To, co má dovoleno dotknout se vaší kůže

Specialized – spodní vrstvy. Pohled na tři doplňky, které nejsou vidět, a přesto na nich tak záleží

Když výrobce popisuje své dresy, mnohdy použije výraz „druhá kůže“. To charakterizuje propracovaný střih, přilnavý materiál. Jenže velmi často potřebujeme přímo na tělo obléknout spodní vrstvu, která pokožku ochrání před vlhkem, prochladnutím, anebo naopak při horkém dni od vedra izoluje. Ano, mluvíme o spodní vrstvě. Dnes vám představíme tři kousky z dílny amerického Specializedu. Jeho nabídka totiž nejsou jen kola, helmy, dresy. Milým překvapením je, že se svým charakteristickým S kem nabízí i funkční trička.

Seamless spodní tričko s rukávem

Abychom to upřesnily, od každého vzoru můžete mít tričko s rukávem nebo verzi nátělníkovou. Seamless je tričko na omak z pleteniny, které má za úkol udržet konstantní tělesnou teplotu. Nenajdete tu žádné složitosti a téměř žádný šev. Jen raglánově vsazené rukávy, které jsou spojeny s dalším dílem plochými švy.

Ačkoliv je materiál ze silnější syntetické příze, při natažení je znatelná struktura tkaní, která nabídne dobrou prodyšnost. Na bocích jsou od podpaží směrem dolů zpevňující klíny, vše ale bezešvé.

Příjemný k nošení je výstřih do V, který není příliš hluboký, jde pěkně ke krku. Jeho lem zdobí vetkané logo Specialized.

Sleevless tričko s rukávem

Kdo nevyzkouší, nevěří. Ale technologie jdou velkými korky kupředu a tak se není čemu divit, když se objeví materiál, který izoluje a zároveň se pyšní i chladícími vlastnostmi. Takže i když venkovní teplota šplhá vzhůru, s klidem si pod dres můžete takové spodní tričko obléci. Splní totiž dvě funkce, odvede pot od kůže směrem ven, takže tvoří izolaci před stuzením, ale zároveň vaše tělo nezahřívá, jeho materiál má chladící účinek.

Specialized si tuto technologii nechal patentovat, jde o síťovou tkaninu VaporRize ™. Jeho struktura se podobá povrchu golfového míčku. Materiál je velmi lehký a pružný.

Sleevless tričko má klasický střih, jen pro komfortnější nošení vsazené boční díly. Samozřejmostí jsou ploché švy i použití velmi pružných nití, které korespondují s elasticitou materiálu VaporRize ™.

A pro dámy pak také slim střih, který kopíruje křivky těla. U spodní vrstvy je důležité, aby pro správnou funkčnost opravdu přiléhala na tělo.

Proto je v nabídce opravdu široký výběr velikostí, od XS až po XXL.

A jaké jsou cenovky? Za spodní tričko Seemlees zaplatíte 1399 Kč, nátělník tohoto modelu je o 100 Kč levnější. Tričko Sleevless s chladivým účinkem je za 1299 Kč, nátělník pak na 1190 Kč.

Spodní cyklistické kalhoty s vložkou Sleemless

Bonus v naší mini přehlídce jsou spodní cyklistické kalhoty. Každá z bikerek, které jezdí pravidelně potvrdí, že vrchní kalhoty vydrží víc, než jednu sezónu a v případě kvalitního odolného materiálu i „přežijí“ bez poškození i nějaký ten nedobrovolný kontakt se zemí. Navíc, rády si pořídíme vícero barev i střihů, tak aby nám ladily k dresu, volíme je podle počasí, podle toho, kam se chystáme. A jak je to s těmi spodními kalhotami? Někdy jsou napevno součástí pořizovaného modelu, nebo se minimálně dají odepnout. Pokud ale nesedí a ty vrchní naopak prostě potřebujete mít, je nutné si pořídit spodní samostatně.

Takže tady je tip od Specialized. Vzdušné, pružné, s plochými švy, model SWAT s bonusem ve formě postranních kapsiček, které bezpečně uschovají drobnosti, jako je například klíč od bytu, auta. Mají vrchní gumičku tak pevně, aby z nich předmět nevyskočil.

Použitý je opět vzdušný materiál VaporRize ™. Pohodlné jsou široké lemy, které zakončují nohavice. Jemný silikon z rubu udrží nohavičku tam, kde má být. Žádné vyhrnování. To oceníte v případě, že si v chladu chcete vzít kolenní návleky a ty napasovat přesně k délce spodních kalhot. Tahle drobnost vás buď může těšit nebo v případě shrnování může pěkně otravovat.

Samozřejmě celkový dojem za pohodlí dělá i cyklistická vložka. Zde je anatomicky tvarovaná s vyšším polstrováním, takže by měla nabídnout dostatek komfortu při vaší divoké jízdě v terénu.

Cena vnitřních kalhot je od 1690 Kč. Všechny dostupné varianty i velikosti najdete na stránkách českého zastoupení.

Katka Polívková