Jde to i jinak-díl 9. Kouzlo rajčat. Recept na domácí bruschettu

Patříte-li mezi milovníky rajčat, tak právě nastal váš čas…

Rajská jablíčka.  Ta nejchutnější dozrávají na sluníčku, jsou z celého roku právě teď nejvoňavější a dají se nyní koupit za velmi dobrou cenu. I když si můžeme rajčata sehnat v supermarketu po celý rok, tak to stejně není ono. Všichni víme, jak chutnají právě v období plné zralosti. Máte-li navíc možnost utrhnout si je přímo z keříku a hned sníst, nemá to chybu. Chuť však není to jediné, co nás zajímá. Právě nyní mají rajská jablíčka i největší obsah ochranných látek. 

Zásadně prospívají zdraví

Rajčata jsou bohatá na vitamíny C, B, E a z minerálních látek jde zejména o draslík. Již 300 gramová porce rajčat pokryje takřka celou denní potřebu vitamínu C. Ve 100 gramech je zase deset procent denní dávky vitamínu E. Obsah přirozených antioxidantů dělá z rajských jablíček potravinu, která zásadně prospívá zdraví. Například lykopenu se připisují pozitivní účinky při snižování rizika srdečně cévních onemocnění, pomáhá udržovat vyrovnanou hladinu krevních tuků, tedy i cholesterolu. Některé studie mu dokonce připisují ochranné účinky v souvislosti se zhoubnými nádory.

Rajčata:

  • pročišťují organismus
  • snižují množství toxinů
  • podporují činnost ledvin
  • podporují imunitní systém
  • zvyšují schopnost těla bojovat s infekcemi
  • slouží preventivně proti karcinomu trávícího ústrojí
  • pomáhají při arterioskleróze

Vaření neškodí

Zatímco obvykle vařením a konzervováním ovoce a zeleniny ochranných látek ubývá, v případě rajčat a lykopenu je tomu naopak. Tepelným zpracováním využitelnost lykopenu vzrůstá, některé studie uvádějí, že až pětkrát oproti syrovým plodům. Důležité je také vědět, že lykopen se nachází především v povrchových vrstvách rajčete, slupce a těsně pod ní, které jsou vystaveny slunečnímu záření. Loupat rajčata, jak doporučují moderní kuchařské recepty, je škoda. Ochudíme se tak nejen o lykopen ale i vlákninu, které obvykle nemáme v jídelníčku dostatek.

Pro dokonalou využitelnost ochranných látek je kromě tepelné úpravy důležité přidat si k rajčátku i tuk. Je jedno, zda půjde o mozzarelu či trochu olivového oleje. Na druhou stranu je třeba být na pozoru. Často si místo lehké večeře v podobě zeleninového salátu uděláme kalorickou bombu právě množstvím přidaného tuku. Na porci stačí čajová lžička. Velmi zrádné je lít olej na talíř či mísy přímo z lahve. V souvislosti s rajčaty není možné zapomenout na kečup. 

Kečup se stal už v české kuchyni legendou, ale v žádném případě není třeba ho zatracovat. Jen bychom měli v obchodě při jeho koupi číst etiketu. Hledat takový výrobek, kde je co největší podíl rajčat, zároveň sledovat další suroviny a do košíku si vložit takový, kde je nejméně zahušťovadel – škrobů, cukru a soli.

Rajčatové recepty

Rychlá a vynikající. Zasytí a navnadí… Tak to je další jednoduchý recept na typickou italskou snídani či předkrm, tzv. BRUSCHETTU. Jedná se o opečený bílý chléb, na kterém jsou nasekaná rajčata, bazalka, sůl, pepř, olivový olej a česnek:

 

b
Suroviny a postup:

  • bílý toastový chlé, bageta či ciabatta
  • vyzrálá rajčata
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř a lisovaný česnek
  • olivový olej na potírání

Rajčata pokrájíme na drobné kostičky a k tomu na jemno bazalku. Poté lehce osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a smícháme. Rajčatovou směs necháme vychladit a mezitím si nasucho na pánvi či pod grilem opečeme pečivo do zlatova. Horké pečivo potřeme olivovým olejem a bohatě nazdobíme rajčatovou směsí.

PASTA AL POMODORO – je jeden ze základních a tradičních receptů na italské těstoviny. Je jednoduchý, rychlý, naprosto výborný, a proto by ho měl ovládat každý cyklista / milovních těstovin. U italské kuchyně navíc platí víc než u kterékoliv jiné kuchyně, pravidlo použití kvalitních a čerstvých surovin:

Suroviny a postup:

  • těstoviny
  • vyzrálá rajčata
  • čerstvá bazalka
  • sůl, pepř a česnek na plátky
  • olivový olej
  • parmazán

Postup:
Těstoviny uvaříme al dente a mezitím si připravíme „rajčatovou omáčku“. Na olivovém oleji dozlatova orestujeme na plátky nakrájený česnek, přidáme nakrájená rajčata, osolíme a chvíli dusíme, dokud lehce nezměknou a nepustí šťávu. Česnek, který měl za úkol omáčku pouze ovonět, vyndáme. Poté vmícháme uvařené těstoviny, pepř a úplně nakonec čerstvou nasekanou bazalku. Na talíři nakonec posypeme parmazánem.

Tip DNK: máte-li doma hromady rajčat, určitě je lepší, než je rozdávat, začít zavařovat. Nejjednodušším receptem jsou RAJČATA VE VLASTNÍ ŠŤÁVĚ. Rozpůlené či rozčtvrcené plody namačkejte do zavařovacích sklenic, zavíčkujte a sterilizujte při 80 stupních dvacet minut. V zimě je lze použít na rajskou omáčku i polévku, pod maso či na lečo. 

Bára Bubílková