Titul z MS v maratonu získala Švýcarka Forchini, nejlepší Češkou Karla Štěpánová na 11. místě

Jen 10 vteřin dělilo Karlu Štěpánovou od umístění v TOP ten, v první dvacítce i Czeczinkarová a Pichlíková

Netradiční termín, netradiční trať, netradiční startovka, čítající pouze 35 jmen. Tak lze charakterizovat světový šampionát maratonců, který hostilo tento víkend turecké město Sakayra, nacházející se zhruba 150 km od Istanbulu.

V ženské elitě nás reprezentovala trojice žen: úřadující mistryně světa Jana Czeczinkarová (LIV Mistral), univerzální bikerka Karla Štěpánová (Maloja Puschbikers) a maratonská specialistka Jana Pichlíková (KROSS Bikeranch).

Trať po prvním tréninku nezískala od závodníků příliš pozitivních ohlasů. “Docela mě zklamala. Čekala jsem, že pořadatelé na okruhu připraví alespoň něco… místo toho nás čekaly dva okruhy po polňačkách a asfaltových cestách. Tam, kde bylo nejetelné bahno pořadatelé zkrátka vzali bagr a projeli to radlicí. A něco zasypali štěrkem,“ popisovala své dojmy ještě před závodem Karla Štěpánová.

První seznamka s tratí v podání českého tria

Nicméně o odpočinkový maraton se nejednalo, na trati bylo dost prudkých kopců, které se zajídaly, jen chyběl pořádný terén, ten nahradil hrubý asfalt.

A tyto podmínky nejlépe sedly švýcarské bikerce Ramoně Forchini, která při své vůbec první účasti na mistrovství světa v maratonu vybojovala titul mistryně světa a oblékla si duhový dres.

Při absenci mistryně světa z roku 2019 Pauline Ferrand-Prévot bylo ve startovní listině několik vážných kandidátek na vítězství, např. loňské medailistky Slovinka Blaža Pintarič a Jihoafričanka Robyn de Groot. O nejvyšší post přijela bojovat i zkušená Maja Wloszczowska (Kross Racing), ale také bronzová z nedávného evropského šampionátu v cross country Ukrajinka Yana Belomoina.

A byly to tyto dvě ženy, které společně s Forchini v polovině závěrečného kola vzdálily svým soupeřkám. Když pak odpadla Belomoina, bylo jasné, že o vítězce se rozhodne mezi zbylou dvojící.

V závěrečném finiši měla nakonec více sil šestadvacetiletá švýcarská bikerka, která si dojela pro životní úspěch, když projela cílem o jedinou vteřinu před polskou hvězdou, o deset let starší Majou Wloszczowskou. Ta si rozšířila sbírku o třetí mistrovskou medaili, tu první – zlatou – získala na vůbec prvním mistrovství světa v maratonu v roce 2003. Poslední pak vybojovala předloni, původně byla bronzová, ale po dopingovém skandálu Rakušanky Kollmann jí byla přidělena stříbrná.

Bronzovou medaili si vyjela pětinásobná vítězka Cape Epic Ariane Lüthi ze Švýcarska.

Nejlepší z Češek byla jedenáctá Karla Štěpánová, maratonská mistryně ČR Jana Czeczinkarová dojela čtrnáctá a Jana Pichlíková šestnáctá. 

Karla Štěpánová v náročném stoupání

„Na to, jak šílenej závod tohle byl jsem ale spokojená! Bylo to opravdu jen a jen o síle, v “technice” se nedalo získat nic… První kolo jsem zvládla vcelku v kontaktu, viděla jsem holky přede mnou. Jenže ve druhém se lámal chleba. Bojovala jsem s Adelheid Morath dlouhou dobu o top10, ale závěrečná časovka po rovině na 10 km mě totálně odpravila. V posledním kopci před cílem mi cukla a už jsem nebyla schopná to zalepit. V cíli to nakonec uteklo o 10 sekund.

Teď mě to možná trochu mrzí, ale jsem fakt šťastná, že z toho je 11.místo. Navíc jsem úplně mrtvá, takže jsem tam fakt asi nechala vše,” okomentovala svůj závod a nejlepší umístění české bikerky na MS Karla. 

Janča Pichlíková při tréninku na trati v dobrém rozpoložení

Výborně dojela i šestnáctá Jana Pichlíková, byť se před startem necítila ve své kůži. Od české maratonské mistryně Jany Czeczinkarové, která skončila na 14 místě ji dělilo pouhých 10 vteřin. “Včera jsem se úplně necítila a zřejmě z klimatizace nebo z průvanu se mi ucpala levá část hlavy. Spánek nebyl nic moc, budila jsem se. I přesto jsem závod ustála a nepřišla žádná větší krize.

“Po startu bylo několik okamžiků, kdy jsme se málem smotaly. Na první občerstvovačce spadla Czeczi kousek přede mnou, měla jsem to namále. Já jsem měla obrovskou radost a užila jsem si moment, kdy jsem se dostala do čela celého pelotonu. Samozřejmě jsem nejela šrot, abych pak neodvlála 🙂 Po prvním dlouhém stoupání v druhém kole mě pronásledoval hluk vrtulníku, který avizoval, že se blíží vedoucí muži. Kousek před druhým depem mě dojel první závodník Paez a za chvíli po něm Martin Stošek a Tiago Ferreira. V cíli to mohlo to být 15., možná i 14. místo, ale taktika soupeřek zvítězila. Každopádně průjezd pod fandící tribunou jsem si užila moc a zamávala fanouškům, bylo jich tam hodně. Velké poděkování patří celé reprezentaci za zajištění akce a podporu. A zároveň i týmu Kross Bikeranch, díky němuž můžu závodit na top materiálu,” napsala nám krátce po závodě Jana.

 

Výsledky ženy (délka 81 km)

1.Ramona Forchini (SUI) 3:42:18 hod.
2. Maja Wloszczowska (POL) 3:42:19
3. Ariane Lüthi (SUI) 3:43:40


11. Karla Štěpánová 3:55:46
14. Jana Czeczinkarová 4:06:50
16. Jana Pichlíková 4:07:00

Kompletní výsledky ZDE

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková