Pohodlí jménem Specialized Power Mirror

Zrcadlo nabízí odraz. Mirror pak komfort a pohodlí tam dole, přesně jak potřebuješ…

Jistě souhlasíte, že nepohodlné sedlo dokáže pokazit dojem z jízdy na sebelepším kole. Problematika komfortu se diskutuje napříč značkami. Je to žhavé téma po společných vyjížďkách, většinou se někdo najde, co si postěžuje na otlačeniny. Ten šťastnější už si svůj model našel a má na pár let vystaráno (ne zřídka se totiž váš model přestane vyrábět a jeho nástupce, byť modernější, lehčí atd. ho zkrátka není schopen nahradit).  My máme ale tip, který si minimálně zaslouží zvýšit vaši pozornost. Protože tohle sedlo je opravdu úplně jiné.

Seznamte se, o vaši přízeň se uchází Specialized S-Works Power Mirror

Jde o novinku, kterou američtí tvůrci vyrobil pomocí 3D tisku z tekutého polymeru. Jak je vidět z fotky, sedlo má několik vrstev a ve středu dominuje struktura plástve, která umožňuje nekonečně ladit hustotu materiálu způsobem, který je u pěny nemožný.

Již více než 20 let se ve Specialized jejich Body Geometry pokouší zmapovat anatomii člověka a vyvinout sedla, která jí odpovídají. Vývoj pěnových modelů narazil na svůj limit, co se komfortu týče. Bylo třeba vymyslet něco nového. Proto přišel Mirror a “zrcadlová“ technologie.

Ve Specialized se to nepovedlo na první pokus, naopak, bylo potřeba sedm desítek opakování, vždy od jednoho konceptu k jezditelnému vzorku. Vše ale proběhlo za méně než jeden rok! Tady jsou hmatatelné výhody technologie 3D tisku.

Sedlo Specialized S-Works Power Mirror (tedy úplně správná název je Power with Mirror) dostalo, jak název napovídá,  základ z tvaru úspěšného modelu Power. Samozřejmě také využívá konstrukce Body Geometry, která podporuje prokrvení jednotlivých sedacích partií. Vedle toho tu jsou plástvové struktury, která poskytují vynikající podporu a pohodlí v oblasti sedacích hrbolů. O pohodlí se tak patentovaná matice 16 000 vzpěr a 7 799 uzlů, z nichž každý může být naladěn jednotlivě.

Strukturovaná část je spojena s karbonovou skořepinou, sedlo má pak pevné karbonové ližiny.
V nabídce jsou dvě velikosti: šíře 143mm a 155mm. Váha je 190g, resp. u širšího 194g. Podélně sedlo měří cca 243 mm.

Vývoji, unikátnosti i zpracování odpovídá cena. A vlastně již název S-Works napovídá, že se pohybujeme v té nejvyšší kvalitě. Takže nebudeme skrývat, že za pohodlí a luxus zaplatíte lehce přes 10 tisíc. Zda to stojí za to, je na posouzení každého z vás.

Já jsem měla možnost v rámci představení nového Epica vyzkoušet necelou hodinu v terénu. První dojem ohromující. Ale přiznávám, že to mohlo být i v kombinaci s báječným fullem Epic Expert. Nicméně příslib delšího testu od zastoupení Specialized máme, tak se s vámi podělíme o další postřehy.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková