Havlíková 32. v předposledním díle SP v cyklokrosu, Nizozemky obsadily kompletní stupně vítězů

Světový pohár pokračoval první lednovou neděli v nizozemském Hulstu, závod opět ovládly Nizozemky v čele s Denise Betsemou. České barvy hájilo duo Havlíková, Vaníčková

Předposlední díl SP v cyklokrosu hostil přímořský Hulst, který zároveň slavil „svěťákovou“ premiéru. Podmínky byly na zdejší poměry tradiční – silný vítr a místy podmáčená bahnitá trať. Do sedmikolového závodu žen odstartovalo celkem 52 závodnic, Česko mělo dovjí zastoupení: úřadující mistryni republiky Pavlu Havlíkovou a zástupkyni kategorie do 23 let Terezu Vaníčkovou.

Hned po startu se na čele usadily všechny aspirantky na medailové posty: Denis Betsema, Annemarie Worst, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado, nechyběla talentovaná Maďarka Blanka Kata Vas, exmistryně světa Belgičanka Sanne Cant, krok s nejlepšími držela i Marianne Vos. Naopak pomalý start měla vedoucí žena aktuálního hodnocení SP Lucinda Brand, která se dopředu probojovala až v druhém okruhu. V úvodu třetí desítky se po startu ze čtvrté řady pohybovaly Havlíková a Vaníčková, ale v cíli prvního kola měla bohužel česká šampionka Havlíková už minutovou ztrátu.

Nizozemka Denis Betsema měla očividně svůj den a trať jí sedla. Zaútočila už v druhém kole ze sedmi předepsaných, ale nikdo nebyl schopen nástup akceptovat, a tak si sedmadvacetiletá cyklistka vytvořila 10vteřinový náskok. Za ní se utvořila dvojice Alvarado a Worst, následovány Lucindou Brand, které tato rychlé zvýšení tempa úplně „nechutnalo“.

V cíli třetího okruhu měla Betsema náskok 21 vteřin a postupně jej navyšovala, cílovou páskou pak po sólové jízdě projížděla s rukama nad hlavou, druhá v pořadí Lucinda Brand projela s víc jak minutovou ztrátou. Boj o třetí příčku vyšel ženě jedoucí v duhovém dresu mistryně světa Ceylin del Carmen Alvarado, nepopulární čtvrté místo zbylo pro Annemarii Worst, která opět doplatila na pád v náročné technické sekci.

Pavla Havlíková jezdila celý závod kolem třicítky, o deset míst za ní pak Vaníčková.

“Jsem straně naštvaná, těsně přede mnou pustili rozhodčí do závěrečného kola holku jedoucí těsně přede mnou, mě již ne. Závod to byl nahoru a dolu, navíc vítr a dost se to ucpávalo. Když se mi zdálo, že bych se mohla rozjet, tak již nebylo kam. Strašně mě to mrzí, bylo to rychlé i k trochu blátivé a strašně náročné,” řekla Pavla Havlíková, která byla nakonec se ztrátou dvou okruhů hodnocena na 32.místě.

Výsledky ženy:

1. Denise Betsema (NED, Pauwels Sauzen Bingoal) 53:06
2. Lucinda Brand (NED, Baloise Trek Lions) +1:02
3. Ceylin Del Carmen Alvarado (NED, Alpecin Fenix) + 1:09
4. Annemarie Worst + 1:26 (NED, 777)
5. Blanka Kata Vas (HUN) +1:57
6. Clara Honsinger (USA, Cannondale Cyclocrossworld.com) +2:10

32. Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) -2 kola
41. Tereza Vaníčková (Ivar CZ – Author) -3 kola

Kompletní výsledky ZDE

Foto: UCIcyclocross

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková