Úvodní díl Toi Toi cupu ovládly cizinky, nejlepší Češkou byla čtvrtá Pavla Havlíková

Mladá Boleslav se postarala o otvírák domácího cyklokrosového poháru, přijela i početná zahraniční konkurence z 13 zemí!

Úvodní díl nejvyšší domácí soutěže v cyklokrosu nachystal to pravé cyklokrosové počasí, teploty pod 10 stupňů Celsia a trvalý déšť, který provázel celý závodní den.  A první Toi Toi cup měl také velmi slušnou zahraniční účast, která posílila především elitní i juniorské kategorie.

Letošní seriál přinesl novinku, rozšířil se počet závodních kategorií o mladší žáky, mladší žákyně, starší žákyně a juniorky, samostatně se také nově vyhlašují tři nejlepší závodníci kategorií U23.

Od brzkého dopoledne tak byl na trati v lesoparku Štěpánka pěkný šrumec, kdy na rozbahněnou trať vyrazil mládežnický potěr. A díky nadšeným rodičům a jejich povzbuzování panovala opravdu slušná závodní atmosféra. 

Hodinu před polednem vyrazily vstříc 4 okruhům juniorky. Nejlepší byla Julia Kopecky (LRTV Swift), slečna s českým původem, žijící v Nizozemí. Parádní jízdu předvedla Kateřina Hladíková (IVAR CS – Author Team), držitelka titulu z kadetek, která si dobyla mezi juniorkami premiérový start. Dojela na druhém místě se ztrátou 19 vteřin, za ní se srovnalo dalších šest zahraničních závodnic, třetí z českých juniorek byla týmová kolegyně Hladíkové, na 9. místě hodnocená Kristýna Zemanová.

Italka Sara Casasole

Pět minut před půl druhou byl odstartován závod elitních žen společně s kategorií do 23 let. Hned od startu se na čele usadila francouzská závodnice Riberolle Norbert, mistryně světa do 23 let, pronásledovaná Italkou Sarou Casasole. S výraznějším odstupem se na třetím místě usadila Rakušanka Nadja Heigl, pronásledovaná výborně jedoucí Nikolou Bajgerovou (Dukla Praha).

Někde kolem 7. místa byl viděn mistrovský dres Pavly Havlíkové (KC Kooperativa), v jejím závěsu bojovala bikerka Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers.cz).

Náročná blátivá trať startovní pole hodně natáhla, i na samotném čele jezdily osamoceně. Zdálo se, že o prvních třech místech je rozhodnuto, ale dvě kola před cílem začaly mladé Francouzce trochu docházet síly, naopak zkušená Italka dokázala zrychlit a po zhruba 45 minutách projela vítězně cílem. S více jak půlminutovým odstupem přijela Riberolle Norbert, na třetí Nadju Heigl se v cíli čekalo další minutu.

Své zkušenosti opět dokázala využít sedminásobná mistryně republiky Pavla Havlíková. Ta se v posledním okruhu dostala za záda Nikole Bajgerové, chvíli jeli společně, ale Pavla, vědoma si skvělých sprinterských schopností mladší rivalky, dokázala zvýšit tempo a své soupeřce nakonec o 12 vteřin odskočit.

Pavla Havlíková

„Ten start se mi moc nepovedl a popravdě, na blátě jsem naposledy jela někdy v lednu. Takže bylo nutný si trochu přivyknout. Postupně jsem se prokousávala dopředu, na holky kolem jsem se moc nedívala, v tom blátě měl každý co dělat sám se sebou. Škoda, že se mi nepodařilo dostat na stupně vítězek, Heiglovou jsem měla na dostřel, kdyby se snad jelo o kolo víc,“ řekla v cíli nejlepší Češka, které patřilo čtvrté místo.

Nikola Bajgerová jela výborný závod, a i s pátým místem byla nakonec spokojená. „Popravdě jsem to vůbec nečekala, že pojedu takhle vepředu. V tom posledním kole už jsem toho ale měla docela dost, nešlo mi se Pavly udržet. I tak to ale hodnotím pozitivně.“

Karla Štěpánová chvíli držela tempo Pavly Havlíkové, ale nakonec dokončila na sedmém místě. „Počasí teda není úplně to nejlepší, ale mám to jednak jako rozjetí v intenzitě před svěťákem v Novém Městě a pak, já prostě ráda závodím.  A cyklokros mě moc baví,“ řekla jako vždy s úsměvem Karla.

Toi Toi cup pokračuje závodem v další tradiční lokalitě na Holých vrších.

 

Výsledky ženy:

1. Casasolová (It.) 45:27
2. Norbert Riberolleová (F.) +38
3. Heiglová (Rak.) +1:43
4. Havlíková (KC Kooperativa Jablonec nad Nisou) +1:57
5. Bajgerová (Dukla Praha) +2:10

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková