Jde to i jinak-díl 10. Dýňové rissoto

A je to tu! Dýňová sezóna otvírá prostor pro kreativní, zdravé a také levné pokrmy

Dýňová sezóna přichází hned s prvními dny v září a s ní se ze všech stran sype spousta nové inspirace na dýňové recepty. Ani my nezůstaneme stranou, i když už jsme vás v loňském roce několika tipy zásobily. Určitě si vzpomínáte na dýňovo-čočkový krém, dýňový pudink s ricottou.  Kdo by snad váhal, zda stojí tento druh zeleniny za zařazení do jídelníčku, může si najít spoustu zajímavých informací, jak nám dýně a její semínka pomáhají.

Není od věci inspirovat se v podzimních dnech středomořskou kuchyní, přidat zeleninu a ubrat maso, kterého jste si beztak užili dosyta při víkendových grilovačkách.

Proto vám tentokrát nabízíme recept na dýňové risotto, které je jednoduché na přípravu a získáte tak další sezónní a svěží pokrm z dýně Hokkaido. Také vám dnes poradíme, jak používat dýňová semínka v kuchyni, aby byla lépe stravitelná.

 

Dýňová semínka v kuchyni

Dýňová semínka můžete jíst syrová, jsou ale nejhůře stravitelná. Semínka nikdy nevystavujte teplu a světlu a ani po opražení je nenechávejte více dnů v teple. Nejkratší trvanlivost mají semínka pomletá nebo nasekaná. Ty skladujte vždy v lednici. Tuky v semínkách a ořeších jsou velmi citlivé na působení tepla, světla a kyslíku. Při nešetrné úpravě se tuky samozřejmě ničí – oxidují, ale krátkým a šetrným opečením většina omega 3 mastných kyselin zůstane v pořádku. Tepelná úprava dále napomáhá i v likvidaci případného mikrobiálního znečištění semínek.

Pro lepší stravitelnost:

  • semeno nejprve dobře omyjte a poté nechtě několik hodin, nebo klidně i přes celou noc, namočené ve vodě. Pak vodu slijte a můžete konzumovat v salátu, na pomazánce, v jogurtu, na kaši či jen tak – jsou příjemně měkká a množství živin je v nich výrazně vyšší než bez máčení
  • nebo je můžete po umytí osolit a na mírném plamenu orestovat na suché pánvi, popřípadě sušit v troubě cca mezi 80-120°C. Můžete i hrst semínek povařit v polévce nebo přidat do hrnce při vaření rýže.

Dýňové rissoto

Suroviny:

  • 1 menší dýně Hokkaido
  • 300 g rýže Arborio
  • 30 g másla
  • 300 ml bílého vína
  • mořská sůl
  • parmazán, cherry rajčátka, dýňová semínka

Postup:

Nejprve si připravíme dýňový krém. Hokkaido pečlivě omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na velké kostky i se slupkou. Ve velkém hrnci zalijeme dýni vodou (o článek prstu navíc), lehce osolíme, vaříme cca 10 minut do změknutí a nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem.

V další hlubší pánvi si rozpustíme máslo a orestujeme na něm rýži, kterou zalijeme 150 ml bílého vína a přidáme 3 naběračky dýňového krému. Přikryjeme a necháme na mírném plamenu vařit, aby se tekutina vstřebala. Za 10 minut celý postup opakujeme. Přidáme 150 ml vína, 3 naběračky dýňového krému a opět vaříme. Výsledná rýže by měla být na skus (al dente) a krémová, trvá to asi 25 minut. Dochuťte 2-3 špetkami mořské soli a rozdělte na talíře. Ozdobte parmazánem, cherry rajčátky a semínky.

TIP DNK: sníte-li čtvrtku hrnku dýňových semínek, získáte přibližně 45 % denní dávky hořčíku, 28 % denní dávky železa, 50 % manganu a 17 % zinku.

Bára Bubílková