Jde to i jinak-díl 11. Kouzlo cizrny: na sladko i na slano
Patří cizrna do vašeho jídelníčku? Pokud ne, zkusíme to napravit dvěma báječnými recepty, pokud ano-přidáme k tomu několik hodně užitečných informací, proč stojí za to ji pravidelně konzumovat
Reklama
Řada z nás řeší po prázdninovém režimu jídlo celou rodinu tak, aby bylo rychlé, relativně levné a co víc, zdravé a chutné. V historii vaření DNK vám dnes představíme absolutně nejjednodušší a přitom neotřelý recept na palačinky z cizrnové mouky, který splňuje výše zmíněná kritéria na tzv. „super food“ v pracovně-školním týdnu.
Než vám ale prozradíme dva jednoduché, ale výživné recepty, tady je několik zajímavostí o této luštěnině.
4 zajímavosti, která byste měla vědět, než se pustíte do vaření
Odkud cizrna pochází?
Cizrna beraní je luštěnina, která dostala své jméno podle tvaru semen. Připomínají totiž beraní hlavu. Jinak se jí říká i římský hrách. Pochází z oblasti Středního východu. U nás je známá béžová odrůda.
Co cizrna obsahuje?
Cizrna má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek. Obsahuje hodně železa, ale i vápník, hořčík, draslík a mangan. Navíc má vysoký obsah zdravých tuků a vlákniny. Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.
Co cizrna dokáže?
Cizrnu lze použít v prevenci i terapii tzv. civilizačních onemocnění od kardiovaskulárních chorob a snižování cholesterolu přes obezitu, zácpu až po rakovinu tlustého střeva. Také udržuje jemnou a pevnou pokožku.
Pro koho je cizrna vhodná?
Cizrna hraje významnou roli jako složka stravy vegetariánů. Jakožto jedna z nejlépe stravitelných luštěnin se doporučuje také dětem i těhotným ženám. Pro svůj obsah železa je vhodná i pro ženy během menstruace.
Je velmi vhodná i pro lidi s cukrovkou, protože má stejně jako ostatní luštěniny nízký glykemický index, její vláknina navíc příznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru i cholesterolu.
Cizrnové palačinky na sladko i slano
Suroviny:
350 g cizrnové mouky
700 ml pitné vody
10 g mořské soli
Postup: Na univerzální palačinkové těsto si smícháme mouku s vodou a solí. Těsto by mělo být řidší. Rozpálenou pánev potřeme kapkou oleje (lze použít např. rýžový, avokádový či olivový) a nalejeme zhruba jednu naběračku těsta. Pečeme z obou stran do zlatova.
Palačinky na sladko lze podávat s džemem nebo čerstvým ovocem, oříškovým máslem či tvarohem a sladit můžeme javorovým sirupem či medem.
Palačinky na slano lze podávat s lučinou, vejci, šunkou či sýry a čerstvou či grilovanou zeleninou a olivami.
Co je cizrnová mouka?
je bezlepková alternativa klasické mouky, která vás zaujme svou zajímavou chutí a nízkým obsahem sacharidů než u klasické pšeničné mouky
má oříškovou, až lehce nasládlou příchuť a každému pokrmu dodá lehce orientální nádech
hodí se ideálně jako těsto na palačinky, falafel anebo se dá využít k zahuštění polévky
je vhodná pro všechny, kteří chtějí zkusit něco nového, mají zálibu pro vyvážené a výživné stravování či trpí nesnášenlivostí lepku
obsahuje v průměru o 33 % méně sacharidů než ve 100 g obvyklé pšeničné mouky