Giro představilo novinku: trailovou helmu Manifest Spherical

Lehkost, pevnost, bezpečí i pohodlí – to vše vám chce nabídnout nová trialová helma Manifest Sperhical

Pěkně nám to inženýři v Giro dávkují. Zkraje letošního roku byl představen nový trailový model Radix, patřící do střední cenové kategorie. Máme tu květen a další nášup! Giro představilo opět helmu, s kterou se můžete směle pustit do trialového i enduro poježdění, a dostala název Manifest Spherical.

V Giru se netají tím, že se snažili nabídnout helmu, která bude disponovat moderními technologiemi a splňovat to, co si jezdec žádá: dobré odvětrání, nízkou váhu, dobře padnoucí tvar s ochranou zátylku a především bezpečnost.

Co vše je na ní nového a zajímavého?

MIPS trochu jinak

Pokud technologii MIPS vnímáte jako tenkou pohyblivou skořápku přidanou jako doplněk standardní helmy, je to správně. Ale u nové helmy Manifest Spherical (ale abychom nedávaly zavádějící informace, bylo to použito např u silničního modelu Giro Aerther…) je ochranná technologie pojatá jinak.

Giro to popisuje jako kulovou a objímkovou konstrukci, sestávající z vnější a vnitřní vložky. Konstrukce umožňuje, aby se vnější vložka během nárazu otáčela kolem vnitřní vložky (stejně jako u standardního designu MIPS).

Obě vložky jsou vyrobeny ze samostatných vrstev EPS pěny, každá s odlišnou hustotou a navržená tak, aby lépe zvládala různé typy nárazů.

Vnitřní vložka (ta, která je blíž vaší hlavě) je vyrobena z „méně husté pěny“, která je podle ní pohodlnější a vhodnější pro dopady při nízkých rychlostech.

Lisovaná vnější vložka (která je pokryta vnější skořepinou přilby) používá hustší EPS pěnu, která lépe chrání hlavu před vysokorychlostními nárazy.

Ale Giro Manifest Spherical si přeci jen nese jeden unikát, jako první z kategorie trail/enduro helem využívá tuto stále poměrně novou konstrukci. A to nejen v rámci Giro nabídky, ale oblasti MTB helem obecně.

AURA ochrání i zvýší vzdušnost

Dalším důležitým prvkem je výztuha uprostřed helmy – zpevňující oblouk označený názvem AURA. Tento oblouk by měl podpořit nejen bezpečí a pevnost helmy jako takové, ale zároveň umožňuje zapracovat větší ventilační otvory, které navedou větší množství vzduchu okolo vaší hlavy, aniž by to mělo vliv právě na pevnost, potažmo bezpečnost. 

Na helmě Manifest Spherical tak najdete celkem 19 ventilačních otvorů (technologie Wind Tunnel™), díky čemuž by měla být jednou z nejlépe odvětraných helem nejen v kategorii trail/enduro, ale z pohledu komfortu odvětrání by se měla přiblížit sportovním a cross country modelům.

A tady je shrnutí všech technologií, systémů a prvků, které u helmy Giro Manifest Spherical najdete.

Technologie Spherical MIPS®

Progresivní vrstvení materiálu

19 velkých větracích otvorů (Wind Tunnel™)

Zpevňující oblouk AURA

Upínací systém Roc Loc ® Trail Air

Magnetická přezka pod bradou Fidlock®

Magnetická přezka pod bradou Fidlock®

Široce nastavitelný štítek v „moto-stylu“

Rychleschnoucí antibakteriální výstelky XT2®

Protiskluzový povrch pro jistější usazení velkých MX brýlí

Integrované jistící body pro odložení klasických brýlí

Extra lehké pásky

Reflexní prvky

Hmotnost: 346 g (vel. M)

Ještě se sluší dodat, že helma je v nabídce v sedmi barevných kombinacích, ve třech velikostech S (51–55 cm) / M (55–59 cm) / L (59–63 cm). Cena za tuto povedenou novinku, nabitou nejmodernějšími technologiemi, odráží vše popsané: stojí  7 290 Kč. Přestože jde o novinku pro sezónu 2021, na českém trhu se objeví v průběhu června.

Informace o dostupnosti najdete na stránkách českého zastoupení progresscycle.cz

Fotot/video: GIRO

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková