Nový TREK Procaliber. Na drobnostech záleží

Nová geometrie, jen karbon a velká kola. Americký Trek zdokonalil svůj prémiový hardtail

Hardtail s pružením – takto se mluvilo před víc jak pěti lety o novém Procaliberu, který převzal originální pružící systém IsoSpeed ze silničních kol Domane. Pružící element mezi sedlovou a horní rámovou trubkou (a zadními vzpěrami) má za úkol tlumit vibrace rámu. Ten samozřejmě u modelů pro r. 2021 zůstává, ale drobných změn doznala geometrie i výbava těchto závodně laděných cross country biků.

Nová geometrie

Moderní trend v úhlech a milimetrech ukazují topová xc kola, která musí zvládnout náročné závodní tratě. V případě Treku dal nový směr Supercaliber (tento specifický full jsme představily zde).  Nový Procaliber mu jde v patách. Má o necelý stupeň položenější vidlici, hlavový úhel se dostal z původních 69,5° na 68,7°. Zkrátila se zadní stavba, opět „jen“ o 3 milimetry, změnil se i úhel sedlové trubky. To vše dohromady tvoří celek, který má nabídnout ještě lepší vlastnosti špičkových biků.

Knock Block lepší v zavřených zatáčkách

Další specifikum je systém Knock Block, což je jakýsi omezovač rozsahu řídítek. Ochrana před „zamknutím“ řídítek, ochrana poničení rámu při pádu. Předchozí modely měly povolený úhel 58°, ten se nyní rozšiřuje na 62°, co uvítají jezdci v technických pasážích s hodně utaženými zatáčkami.

Jen na velkých kolech

Už žádné sedmadvacítky. Trek ve své široké škále modelů a velikostí nabízel koncept Smart Wheels, kdy u nejmenších velikostí (13,5″ a 15,5″) byla kola velikosti 27.5″ a u větších, tedy od 17,5″ pak byly nasazeny devětadvacítky. To se mění a nové Procalibery budou pouze na 29“ kolech.

Na co se těšit a za kolik?

Nová generace Procaliberu přichází v tuto chvíli pouze v karbonovém provedení, hliníkové verze u předchozích let v nabídce nebudou. Cenovka toho nejdostupnějšího modelu z OCLV karbonu však tomuto rozhodnutí jednoznačně nahrává.

PROCALIBER 9.5
PROCALIBER 9.6

Celkem jsou v sériové nabídce čtyři verze. Základní je Procaliber 9.5, který je osazen sadou Shimano Deore 1×12, má vidlici Rock Shox Judy SL. Cena 48 490 Kč.

Dvě barevné varianty a trochu lepší výbavu (Shimano SLX a XT, vidlice Rock Shox Recon) má verze Procaliber 9.6, za který zaplatíte 59 490 Kč.  

PROCALIBER 9.7
PROCALIBER 9.8

Procaliber 9.7 dostal osazení Sram GX a karbonová kola Kovee. A samozřejmě i lepší vidlici Rock Shox Reba RL. Cena 77 990 Kč.

Prémiovým modelem je Procailber 9.8 a Trek se v jeho výbavě opět vrací k japonskému Shimanu. Dostal kompletní sadu XT, kterou doplňují karbonové kliky od E13. Vidlice je Fox 32 SC Performance, karbonová kola, sedlovka…a cenovka se drží na sympatických 93 990 Kč.

Kompletní přehled modelů a specifikací najdete na lokalizovaných stránkách výrobce. www.trekbikes.com.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková