MS v silniční cyklistice kvůli koronaviru ve Švýcarsku nebude.

Švýcarská vláda prodloužila platnost opatření proti šíření koronaviru do 30. září, zákaz masových akcí s účastí více než tisícovky lidí znemožňuje šampionát uspořádat

Mistrovství světa v silniční cyklistice plánované na 20.-27. září , které mělo hostit švýcarské Aigle-Martigny bylo dnes organizátory definitivně zrušeno! V důsledku zhoršující se zdravotní situace a neustálého nárůstu nakažených dnes Švýcarská federální vláda rozhodla neuvolnit stávající zákaz pořádání sportovních akcí nad 1000 osob, ale naopak ho prodloužila s platností do prvního října.

Toto rozhodnutí viselo ve vzduchu již několik dní a pořadatelům MS tak nezbylo než akci v jeho důsledku zrušit. Nyní se čeká na oficiální stanovisko UCI.

V minulých dnech se “vyrojilo” několik možných alternativ, jako například přesunout mistrovství světa do Itálie (oblast Veneto či Emilia Romagna) nebo uspořádat takzvanou “light” verzi, tj. pouze silniční závody jednotlivců mužů a žen kategorie Elite a to vše bez diváků. Pro závodníky, kteří se ale v tuto chvíli nenachází na evropském kontinentu či přijíždí ze zemí, pro které Švýcarsko nařizuje při vstupu na své území karanténu, by byl za současné situace již jen přesun do místa dějiště MS velmi obtížný.

Uvidíme tedy, jak se situace v příštích hodinách a dnech vyvine. Zatímco UCI už ve svém dnešním prohlášení deklaruje vůli zajistit alternativní místo konání, předseda italské cyklistické federace Di Rocco již potvrdil, že Itálie to z časových a finančních důvodů v žádném případě být nemůže.

Přeložení na příští rok nepřichází v úvahu. Pořadatelé cyklistického MS jsou totiž určeni na dlouho dopředu. A Švýcaři se mají opět dočkat v roce 2024, kdy šampionát uspořádá Curych. Do té doby se pojede v Belgii (2021), Austrálii (2022) a Skotsku (2023). Pro rok 2025 bylo MS přiděleno Africe, aniž by bylo přesně určeno místo konání.

Foto:CorVos

Eva Fořtová