Kategorii žen do 23 let ovládla cyklokrosařka Alvarado, Tereza Tvarůžková na vynikajícím 7. místě

Tereza Tvarůžková vylepšila své čtvrteční maximum a v druhém díle Světového poháru si v kategorii do 23 let dojela pro vynikající 7. místo!

Jeden den volna a opět na start. Dnes po poledni se vydaly do druhého závodu Světového poháru horských kol ženy do 23 let. Na závodnice čekala lehce pozměněná trať, kdy ubylo jedno velmi obtížné stoupání, naopak byla přidaná hravá sekce ACDC. A také se čekalo, vzhledem k výrazně příznivějšímu stavu okruhu (oproti čtvrtečnímu blátivému dni totiž vítr řadu míst okruhu pěkně vysušil), že půjde o kontaktnější a rychlejší závod.

A to se také naplnilo. Start i úvod zaváděcího okruhu vyšel českým bikerkám Terezám Tvarůžkové a Sáskové, které se drželi na špici, velmi pěkně pozičně jela i Tereza Neumanová, když mezičasem projížděla na 15. místě.

Postupně se ale zrychlovalo a vedení převzala Francouzka Helene Clauzel, aktivně si počínala i smolařka čtvrtečního závodu Maďarka Kata Blanka Vas, naopak ztrácela vítězka úvodního dílu cross country Italka Giorgia Marchet.

Chytře jela Američanka Haley Batten , neopakovala scénář prvního závodu a jela kolem třetí, čtvrté pozice, společně s italskou mistryní Marikou Tovo. A byla to právě subtilní Italka, která zhruba v polovině závodu zareagovala na první výrazné zrychlení Američanky Batten, společně si poměrně rychle vytvořily 12vteřinový náskok. Začala přetahovaná, Tovo byla silnější v stoupáních, Batten pak ujížděla ve sjezdech. Nakonec si Američanka najela během předposledního okruhu menší náskok a zdálo se, že si dnes spraví chuť-čtvrteční bronz jí příliš radosti neudělal.

Za touto dvojicí se pořadí přelévalo, dech nabrala Alvarado, ale medailových pozic se nechtěla vzdát ani Helene Clauzel.

V závěru čtvrtého kola z pěti předepsaných došlo ale k dramatické změně pořadí. Američanka měla defekt zadního kola a sice do depa přijížděla ještě na první pozici, ale než se mechanikům povedla výměna, přehnal se přes ni kvartet závodnic. Rázem na čele bojovala Marika Tovo s dotírající  Nizozemkou Alvarado.

V nejtěžším výjezdu, který ale všechny závodnice běhaly Italka udělala zbytečnou chybu, když se jí nepovedlo dobře naskočit na kolo, toho využila cyklokrosová šampionka a své rivalce prostě utekla. Náskok si už nenechala vzít a v cíli slavila své premiérové vítězství!

Italka Marika Tovo přijela s téměř 20 vteřinovou ztrátou. Boj o třetí místo gradoval spurtem v cílovém rovině, nakonec ho lépe zvládla Franouzka Clauzel. Americkou bikerku stála po defektu stíhací jízda přiliš sil, a tak na ni nakonec nepopulární čtvrtá příčka.

Hrdinkou dne byla výborně jedoucí Harriet Harnden, která vypadla z top pětky kvůli přetrženému řetězu. Nicméně tato urostlá a silově skvěle disponovaná Britka závod nevzdala, rozhodla se, že do depa doběhne, po opravě jejího kola týmovým mechanikem se znovu rozjela a finišovala na neuvěřitelném 11.místě!

Fantastickou a takticky perfektní jízdu předvedla Tereza Tvarůžková, která si dokázala vylepšit skvělé 10. místo z úvodního dílu SP. Hned po startu byla na čele a při nájezdu do terénu si držela kontakt s 5-6. místem. Pak se sice trochu propadla, ale stále to byl souboj o první desítku. V posledních dvou okruzích dokázala držet vysoké tempo, téměř nechybovala a nakonec projela šťastná cílovou bránou na vynikajícím 7. místě.

“Jsem naprosto šťastná. A jsem ráda, že můj trenér měl pravdu. Před čtvrtečním závodem řekl, že to bude top 10, já byla desátá. Včera mi řekl pro dnešní závod top 7, z čehož jsem byla trochu zaražená, ale je to tam. Jsem opravdu nadšená a šíleně spokojená. Taktika byla jasná, jet od startu rychle, držet se těch nejlepších. Pak jsme sice trochu procouvala, ale pak chytla svoje tempo. ” pochvalovala si Tereza, která zažívá letos snovou sezónu.

„Mám z toho krásný pocit, protože loni jsem byla nejlépe 25., takže je tam vidět solidní posun. Myslím, že pro každého bylo tak trochu překvapení, jak na tom je a jak dojede. Až tady se sešla kompletní světová špička,“ dodala k prvnímu velkému měření sil česká naděje i pro nadcházející mistrovství světa.

Rychlý start a velkou chuť prodat vše, co je natrénováno měla i Tereza Sásková. Po startu to vypadalo nadějně, jenže svěřenkyni Jiřího Lutovského dnes zklamala technika.

„Dnes se toho sešlo víc. V zaváděčce jsem byla tam, kde jsem potřebovala, ale najednou mi děsně cuklo v kole, až jsme skoro spadla. A najednou mi pořádně nefungovala přehazovačka, nešly mi tam převody, co jezdím. Mechanici se snažili to opravit, ale vlastně nic nenašli,“ popisovala své peripetie s elektrickým řazením. „Hodně jsme se propadla, ale měla jsem chuť zabrat a hodně sjet, konečně jsem se cítila docela dobře. Jenže se ozvaly zas ty záda. A to už bylo nějak moc. Takže jsem dojela k stoupání před prvním depem a z kola slezla. Jsem hodně rozpačitá, jsou to smíšený pocity….,“ posteskla si Tereza.

Do třetí desítky se vešla Tereza Neumannová, když byla hodnocená na 29.místě. Tím si vylepšila své umístění z prvního dílu, ale přesto nevyzařovala spokojenost. „Povedlo se mi odstartovat, to beru pozitivně. Dneska už jsem se cítila mnohem líp i v technice a nohy byly taky trochu lepší, ale nejsem 100% zdravotně v pořádku. Takže jsem šla do závodu s tím, že uvidím, jak se budu cítit. S výsledkem spokojená nejsem, ale pocitově se to lepší,“ zhodnotila pragmaticky své vystoupení bikerka, kterou čeká na mistrovství světa také závod na e-bikách.

 

Čtvrtá z českých zástupkyň Monika Kučerová dnes neměla úplně svůj den, dojela na 37.místě.

Výsledky ženy U23

  1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED, Alpecin Fenix) 1:19:50 hod.
  2. Marika Tovo (ITA, KTM Protek Dama) +0:19 min.
  3. Helene Clauzel (FRA, Cube Pro Fermetures Sefic) +0:39
  4. Haley Batten (USA, Specialized Racing) +0:40
  5. Giorgia Marchet (ITA) +2:21
  6. Kata Blanka Vas (HUN) +2:45
  7. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) +3:02

  1. Tereza Neumanová (Česká spořitelna Accolade) +9:11
  2. Monika Kučerová (Head Pro) +11:58

DNF. Tereza Sásková (Rouvy Specialized)


Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková