Nikola Nosková tvrdě dřela na Valonském šípu.

Nejen na její dojmy ze závodu, ale také na její nadcházející snové angažmá v týmu SD Worx (Boels Dolmans) jsme se jí zeptaly bezprostředně po dojezdu.

Nejlepší světové silničářky se z právě ukončeného MS v italské Imole přesunuly okamžitě do Belgie, kde na ně čekala první z odložených jarních klasik, Valónský šíp (La Flèche Wallonne Féminine – 1WWT). Annemiek van Vleuten se rozhodla zraněnému zápěstí přece jenom dopřát trochu odpočinku a závod vynechala. Na startu v Huy naopak nechyběla jeho nekorunovaná královna posledních pěti let a čerstvá mistryně světa, Anna van der Breggen; a pokud byl snad někdo, kdo až do středečního rána namítal, že též Marianne Vos vyhrála pětkrát (i když ne v řadě), pak krátce před polednem mu duhou oděná van der Breggen vzala definitivně vítr z plachet, když po šesté za sebou s přehledem ovládla tuto belgickou klasiku. Jako poslední s ní na Mur de Huy zvládly držet krok, letos ve vynikající firmě jezdící, Dánka Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope), a společně s ní včera velmi dobře jedoucí Demi Vollering (Parkhotel Valkenburg). I ony ale v posledních dvou stech metrech podlehly závěrečnému finiši nizozemské hvězdy z týmu Boels – Dolmans

Na startu 124km dlouhého závodu s cílem na obávané “zdi” Mur de Huy, kterou ženy absolvují dvakrát, nechyběla ve stotřiatřicetičlenném pelotonu ani naše česká silničářská jednička Nikola Nosková, se svým Équipe Paule Ka. Nejen na její dojmy ze závodu, ale také na její nadcházející snové angažmá v týmu SD Worx (Boels Dolmans) jsme se jí zeptaly bezprostředně po dojezdu. 

“Na dnešní závod jsem se hodně těšila, protože to byl první závod po hodně dlouhé době s mým týmem a jsem hrozně moc ráda, že jsem tu mohla být a pomoci týmu k zisku top-ten umístění. Sama pro sebe jsem žádný tlak a nervozitu na nějaký super výsledek necítila, chtěla jsem jen kvalitně potrénovat a vrátit se zpět do své původní pohody a pomalu se navrátit do své kvalitní a stabilní formy.

Se svým dnešním výkonem a tím co jsem dnes předvedla a jak jsem pomohla týmu, jsem spokojená. Po hodně dlouhé době jsem se zde cítila v klidu a bez nějakého tlaku sama na sebe, a to si myslím, že mi hodně pomohlo a najednou jsem se cítila lépe jak fyzicky, tak ale také po mentální stránce, a prokázala jsem, že do užší špičky se zase pomalu vracím.

Až do mety 30 km před cílem jsem celý závod byla k dispozici a bránila své týmové kolegyně, a pro jednu jsem se musela i po jejím pádu vracet zpět na konec pelotonu a pomoci ji zpět na přední pozice. Poté se mi podařilo i týmového lídra krýt v rozhodující moment při nájezdu na kopec, a chránit ji a být na předních pozicích až do nájezdu do posledního okruhu pod Mur de Huy, kde už má práce skončila a zbytek závodu, což bylo kolem 30 km, jsem jela ve druhé skupině.

Dneska jsem odvedla skvělou práci pro tým a nakonec jsem měla i dobrý pocit z dobře odvedené práce a vracející se formy. Velké poděkování patří určitě Tomášovi za to, jak mi pomohl s mojí finální přípravou na MS a jsem ráda, že mám někoho na koho se mohu ve všem spolehnout a se vším mu důvěřovat.”

Včera tým SD Worx (Boels Dolmans) zoficiálnil tvé angažování pro příští sezónu. Je to pro tebe asi splnění jednoho obrovského snu…

“Ano, je to pro mě opravdu splněný sen jít do tak velkého a úspěšného týmu mezi samé skvělé závodnice top světové extratřídy. Bude to pro mě veliká šance a příležitost se něco nového naučit, a odpozorovat co ony dělají, a to mě může posunout třeba zas o nějaký ten stupínek výše. Za vše, jak to nakonec dopadlo, musím poděkovat především mému trenérovi Tomáši Konečnému, který stál vždy za mnou a na mé straně, ať se děje či stalo cokoliv. Jsem hrozně ráda, že se na něho mohu s čímkoliv obrátit a nikdy mě nezklame a vždy se mi snaží pomoci (jak v osobním životě tak hlavně v tom cyklistickém světě).”

Výsledky:

  1. Anna van der Breggen (Boels – Dolmans Cycling Team)         3:17:28
  2. Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope)  + 0:02
  3. Demi Vollering (Parkhotel Valkenburg)                                        + 0:06

  1. Nikola Nosková (Équipe Paule Ka)
Eva Fořtová