornější a vy získáte novou energii

Jak získám novou energii?

Pokud jsou ve vašem těle nějaké dysbalance (jakože si můžete být jisti, že ano), tak je musí tělo nějak kompenzovat a na tuhle kompenzaci musí vynakládat nějakou energii, kterou by jinak mohlo využít lépe. Změny – i zdánlivě nesouvisející, nepocítíte za týden a asi ani za měsíc… ale pocítíte je. Mně například po roce pravidelného cvičení prakticky vymizela jarní alergie, která se mi spustila během druhého těhotenství. Postupně jsem ulevila tělu a to konečně začalo mít energii na boj s alergií. Ale osobně vnímám i okamžité „dobití“ bezprostředně po cvičení. Zjistila jsem, že jen pár minut cvičení mě krásně probere a jakoby nalije čerstvou krev do žil.

Jak se dopady cvičení projeví na kole?

Když vaše tělo funguje správně, tak se to zákonitě musí projevit na výkonnosti. Pokud nejste pevní v jádru (core, střed, hluboký stabilizační systém), tak neefektivně přenášíte energii z pedálů do pohybu vpřed. Prostě se cestou ztrácí a vy se zbytečně zpomalujete. Je to stejné jako s baseballovým míčkem… kdyby byl dutý, tak neletí ani do poloviny hřiště.

Stejně tak jste neefektivní, pokud vaše svaly nespolupracují optimálně – výsledná síla je podstatně menší. Lepší funkci rovnovážného ústrojí zase jako když najdete v technických pasážích. Není to jen o rovnováze, ale i o vnímání těla v prostoru. Kvalitnější propojení mozkových hemisfér sice souvisí s kognitivními funkcemi, což ocení především orienťáci (MTBO), ale nakonec nějaké rozhodování a přemýšlení probíhá neustále ;). 

A dysbalance? Ta přímo souvisí s životností našeho těla. Je to, jako byste chtěli stavět barák na nekvalitních základech. Dříve nebo později spadne. Záleží na tom, jak vysoký ho chcete mít nebo jak dlouho chcete, aby vám sloužil. Pokud něco ve vašem těle nefunguje správně, zatěžováním bez kompenzace akorát umocníte existující nerovnováhu, až už to tělo nevydrží a začne volat o pomoc – nejčastěji s přibývajícími lety nebo příliš intenzivním zatěžováním. 

Je to samozřejmě proces dlouhodobý, individuální a dlouho latentní (bez vnějších příznaků). Proto je tak těžké setrvat u nejrůznějších kompenzačních či preventivních cvičení.

 

Co na tom nejvíc baví mě?

Vlastně to, že moje tělo funguje správně. Že mě nic nebolí. Že když sednu na kolo, tak jedu. Když jdu běhat, tak běžím. A nevadí, že tyhle sporty nedělám úplně pravidelně. Jen vytrvalost úplně nenaženete. Celkově se ale cítím skvěle a vím, že se na své tělo mohu kdykoliv spolehnout. A pak mě baví, že mi nikdo nevěří, že nejsem v tréninku a že stále můžu prohánět pány – naštěstí taky stárnou ;).

Podobné zkušenosti se začínají scházet z více stran. Jen to je dlouhodobější proces… je třeba trochu permanentnosti. Bez toho nefunguje ani PERMANENTO, ani cokoliv jiného. Ale v tomto případě opravdu stačí pár minut denně a to se dá zvládnout!

Pokud jste zmeškali, proč tento způsob cvičení funguje a jak, tak se můžete vrátit k předchozím článkům.

A pokud byste chtěli cvičení vyzkoušet na vlastní tělo, tak od úterý (12. 5.) začaly pravidelné lekce v Praze na Vinohradech.

A můžete také cvičit v poholdí domova a nebudete na to sami, pomůže mobilní aplikace!

 

Autor: Kateřina Macháčová

b
Mgr.Kateřina Macháčová Ph.D. vystudovala Fakultu Tělesné Výchovy a Sportu při Karlově Univerzitě v Praze. Na téže fakultě pak v roce 2009 ukončila doktorandské studium zaměřené na problematiku hodnocení tělesné zdatnosti u seniorské populace. V rámci postgraduálního studia absolvovala dlouhodobou zahraniční stáž na Institutu Gerontologie při Wayne State University v Detroitu, Michigan (USA), kde po ukončení stáže působila jako Senior Research Scientist.

V roce 2017 založila iniciativu POHYB PRO ŽIVOT ,jejímž cílem je podporovat aktivní životní styl (nejen) v pokročilém věku a přispívat tak k prodlužování života ve zdraví! V rámci iniciativy pořádá přednášky o významu pohybu a jeho vlivech na organismus

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková