Vítězný návrat Havlíkové po zranění, vyhrála 5. díl cyklokrosového Toi Toi cupu

V Kolíně se bojovalo o juniorské cyklokrosové tituly, dospělí pak o pohárové body v pátém díle Toi Toi cupu

V pořadí pátý závod cyklokrosového Toi Toi Cupu v Kolíně opět uvítal cyklokrosovou elitu. Za stále velmi přísných pandemických opatření (závodníci se musí prokázat PCR testem), se tento víkend na závod těšily zástupci všech kategorií, od žákovských až po Elitu. Vlastně v obráceném pořadí. Sobota totiž patřila těm juniorským a dospělým, neděle pak mládežnickým.

Po zranění se na závodní okruhy vrátila Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec nad Nisou)  a byl to návrat vítězný. Česká mistryně ukázala, že se umí perfektně připravit a zároveň zúročit své letité zkušenosti i taktiku. 

Hodně prořídlý peloton čítající 14 závodnic měl slušné zahraniční zastoupení (6 žen) a také řadu zajímavých jmen, v čele se silničářkou Nikolou Noskovou.

Velmi brzo po startu se na čele usadila pětičlenná skupina: Havlíková, Štěpánová (Maloja Pushbikers), Vaníčková ((IVAR CS – Author), trojice budoucích medailistek, s nimi pak jela Francouzka Morichon a již zmiňovaná Nosková. 

V polovině závodu to vypadalo, že se skupina rozdělí když vepředu zůstalo trio Štěpánová, Vaníčková a Havlíková, ale nikomu se nechtělo tahat na čele a tak se dotáhly zpět i Morichon a Nosková (Équipe Pauleka), která se v terénu objevila po velmi dlouhé době.

Ještě při nájezdu do posledního pátého kola byla pětice pohromadě a rozhodlo se až v závěrečné technické pasáži. Tam totiž všechny překvapila nástupem Havlíková,  žádná ze soupeřek ho ale nezachytila, a tak si Havlíková, jedoucí v trikotu mistryně ČR  dojela pro letošní první vítězství v seriálu Toi Toi Cupu.

Druhé místo Karle Štěpánové bohatě stačilo k uhájení celkového prvenství v letošní seriálu Toi Toi Cup. Pro bronz si dojela Tereza Vaníčková, která byla zároveň i nejlepší jezdkyní do 23 let.

 “Byl to asi nejtaktičtější závod, jaký jsem kdy jela. Vsadila jsem na jednu kartu. Věřila jsem, že v technické pasáži mohu rozhodnout. Když jsem tento úsek zvládla a získala malý náskok, tak již nebyl problém jej uhájit až do cíle. Jsem ráda, každé vítězství je cenné,” řekla velmi spokojená Pavla Havlíková v cíli.

V juniorském závodě se bojovalo o mistrovské tituly. Hned v první okruhu se na čele usadilo trio největších favoritek, překvapivě s nimi držela krok domácí krosařka Natálie Pleskačová. Tato čtveřice spolu vydržela prakticky až do nájezdu do posledního kola. O první nástup se pokusila Karolina Bedrníková, mimochodem také velmi úspěšná bikerka, ale dokázala se ji udržet její největší rivalka Julia Kopecky.  Spolu pak přijely až do cílové rovinky, ve spurtu byla nakonec silnější mladá závodnice, žijící v Nizozemí, která z druhé pozice v posledních metrech Bedrníkovou přespurtovala a získala tak titul mistryně republiky.

“Dnes to bylo těžké, ale také rychlé a to mi vyhovuje. Karolína byla hodně silná a když nastoupila, tak jsem věděla, že si ji nesmím nechat poodjet. V posledním písku jí to nevyšlo a já se za ní udržela. Ale nevěděla jsem, že jsme již v posledním kole a spurt jsem zachránila v poslední moment,” řekla vítězná Kopecky.

“Mrzí mě, že jsem nevyhrála, ale ještě více, že se nezávodilo, ale víc se taktizovalo. Tři čtvrtiny závodu se jelo ve skupině. Do spurtu jsem chtěla jít, když jsem v písku nezískala náskok, z první pozice, ale na zrychlení soupeřky jsem již neměla síly, Julie vyhrála zaslouženě,” řekla pro server cyklokros.cz posmutnělá Karolína Bedrníková.

Bronz vybojovala Anna Růžičková z Dukly Praha.

Výsledky ženy:

1.Havlíková (KC Kooperativa Jablonec nad Nisou) 43:19
2. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers Team) +5
3. Tereza Vaníčková (IVAR CS – Author Team) +6
4. Morichonová (Fr.) +11
5. Nosková (Équipe Pauleka) +24

Konečné pořadí Toi Toi Cupu:
1.Štěpánová 237, 2. Vaníčková 215, 3. Švihálková (ČEZ Cyklo Team Tábor) 207.

Výsledky juniorky:

1.Kopecky (LRTV Swift) 44:02
2. Bedrníková (Expres CZ – Tufo Team Kolín) +1
3. Růžičková (Dukla Praha) +15

Konečné pořadí Toi Toi Cupu:
1. Kopecky 200, 2. Růžičková 188, 3. Jeřábková 182.

Kompletní výsledky ZDE

Zdroj: cyklokros.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková