Tip na nákup: Sedačka Kellys KEEPER 50

Mít doma malé děti, neznamená, odložit kola do kouta. Dětská sedačka Kellys Keeper 50 vám umožní podniknout jak výlet ve dvou, tak rodinou vyjížďku nebo i pohodové projetí s přáteli…

Slovenská firma Kellys má na českém trhu pevně ukotvenou pozici. Cyklistickou populaci oslovila koly za rozumnou cenu a stejnou cestu zvolila i s cyklodoplňky a dalším příslušenstvím. I tam se drží pravidlo dobré ceny s důrazem na funkci a náležitou kvalitu.

Dětská sedačka Kellys Keeper 50 splňuje všechny potřebné bezpečnostní normy EN pro dětské sedačky. Je určena pro děti ve věku od 9 měsíců do 5 let s hmotností od 9 kg do 22 kg.  Zapomeňte na to, že byste dětskou sedačku upevnily na celoodpružená kola nebo karbonové rámy. Pro použití jsou vhodná kola s pevnými rámy s velikostí kol 26–29 palců a s kulatými sedlovými trubkami o průměru od 28 mm do 40 mm (což splňuje většina horských kol). Rozměry sedačky jsou 67 x 53 x 37 cm a její hmotnost je 2930 g. Tyto parametry zaručují snadnou manipulaci při montáži.

Na první pohled sedačka zaujme jednoduchým provedením v decentních barvách. Šedá konstrukce, včetně výstelky a držadla jsou doplněny o černé a žluté doplňky. Sedačka má ergonomický tvar opěradla pro extra ochranu hlavy a ramen. Velmi praktickou a především bezpečnou vychytávkou je červená odrazka, kterou výrobce umístil na zadní horní část opěradla tak, aby upoutala při snížené viditelnosti. Zde je třeba říci, že na trhu najdete i sedačky bez reflexních prvků!

Vnitřek sedačky má měkké polstrování, které, na rozdíl od jiných dětských sedaček, pokrývá celý sedák a sahá až k hornímu okraji opěradla. To zaručuje dítěti příjemné sezení během jízdy i v nerovném terénu. Pokud je potřeba, celou výstelku můžete jednoduše sundat a vyčistit.

Předností sedačky je 5 bodový bezpečnostní pás, který také nenajdete u každého modelu (výrobců) dětských sedaček. Součástí pásu je bezpečnostní zámek a měkké ramenní výstelky. Bezpečností pás velmi snadno seřídíte, pro správné nastavení upínacího bezpečnostního systému dle výšky dítěte jsou v opěradle sedačky ve dvou výškách otvory pro upevnění pásu. Ty zaručují dokonalé připoutání dítěte k sedačce.

Stoupačky na nohy ve žlutém provedení lze nastavit dle výšky dítěte. K dispozici jsou čtyři polohy. Dětskou nohu jednoduše zafixujete ve stoupačce pomocí popruhu přes nárt bot, a to bez pomoci nářadí. Rychlost uchycení oceníte při každém usazování a vysazování dítěte ze sedačky. Jako rodiče víme, že děti nerady čekají.

Předností modelu Keeper 50 je držadlo, které se upevňuje do přední části konstrukce. Spodní část držadla má dítě při jízdě mezi nohama a společně s bezpečnostním pásem chrání před vypadnutím ze sedačky. Během jízdy se dítě může navíc držadla kdykoli chytit a mít tak větší pocit bezpečí. Bonusovou funkcí tohoto praktického dílu je pak možnost připevnění oblíbené hračky vaší ratolesti.

Montáž

Hned v úvodu je třeba zdůraznit důležitou skutečnost: žádná dětská sedačka, jakéhokoliv výrobce, která se uchycuje na rám kola, není vhodná pro karbonová kola. Sáhněte po jistotě, jako my. Testovaly jsme na stroji s hliníkovým rámem.

Po vybalení z krabice budete mít k dispozici stručný a především věcný návod, jak sedačku na kolo namontovat. V originálním balení najdete vedle uživatelského manuálu konstrukci sedačky, samonosný rychloupínací systém včetně příslušného imbusového klíče, držadlo a ochranné žluté plastové chrániče, které využijete, pokud používáte sedlo s pružinami. Co však není součástí balení a budete potřebovat k instalaci sedačky na rám kola je klíč na matice a křížový šroubovák.

Sedačka je na rám upevněna pomocí samonosného rychloupínacího systému. Ten se umístí na sedlovou trubku společně s plastovými podložkami, které jsou součástí balení. Podložky zvolíte v závislosti na průměru sedlové trubky. Samonosný rychloupínací systém je vybaven bezpečnostním zámkem v červeném provedení. Díky němu je sedačka pevně uchycená i při větších otřesech a nemůže z upínacího systému během jízdy vypadnout. Pro zvýšení bezpečnosti je k dispozici nylonový popruh, který před jízdou pevně připevníte k sedlovce.

Jízdní pocity a na co si dát pozor

Jet sama na kole nebo s dítětem v sedačce je samozřejmě velký rozdíl, nicméně k souhře stačila jedna vyjížďka. Na rovném povrchu při jízdě z kopce a po rovině se dokonce dostavil shodný pocit, jako je  jízda bez spolujezdce. Jiné to ale samozřejmě bylo, když jsem se dostala do stoupání. Tam samozřejmě hrála roli váha, která se vezla navíc. Oproti „normálu“ plus více jak 16kg. Zhruba cca 6kg na materiálu (váha sedačky a kola s hliníkovým rámem a těžšími komponenty) a cca 10kg váha dítěte. Každé sebemenší zvýšení sklonu do stoupání bylo v nohách cítit. Větší váha nad zadním kolem byla sakra znát. O to víc se nabízela možnost, absolvovat opravdu efektivní silový trénink.

I v tomto případě platí pravidlo, že kolo je snáze ovladatelné ve vyšší rychlosti. Při rozjíždění a zastavování bylo třeba dbát zvýšené opatrnosti. Jakmile nebyla jedna noha na pedálu, nerovnoměrné rozložení váhy se ihned projevilo. Stejně tak při jízdě ze sedla, která byla prakticky téměř nemožná. Co se týče otáčení (např. o 180 º), odbočování a průjezdu zatáček šlo vše bez obtíží za předpokladu dostatečné rychlosti.

To, že na vyjížďku s dítětem v sedačce by se měl vydat ten, kdo má něco naježděno, zkušenosti s chováním kola i kondici, potvrzuje další faktor, kterým je pohyb dítěte v sedačce. Každé otočení, vykouknutí do strany, vyklonění hlavy se projeví na chování kola.

Velmi příjemně se sedačka chovala při jízdě na rovném povrchu, kde se ani při silnějším šlápnutím do pedálu téměř nerozhoupala a na samonosném upínacím systému nepérovala. Jinak tomu bylo na rozbitějším povrchu např. louce, kde se s dítětem pohybovala lehce nahoru a dolů, aby co nejvíce tlumila nárazy.

Zhodnocení 

Ještě při montáži sedačky na kolo jsem byla k jejímu využití skeptická. Jako cyklistka jsem zastávala názor, že si raději seženu hlídání, dceru nebudu trápit a půjdu si protočit nohy sama. V té době jsem netušila, o co jsem nás obě ochuzovala. Předsudky se vytratily již po prvních ujetých metrech společné jízdy. Má téměř 15měsíční dcera byla v sedačce nadšená. Při jízdě spokojeně broukala radostí a pokukovala kolem sebe. Bylo vidět, že tahle akční a rychlejší záležitost ji bavila víc, než nudné sezení v kočárku. Takže spokojenost na obou stranách, protože já si euforií z pohybu neuvěřitelně dobyla baterky.

Následovala další společná svezení, rodinné švihy a nakonec i projížďka s přáteli a dvěma sedačkami. Díky tomu jsem mohla porovnat produkty dvou výrobců. Na první pohled bylo zřejmé, že obrovskou předností naší „testovačky“ je držadlo. Tenhle nenápadný díl v přední části sedačky je ojedinělý, ale užitečný. Dcera držadlo sama intuitivně při jízdě využívala a cítila se tak v sedačce jistější. Bezpečná jízda je pro děti to nejdůležitější, takže 5 bodový bezpečnostní pás bych nyní, po několika projížďkách, brala při výběru sedačky jako samozřejmost. Stejně jako přítomnost odrazky nebo jiného reflexního prvku. To vše Kellys Keeper 50 nabízí.

Sedačku můžete pořídit za cenu 2.590 Kč. Případně sáhnout po nižším modelu Kellys Keeper 30, který však nemá v přední části již zmiňované držadlo.

Informace o dostupnosti i druhé variantě sedačky Keeper  najdete na stránkách výrobce.

Lucie Hamanová