Závod, zábava, setkání. To je L’Etape Czech Republic by Tour de France

Mimořádný zážitek čeká fanoušky cyklistiky příští rok. Česko posiluje země, které mohou pro své cyklistické nadšence uspořádat podnik jménem L’Etape Czech Republic by Tour de France

L’Etape Czech Republic by Tour de France-seriál amatérských cyklistických závodů, při němž účastníci dostanou možnost prožít atmosféru nejslavnějšího závodu světa, zavítá poprvé do střední Evropy. Česko se tak může těšit na výjimečný cyklistický zážitek. Kdy? Musíme si počkat do příštího roku. Datum je stanovené na sobotu 5. června 2021.

Akce je v této podobě organizována v 21 vybraných zemích světa napříč kontinenty, naposledy se jelo ve čtvrtek v Mexiku, kde se objevil i legendární Alberto Contador – dále se šlape v Austrálii, Jižní Americe, Evropě (Francie, Velká Británie, Švýcarsko, Španělsko) a účastní se celkem okolo padesáti tisíce cyklistů všech výkonnostních kategorií.

Prestižní akce pod hlavičkou jednoho z nejslavnějších sportovních eventů historie umožní nadšeným sportovcům osahat si svět profesionální cyklistiky a dopřát si exkluzivní víkend pro sebe i své nejbližší. Reálné kulisy velkého závodu, účast top cyklistických hvězd a také festival sportu s obrovskou mediální odezvou. To je L´Etape Czech Republic by Tour de France, kterou v Česku uspořádá Petr Čech Sport, současní majitelé bikového seriálu Kola pro život.

Základem budou dvě závodní trasy – ta náročnější nabídne účastníkům 130 kilometrů, kratší varianta zavede cyklisty na 90kilometrový okruh. „Start závodu bude v Praze, většina trasy pak povede po nejkrásnějších lokalitách Středočeského kraje,“ uvedl šéf organizačního týmu Přemysl Novák.  “Připravujeme projekt jako celoroční záležitost, finálový závod s cyklistickým festivalem pak bude úplným vrcholem.

Je naplánována spousta akcí na podporu cyklistiky. S pomocí L´Etape chceme představit cyklistiku jako ideální variantu trávení společného času, při které se pojí zábava, zdravý životní styl i starost o ochranu přírody. Jednou z doprovodných aktivit bude takzvaný Bootcamp, díky němuž dostanou účastníci možnost trénovat po několik měsíců na závod s radami a osobními zkušenostmi cyklistických profesionálů.“

Ambasadory projektu se staly dvě významné sportovní osobnosti – trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení a také nadšená cyklistka Martina Sáblíková, společně s ní pak elitní český cyklista Zdeněk Štybar, vítěz etapy na slavné Tour.

 

Martina Sáblíková a Zdeněk Štybar jsou ambasadory akce

“Neváhala jsem ani sekundu, když jsem byla oslovena s nabídkou spojit se s tímto projektem. Cyklistika je mou druhou srdeční záležitostí, takže nebylo ani nad čím váhat. Bude to pro všechny neuvěřitelný zážitek. A já budu na 99 procent u toho a pojedu. Jedno procento nechávám proto, kdyby se náhodou něco stalo, ale jinak si to vážně nechci nechat ujít. Tour de France je pro mě něco jedinečného a upřímně říkám, že závidím Zdeňkovi, že ji mohl jet,” prohlásila Sáblíková.

Zdeněk Štybar doplňuje: „Tour de France je jednoduše pomyslným vrcholem cyklistického světa, je to meta. Je to také obrovská dřina a bolest. Zároveň neskutečná atmosféra a pohlcující energie. Vzpomínky jsou stále živé, Tour se člověku jednoduše dostane pod kůži. Stejně jako Martina budu svůj program na rok 2021 teprve tvořit, ale tuto akci budu mít v diáři i hlavě.“

Pro zájemce  o účast na cyklistické akci L’Etape Czech Republic by Tour de France byl otevřen prodej voucherů včera a to na portále ticketportal.cz.

„V první fázi nabídneme 500 exkluzivních míst na každou z tras. Zájemci si tak mohou zajistit voucher dopředu a následně jej využít v procesu registrace. Ta startuje na oficiálních stránkách závodu 14. září,“ vysvětluje Novák. „Ti, co si zakoupí voucher, mají místo v závodě garantované, nicméně platnost voucheru je omezená koncem února 2021.“ První vlna startovného nabízí krátkou trasu za 1690 Kč, delší pak za 1990 Kč. Po vyprodání tisícovky míst se cena zvýší na 2090 Kč, respektive 2490 Kč.

“Celkem ve všech plánovaných závodech očekáváme účast tří až pěti tisíc účastníků. V těchto mezích se to pohybuje i ve světě a já myslím, že to dokážeme naplnit podobně,” uvedl Přemysl Novák, šéf organizačního týmu z agentury Petr Čech Sport.

…..L’Etape Czech Republic by Tour de France je příležitost stát se na jeden den Saganem, Froomem nebo Contadorem. Je to závod o žlutý dres na 130 nebo 90 kilometrů. Jsou to vrchařské a sprinterské prémie o zelený a puntíkatý dres. Ale může to být i pohodová vyjížďka. Záleží jen na tobě, jak to pojmeš…. Medaili máme pro každého, kdo dokončí. Start a cíl v Praze, trasy vedoucí po uzavřených silničkách Křivoklátska, Berounska a Českého krasu.

Veškeré informace jsou k dispozici na webu www.letapeczech.cz.

Zdroj:TZ
foto: Vlastimil Vacek

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková