Stejné iniciály, odlišné geny, to jsou dva dorostenci Rock Machine Thunder 29 HD LTD a Blizz 27 HD LTD

Dnešní test můžete mít jako typ na nejbáječnější vánoční dárek, nebo také vodítko, proč vybírat kolo podle toho, co vaše dítě baví

Na první pohled by se dalo říct, že dnes zcela běžná věc, jako je pořízení kola milované ratolesti není nic složitého. Připravit budget, domluvit se, jakou barvu určitě ne a pak vyrazit na obhlídky do obchodů, co je v nabídce. Někdy tomu předchází i chvíle surfování po internetu, porovnávání kandidátů. Pro výběr toho ideálního kola neexistuje univerzální pravidlo, ladíme správnou velikost rámu, kdy je nám vodítkem výška dítěte nebo také jak vysoko je jeho rozkrok nad rámem. O tom, že se musí kol alespoň trochu líbit, není pochyb. Volbu značky šikovný tatínek i maminka vysvětlí.

Je tu ale jeden parametr, který je neméně důležitý. Jak se na vybraném kole malý cyklista cítí, jak ho dokáže ovládat. A kdo chce jít ještě dál, tak přihlédne i k tomu, jaké ježdění dítě baví a třeba s rodinou ho čeká. Je totiž rozdíl, jestli máte doma cyklistu, který má tendenci si i na kole hrát, poskakuje, baví ho klikaté stezky, prostě se jen tak s kole baví a zkouší své dovednosti.

Nebo naopak je pro něj výzva rychlá jízda, soupeření s kamarády, nebo s rodinou pravidelně vyráží na delší společné výlety a baví ho, jak mu naskakuje rychlostní průměr a kilometry na computeru.

Přesně na to vsadili v rámci dětské nabídky v Rock Machine, když pustili do světa tyto dva modely: RM Thunder HD LTD, který je na 29“ kolech, má „do rychla“ i upravenou geometrii, proti tomu Blizz 27 HD LTD, který má menší kola, hrubší pláště a kratší zadní stavbu, aby potěšil svými hravými vlastnostmi.

My jsme se domluvili na krátkém testování s malým nadějným cyklistou Honzíkem, který zvládá obojí – tedy jak závodění, rodinné výlety, tak i zábavu s kolem, jak má být.

Nejprve krátké představení obou kol a jejich odlišností.

Na obou hliníkových rámech jsou použity technologie, které najdeme i na modelech určených pro dospělé, např. Sharkspine EVO2 Tubing, prohnutí horní rámové trubky. Co je ale důležité, že v případě těchto juniorských kol jde o samostatnou rámovou platformu, nikoliv zmenšeninu pánského nebo dámského modelu. Dětským parametrům přizpůsobená geometrie.

V případě RM Thunder 29 HD LTD je tu velmi výrazný sloping horní rámovky, tak aby pro velikost 13,5“ (v nabídce je ještě 15“), kratičká sedlová trubka (343mm). Hlavový úhel je 69°, pro stabilitu ve vyšších rychlostech relativně delší zadní stavba. Přesto je kolo celkově (rozvor kol) poměrně krátké, vzhledem k tomu, že jde o devětadvacítku.

Pohon je tu moderní 1×11 od Shimana, sada Deore splňuje požadavky na přesnost, váhu i cenu. Převodník má 30 zubů, rozsah kazety je 11-51.

Ve výbavě je vzduchová vidlice Suntour se zdvihem 80 mm, bez dálkového ovládání. Snahou výrobce bylo osadit kolo spolehlivými komponenty, zároveň pak udržet dostupnou cenovku. Příjemným překvapením ve výčtu komponentů je karbonová sedlovka ONE1, která bude více tlumit vibrace a zlepší tak jízdní pocity.

RM Thunder 29 HD LTD má uhánět se svým jezdcem co nejrychleji, proto dostal do výbavy pláště maratonců WTB Nano Race v šíři 2,10, s vzorkem, kdy by se měl díky téměř nepřerušené středové linii pěkně odvalovat i na asfaltu či štěrkovce.

Blizz 27 HD LTD má shodně hliníkový rám, ale celkově je postaven více trailově. Počínaje tím, že dostal 27,5“ kola, které nabídnou hravost a snazší ovladatelnost v terénu. Položení vidlice je u Blizzu stejné, ale je tu kratší zadní stavba, menší rozvor kol, o stupeň strmější je sedlový úhel, což opět nahrává hravosti kola.

Volba plášťů počítá s tím, že malý jezdec to bude hrnout pěkně do terénu, a to i bez ohledu na počasí. WTB Trail Boss Race, 27.5×2.25″. Nejen šířka pláště, ale i dezén s dostatečnými rozestupy a také ostrými hroty na bocích dobře podrží v zatáčkách, i pří ostřejším brzdění.

Pro řazení byla zvolená 9rychlostní sada taiwanské značky MicroShift, ADVENT Trail Pro, jednoduchá na servisování, odolná. Rozsah převodů je 11-42.

Oproti RM Thunder 29 HD LTD je Blizz 27,5“ nabízen pouze v jedné velikosti a to 13,5“, což výrobce doporučuje pro výšku 135-155cm.

I Blizz dostal vzduchovou vidlici Suntour Epixon s 80mm zdvihu. To pro děti, které mají v tomto věku často „muší“ váhu dostačuje, leccos v terénu pohltí širší a méně nafouknutá pneumatika.

Náš testrider Jenda se nenechal příliš zdržovat nějakým povídáním a pustil se do toho, co ho baví. Do ježdění. Jako první si vybral Blizze, jen jsme nastavili správně výšku sedla, tady je šikovnou záležitostí rychloupínák, i pro případ, kde by v terénu dospělák použil teleskopku.

Stačila minutka na seznámení a Jenda už nám zmizel v lese. Když jsme ho dohnaly s foťákem, pohrával si s kolem přesně tak, jak si inženýři v Rock Machine přáli. Ostrá zatáčka kolem stromu, bunny hop přes pařez, pak šup a už cvaká spoušť foťáku momentku, kdy je Jendovo přední kolo pěkně ve vzduchu.  

Na dotaz, jaký to bylo, přichází možná nejčastější odpověď, kterou od mládežníků slýcháváme: jo, dobrý.

My tedy doplníme to, že výhodou jsou u tohoto kola třeba i kotoučovky, byť řada Shimano MT201/200 patří mezi ty nejzákladnější. Doplňují je ale 160 mm kotouče, takže stačí i malá síla a brzdy reagují.

Dětskou zvědavost je radost sledovat. Jenda dostává druhé kolo, ani mu nemusíme říkat, že je to „devětadvacítka“, jen ho nasměrujeme do druhé části lesoparku. Na kole je rázem, jako doma, resp. jako na svém biku. Geometrie mu sedí, brzy dostává kolo do rychlosti, úplně přirozeně střídá jízdu v sedle i ze sedla, přesně podle profilu terénu, v kterém testujeme. Jenda už pár let připíná startovní číslo na řídítka svého biku i cyklokrosového speciálu a z jeho projevu jsou ty závodnické návyky znát. A očividně ho to na tomhle velkém kole baví.

A to je přesně to nejdůležitější, co pro své ratolesti chceme. Aby se kolem bavily, užívaly si to, v čem se cítí dobře a zcela přirozeně objevovaly něco nového. A pokud by vaše dítě mělo závodní ambice, může Thunder 29 HD LTD posloužit jako dobrý vstupní model do jeho kariéry.

Na závěr se sluší dodat cena: malý Blizz 27,5 má stanovenou cenovku 21 990 Kč, Thunder 29 HD LTD vychází na 28 990 Kč. Přesné specifikace i další varianty, např. levnější Thunder 27 s pevnou vidlicí najdete na stránkách výrobce rockmachine.us.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková