MS v silniční cyklistice bude, ale jen pro Elitu!

Našel se náhradní pořadatel, UCI vytvořila striktní “Covid”pravidla, takže v této podivné sezóně, s okleštěným závodním programem se nakonec světový šampionát v silniční cyklistice uskuteční. Bohužel, jen pro Elitu

Mezinárodní cyklistická federace dnes zveřejnila své oficiální rozhodnutí týkající se místa dějiště konání silničního mistrovství světa, které nahradí švýcarské Aigle-Martigny (odstoupivší od pořádání z důvodů striktních anticovidovylch opatření místní vlády). Bude jím italská Imola, kde se ve čtvrtek 24. září uskuteční časovka jednotlivců mužů a žen, v sobotu 26. silniční závod žen a v neděli 27. pak silniční závod mužů. 

Letošní “pandemická” verze se tedy pojede pouze pro kategori Elite, zatímco U23 a junioři si musí počkat na příští rok. Z našeho českého “ženského” pohledu je to velká škoda pro juniorku Kristýnu Burlovou, která se minulý týden na evropském šampionátu blýskla vynikajícím 8. místem a hlavně výkonem, kterým v průběhu celého závodu prokázala, že patří mezi absolutní špičku ve své věkové kategorii. A samozřejmě obrovská ztracená příležitost také pro čerstvého juniorského mistra Evropy v časovce Vacka a vicemistra Evropy v silničním závodě Bittnera.

Silniční závod žen bude měřit 144 km a odehraje se na stejném obtížném okruhu jako ten mužský, se startem a cílem na imolském autodromu (který v minulosti již hostil několik etapových dojezdů Gira). Na závodnice budou v každém okruhu čekat dvě 10% stoupání (v některých úsecích až 14%) o celkové délce tří kilometrů. Časovka naopak bude v podstatě rovinatá s převýšením pouhých 200 m na celkových 32 kilometrech.

Italská Imola porazila ve finálním výběru francouzské Plance des Belles Filles. Rozhodujícím faktorem bylo zřejmě to, že imolský automotodrom disponuje již sám o sobě veškerým technickým zázemím (oddělené boxy pro jednotlivé federace, prostory pro novináře, tiskové centrum, tribuny, parkoviště…). Vše tedy logisticky mnohem lépe přizpůsebené pro dodržení přísných antikovidových protokolů stanovených zdravotní komisí UCI, než u francouzského kandidáta. Světový šampionát se sem vrátí po dlouhých padesátidvou letech. 

Eva Fořtová