POD POKLIČKOU s….Terezou Neumanovou

Jaká NEJ najdete v jídelníčku našich nejlepších cyklistek? Nový mini seriál v rámci článků o výživě pokračuje s všestrannou cyklistkou Terkou Neumanovou…

Oslovily jsme několik předních českých cyklistek, abychom se dověděly něco více ze stravování profi sportovkyň. V prvním díle jsme nahlédly do talíře Jitce Čábelické, úřadující mistryni ČR v XC.  Dnes se podíváme „pod pokličku“ Terce Neumannové, která je nejen všestranná sportovkyně, ale hlavně velmi talentovaná cyklistka, která velmi ráda relaxuje u pečení a v rychlosti vyšvihne třeba úžasný mrkvový dort…

Kdo by náhodou Terku neznal, zde její krátké osobní představení…

Jmenuji se Terka Neumanová, za chvilku oslavím 22. narozeniny. Jsem profesionální závodnicí v týmu Česka spořitelna – Accolade, kde závodím druhým rokem. Na kole jezdím odmalička i závodně, ale v průběhu let se to prolínalo i s dalšími sporty. Čistě cyklistice se věnuji poslední čtyři roky. Minulý rok jsem kombinovala silniční i horskou cyklistiku a právě z této sezony mám titul mistryně ČR v kategorii Elite v silničním závodě. Letos jsem přidala zatím svoji první bajkovou medaili z MČR XCO do 23 let, bronz.

Můžeš nám přiblížit svůj jídelníček během závodní sezóny,co ráda jíš a čemu se raději vyhýbáš?

Nejsem člověk, který by hledal například nějaké náhražky jídla. Jím vlastně všechno! Snažím se jíst tak, aby moje tělo v žádném ohledu nestrádalo. Prostě jím, co si žádá, i když samozřejmě v omezeném množství, abych se pak nemusela jen kutálet. Snažím se jíst pravidelně během dne i při tréninku, ale také záleží na intenzitě.

Maso jím převážně hovězí (1-2xtýdně) nebo krůtí. Taky miluju polévky, vývary nebo krémové zeleninové polévky. Dříve jsem měla ze zdravotních důvodů bezlepkovou dietu, ale když jsem se mohla po roce a půl pomalu zase vracet k pečivu, které obsahuje lepek, byl to svátek.

Teď už naštěstí žádné omezení nemám. Moje strava se mezi závody a v obdobím bez závodů moc neliší. Mimo sezónu si občas dopřeji svíčkovou od mé babičky nebo segedínský guláš, ten zase dělá nejlepší můj dědeček, ale to opravdu výjimečně:)

Podělíš se s námi ještě o jeden konkrétní recept na oblíbený dezert před závody?

Já strašně ráda vařím a peču. Baví mě to a je to pro mě relax. Takže se ráda podělím o jeden recept a tím je můj oblíbený mrkvový dort…

Na těsto budeme potřebovat: strouhanou mrkev, vajíčka, mléko, máslo, mouku (je v celku jedno jakou, já používám buď klasickou nebo špaldovou), med a prášek do pečiva. Na polevu budeme potřebovat: tvaroh, mascarpone, citronovou kůru, ořechy a med.

Moje pečení je občas „pokus omyl“, protože všechno vážím od oka, ale většinou to dobře dopadne, naštěstí;-).

Tím pádem asi nemá cenu dávat nějaký extra popis postupu, ale ve zkratce smícháme suroviny na těsto, které bude mít konzistenci “tak akorát”. Upečeme tak, aby se nelepilo, vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Poté natřeme smíchanou polevu, která by měla být hustá. Navrch posypeme například nasekané vlašské oříšky a necháme ztuhnout.

 

Blesková zpověď

Když vařím, tak nejraději…sýrové rizoto
Když peču, tak nejraději…mrkvový dort
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám…něco nového nebo netradičního
V pekárně si nejčastěji kupuji…ráda ochutnávám různé chleby s ořechy, olivami, atd.
V kavárně nejčastěji piju…poslední dobou flat white
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou…flapjack od Nutrendu
Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou…jen bidon s jonťákem
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si…cokoliv, co mě zachrání, ale snažím se, abych se do takové situace nedostávala
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený…gely a jonťáky od Nutrendu, ke konci závodu kolu
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je…Cola

Bára Bubílková