Jde to i jinak-díl 18. Netradiční jablečný štrůdl

Pokračujeme naším zdravým receptářem. Tentokrát česká klasika – jablečný štrůdl. Ale pozor – samozřejmě, že to jde i jinak

Jablečný závin neboli štrůdl je typický český moučník, který však pochází z Rakouska. Klasická verze jablečného závinu se skládá z plátu listového těsta s náplní z jablek, cukru, skořice, rozinek a vlašských ořechů. Před pečením se těsto zavine jako roláda. Hotový štrůdl se podává ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem nebo s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Provoňte jím svou domácnost i vy a naservírujte tento vynikající moučník podle našeho receptu.

Na pohled vypadá „klasicky“, ale ingredience jsou tentokrát lehčí a méně kalorické, jedná se totiž o zdravější variantu z tvarohového těsta a špaldové mouky. Řada z nás si před Vánoci šetří „žaludek“ a drží „linii“, ale s naším odlehčeným moučníkem můžete mlsat bez výčitek. Je navíc bez cukru, což zase ocení naše imunita. Vyzkoušejte! Uvidíte, že tomuhle dezertu nikdo neodolá!

Suroviny:

            těsto

  • 400 g hladké špaldové mouky
  • 500 g nízkotučného tvarohu
  • špetka mořské soli

 

 

náplň

  • 500 g strouhaných jablek
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g rozinek + pár kapek rumu
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 PL mleté skořice

Postup:

Nejprve vypracujeme nelepivé těsto s tvarohu a mouky, které potom vyválíme na tenký plát na pomoučněné ploše.

V míse smícháme strouhaná jablka, nasekané vlašské ořechy, rozinky zakapané rumem, skořici a pudinkový prášek. Z vyváleného těsta si odkrojíme kousek na pozdější zdobení. Těsto naplníme jablečnou směsí a zavineme.

Formičkou na cukroví si vykrojíme ozdoby, které nakonec nalepíme na připravený závin. Štrůdl pečeme v předehřáté troubě kolem 35 minut na 165 °C dozlatova.

Tipy DNK:

  • aby nevytekla jablečná šťáva ze závinu, smíchejte směs jablek s pudinkovým práškem, který navíc vše ovoní vanilkou
  • aby vypadal hezky, vložte štrůdl na plech spojem dolů a navrch navíc nalepte vykrojené ozdoby.
Bára Bubílková