Elitní ženám kralovala mladičká Francouzka Loana Lecomte

Tři Francouzky v nejlepší pětce, Jitka Čábelická potvrdila stabilní formu, Karla Štěpánová skončila v kamenech…

Krátce po poledni vyrazily na svůj první závod letošního zkráceného SP v cross country elitní ženy. Mezi 73 startujícími, kde nechyběla žádná z velkých hvězd byly i tři mladé bikerky, které by mohly startovat v dopoledním závodě do 23 let. UCI pravidla ale umožňují tzv. postaršení, čehož využívají talentované závodnice, aby se mohly měřit s těmi opravdu nejlepšími.

A byla to k velkému úžasu všech právě jedenadvacetiletá Loana Lecomte (Team Massi), která se nezalekla nikoho ze světové špičky a dojela si pro senzační vítězství!

V úvodu závodu to byla ale její slavnější a zkušenější krajanka, úřadující mistryně světa Pauline Ferrand Prevot (Canyon), kdo udával tempo závodu, díky kterému se velmi brzy oddělila sedmičlenná skupina. V ní byla vedle Lacomte ještě Anne Terpstra, Sina Frein, Kate Courtney, vítězka úterního Short Tracku Evie Richards a také další mladičká bikerka Laura Stiegger.

Postupně se i tato skupina rozdělila, Loana docvakla dosud na čele jedoucí Pauline, technickou sekci Expret Climb 1 zdolala svižně, byť po svých, zatím co Pauline tu chybovala a ztratila cenné vteřiny. A tohle místo nakonec rozhodlo!

Klopenka v podání Pauline Ferrand Prevot
Žák lepší učitele....Loana Lecomte už na prvním místě

Loana uháněla vstříc poslednímu okruhu a už si svůj náskok nenechala vzít. Naopak výborně si rozložila síly Anne Terpstra (Ghost Factory), která dokázala v závěru zrychlit a v spurtu udolala již znavenou Prevot a dojela si pro druhé místo. Žena v duhovém dresu se tak letos již podruhé musela sklonit před svou krajankou Lecomte, která ji porazila na domácím mistrovství a nyní i při Světovém poháru.

„Nic jsem neočekávala, jen jsem jela opravdu naplno, nad ničím nepřemýšlela, cítila jsem se dobře a tak se soustředila jen na sebe. Musím říct, že závodění s Pauline v minulosti mi hodně dalo, hodně jsem se od ní naučila,“ řekla v cíli šťastná vítězka.

Francouzi mají mezi ženami hodně nabito, těsně pod stupni vítězů totiž dojela letošní francouzská šampionka pětadvacetiletá Lena Gerault.

Dominanci mládí pak potvrdila další vycházející hvězda Laura Stigger z Rakouska, která je věkem stále “třiadvacítka”.

Překvapivě až sedmnáctá skončila Jolada Neff (SUI, Trek Factory), kterou o místečko předjela i olympijská vítězka z Londýna Julie Bresset, týmová kolegyně dnešní zlaté medailistky. Nedařilo se ani Jenny Reissveds, olymijské vítězce z Ria, ta se umístila dokonce až jako devětatřicátá.

České ženy jsme měly na startu tři: Jitku Čábelickou (Gapp-systém Koloxif), Karlu Štěpánovou (Maloja Pushbikers) a Janu Czeczinkarovou (Liv Mistral). A právě Jitka s Karlou nabízely zpočátku velmi pěknou podívanou, protože jezdili poměrně v kontaktu. Jitka Čábelická velmi slušně odstartovala, během druhého okruhu se pohybovala na 15.místě s odstupem necelé půlminuty na top ten. Pak se začala trochu propadat a nakonec dojela na 23.místě, ale vzhledem k náročnosti trati s nikterak velkým odstupem na vítězku-šest a půl minuty.

“Mně se tady nikdy úplně nedaří. Ale 22. místo – asi dobrý. Škoda posledního kola, kdy mi to na ne úplně těžkým místě uklouzlo na kořenu. Zvedla jsem se sice rychle, ale otočila jsem řídítka. Nadvakrát jsem to rovnala, takže to mě vyhodilo víc z tempa než samotný pád. Nakonec jsem pár pozic ztratila. Špička je hodně nadupaná, takže si myslím, že umístění kolem dvacítky je dobrý. Pořád je tu ale prostor pro lepší výsledek,“ hodnotila Jitka, kterou čeká v pátek další Short Track a v neděli její program vyvrcholí druhým závodem v cross country.

“Fyzicky jsem se cítila solidně, takže se musím připravit a zítra znova. Zatím s únavou nemám problém, protože je to rytmus, na který je člověk zvyklý ze svěťáků. Uvidíme, jak se budu cítit v neděli. Bylo fajn, že nám to rozhodčí zkrátili na pět kol, šest by bylo pro nás opravdu hodně,“ uvedla Jitka k úpravě délky závodu.

Karla Štěpánová má u svého jména DNF, přesto si během čtyřech okruhů z předepsaných pěti musela užívat pocit„návratu” na pozice, které ji těší. Startovala sice ze zadních řad, ale dokázala se propracovat k 25.místu, při průjezdu do čtvrtého okruhu jela bok po boku s Jolandou Neff a i díky Karly vynikajícím sjezdařským schopnostem měla „zaděláno“ na to atakovat top dvacítku! Bohužel to nedopadlo….

Na jednom z dropů v Mitas Choice mi vypadlo rameno a musela jsem pustit řídítka. S jednou rukou to prostě nesjedeš, takže jsem pak musela jen kontrolovaně spadnout. Bylo blbý, že mi dlouho nikdo nepomohl. Byla jsem zaseklá mezi šutrama a nemohla jsem se pohnout, protože to rameno bylo pořád venku. Když mě postavili na nohy, tak to naskočilo zpět. Chtěla jsem zkusit ještě jen, protože jsem pořád byla někde kolem 30.mista. Ale bohužel to odneslo i kolo, který bylo nepojízdný. Štve mě to o to víc, že jsem se cítila fakt skvěle, „pospala svůj smutný konec Karla, která je nyní v péči týmového lékaře a fyzioterapeuta.

Třetí z českých bojovnic Jana Czeczinkarová měla pomalý začátek, což ji dalo časovou ztrátu hned v úvodních kolech. Přesto ale nerezignovala a v druhé půli závodu se propracovala do čtvrté desítky. V cíli to nakonec bylo

„První kolo se mi nejelo úplně dobře, dělala jsem poměrně dost chyb, a tak jsem se procedila na nějaké 40. místo. První tři kola jsem se trápila, pak jsem se docela rozjela. Asi jsem byla trochu unavená, protože v trénincích předtím jsem se cítila velmi dobře. Rozjela jsem se do intenzit. Dnes mě klasicky popravilo zaváděcí kolo, kdy jsem riskovala, abych se prokousala dopředu. Z toho jsem se delší dobu sbírala a přiblížila se pětatřicítce.

V posledním kole jsem to neukorigovala a skočila jsem do stromu, kvůli čemuž jsem ztratila ještě tři místa. Jinak myslím, že na první závod v elitě asi dobrý,“ uvedla Jana, která si dnes odbyla svou „elitní“ premiéru.

 

Výsledky Ženy Elite

1.Loana Lecomte (FRA, Massi) 1:22:06 hod.
2.Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) +0:31
3.Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon) +0:37
4.Lena Gerault (FRA, Vtt Vca Anjos) +1:15
5.Laura Stigger (AUT, Specialized) +1:21


23.Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) +6:29
38.Jana Czeczinkarová (LIV Mistral) +9:33
DNF. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers)

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková