Spanilá jízda Prevot, Jitka Čábelická své maximum nevylepšila

Žena v duhovém dresu ukázala nadvládu a dojela si pro jasné vítězství, nejlepší českou závodnicí byla opět Jitka Čábelická na 25.místě

Nedělní závody obou elitních kategorií, to bylo vyvrcholení nabitého programu v Novém Městě na Moravě. Jel se druhý závod olympijského cross country.

Také pro elitní závodnice pořadatelé připravily změny na trati, místo do vyhlášeného prudkého stoupání Expert Climb 2 se přejelo do hravé sekce ACDC.

Počasí aprílového charakteru od nedělního rána trochu brnkalo na nervy závodnicím i servisním týmům. Nejprve trať zkropil déšť, vzápětí Vysočina Arénu zalilo podzimní slunce. Nakonec se vyčasilo a vše rychle vysušoval čerstvý vítr, nicméně i pro tento závod platilo, že bude třeba hlídat obnažené kořeny a několik vlhkých míst, která na okruhu tradičně jsou.

Krátce po poledni vyrazilo na trať 71 bikerek, mezi startujícími tentokrát nechyběla ani Jolanda Neff (Trek Factory), která nenastoupila do pátečního Short Tracku a tak startovala až z páté řady.

Pauline Ferrand Prevot nasadila tempo, kterému nikdo nestačil

Česko mělo trojí zastoupení, vedle naší mistryně Jitky Čábelické (GAPP System – Kolofix) a Jany Czeczinkarové (LIV Mistral) se na start postavila i Karla Štěpánová, která si ve čtvrtečním závodě vyhodila rameno a ošklivě spadla. Nicméně fyzioterapeut týmu Maloja Pushbikers dokázal naší závodnici dostat to tak dobrého stavu, že se rozhodla nastoupit.

Hned po startu a zaváděcím kole se na čele vytvořila sedmičlenná skupina, v které nechyběla žádná z favoritek, tedy co se předchozího závodu týče. Od úvodních kilometrů se totiž očividně trápila Jolanda Neff, stejně tak závod nechutnal loňské suverénce zdejších tratí Kate Courtney.

Závod byl vypsán na pět kol a bylo zřejmé, že se pojede výrazně kratší dobu, než tomu bylo ve čtvrtek. A tak se žena v duhovém dresu Francouzka Prevot (Canyon) rozhodla na nic nečekat a nastavila tempo, kterému nikdo nestačil. Od třetího okruhu jezdila osamoceně a na svou krajanku a vítězku čtvrtečního klání Loanu Lecomte (Massi) brzy najela celou minutu. Na druhém místě se usadila Anne Terpstra (Ghost Factory), která byla jediná, kdo se dokázala výborně jedoucí Francouzce přiblížit na necelou čtvrt minutu.

Anne Terpstra míří do cíle, aby brala další stříbro

Jenže Pauline měla o výsledku tohoto závod jasno a v závěrečném okruhu trochu přidala a do cíle přijela v poklidu s víc jak dvacetivteřinovým náskokem. Nizozemka Terpstra si připsala své druhé stříbro z Vysočina Arény, pro teprve jedenadvacetiletou Loanu Lecomte zbylo tentokrát třetí místo.

Čtvrtá přijela Rebecca McConnell (Primaflor Mondrraker), na páté příčce dojela další z postaršených závodnic Rakušanka Laura Stigger (Specialized Racing).

Jíťa bojovala ze všech sil, i když to už hodně bolelo

Českým ženám se dnes úplně nedařilo, i když nelze považovat 25.místo Jitky Čábelické za neúspěch. Jenže Jitka velmi dobře odstartovala, při nájezdu do druhého kola se pěkně zabudovala ve skupině jezdící kolem 12-15.místa. Dvě kola před koncem se ale začala propadat, po pár drobných chybách dojela do cíle na 25. místě.

Začátek mi udělal radost, byla jsem vepředu, ale ve třetím kole jsem se trochu sekla v těžkém výjezdu, šlo předem mě několik soupeřek. A na konci pak přišlo několik hloupých chyb a vyšlo to na 25. místo. Chce to ještě trochu poladit, ale vím, žen na to mám jezdit kolem té patnáctky. Vepředu se jede jinak než vzadu, trať je volná, ty holky jedou jinak, člověka to nakopne,“ zhodnotila Jitka závod a dodala, že se už těší na světový šampionát. „Je to v horském středisku, měl by tam být nějaký dlouhý kopec, což mám radši než kratší stojky, jako jsou tady.

Jana Czeczinkarová

Další dvě zástupkyně se srovnaly kousek za sebe, Jana Czeczinkarová dojela na 40.místě, Karla Štěpánová o dvě místa za ní.

“Oproti čtvrtku mi vůbec nevyšel start, byla jsem až padesátá a prokousávala jsem se až na čtyřicáté místo.

Rozhodne jsem měla ambice výš ale nějak jsem nebyla schopná prodat ze sebe to co vždycky. Už podle čísel z waťáku jsem nedosahovala standardního výkonu, takže jsem byla asi unavená z tréninku a na den D to nebylo úplně vyladěný. Ale jinak první start v elitě, posunula jsem se od startovní pozice takže zůstávám pozitivní a těším se do Leogangu, poté na ME a na závěr MS v maratonu,”nastínila Jana její velmi náročný program.

Karla Štěpánová řeže klopenku

 I Karla stručně zhodnotila své pocity. „Co říct, spadla jsem ve stejném místě, jako ve čtvrtek, ale tentokrát to byla moje jezdecká chyba, lekla jsem se jednoho fotografa. Rameno vydrželo, ale jsem už docela pomlácená…“.

V úterý to začalo, v neděli končí. Takto zcela netradiční byl letošní formát Světového poháru. O to, že v historických tabulkách nebude ročník 2020 chybět, se postarali organizátoři z Nového Města na Moravě, kteří jako jediní setrvali v přípravách i v složitém korona čase. A za to jim patří velký dík.

Výsledky Elite ženy

  1. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Canyon) 1:14:07 hod.
  2. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) +0:21
  3. Loana Lecomte (FRA, Massi) +1:10
  4. Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondrraker) +1:33
  5. Laura Stigger (AUT, Specialized) +1:39

  1. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) +6:36
  2. Jana Czeczinkarová (LIV Mistral) +9:06
  3. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) +9:24

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková