Invaze země tulipánů, všechny tři medaile získaly Nizozemky. Pavla Havlíková se cíle nedočkala

Duhový dres z cyklokrosového šampionátu si veze Lucinda Brand, když v dramatickém souboji porazila své krajanky Worst a Betsemu. Jediná česká zástupkyně závod nedokončila

Závod stejně jako vloni zcela ovládly reprezentantky země tulipánů, kterých v top ten skončilo celkem pět, z toho tři na podiu. Ale o žádnou nudu rozhodně nešlo. První dramatický moment přišel hned ve dvacáté vteřině, to když se v první zatáčce poroučela k zemi obhájkyně titulu Ceylin Carmen Alvarado a vzala s sebou i někdejší světovou šampionku Sane Cant.

Podle očekávání se usadily silná sestava dalších velkých favoritek: Denise Betsema, Annemarie Worst a Lucinda Brand, chvíli sekundovala Yara Kastelijn. V druhém z pěti okruhů si získala zhruba 10vteřinový náskok dvojnásobná maminka Denise Betsema, ale už v průběhu třetí kola se na ní dotáhla dvojice pozdějších medailistek Brand a Worst.

Ceylin Carmen Alvarado brzy zjistila, že ztrátu po pádu nejen že nedožene, ale ani se v den D nepotkala s formou, jakou měla před týdnem, kdy ovládla finálový závod SP. Unavený projev nakonec stačil jen na 6. místo.

O titulu nakonec rozhodly pády. A byla to Annemarie Worst, ten den pravděpodobně nejsilnější a nejlépe připravená, která se připravila o vítězství dvěma chybami. Jednou si pravděpodobně škrtla o zadní kolo Lucindy v písečné pasáži, kterou projížděla nejlépe ze všech. Ztrátu si dokázala sjet, i další drobné zaškobrtnutí, při kterém měla opět několikavteřinový odstup.

Rozhodující moment přišel krátce po jejím ataku, kdy se dostala vnější, ale rychlejší stopou na čelo před vedoucí Brand. Ta ale rychle reagovala a do další zatáčky šla na vnitřek, Worst v ten moment uklouzlo kolo a poroučela se k zemi. Bylo rozhodnuto!

Lucina Brand si tak ve svých jedenatřiceti letech dojela pro svůj první cyklistický titul v kariéře! Před druhou a notně zklamanou Annemarii Wortspřijela do cíle o 8 vteřin dříve.

Třetí skončila se ztrátou devatenácti sekund Denise Betsema, na čtvrtém místě dojela Američanka Clara Honsinger.

“Už několikrát jsem byla blízko, pár medailí z mistrovství světa už mám, ale na titul jsem nikdy předtím nedosáhla. To, že se to zrovna dneska povedlo, je neuvěřitelný. Když jsem dojela do cíle byla jsem opravdu pyšná. Zásadní byl start, chtěla jsem být vepředu, abych se nedostala do problémů. Což se mi nakonec podařilo a mohla jsem jet podle sebe, bylo důležitý být soustředěný do posledního metru.

Těžila jsem z běhu, trénovala jsem ho v posledních týdnech hodně, hodně záleželo také na tom, jak člověk dokázal zregenerovat, když pak naskočil zpátky na kolo. V písku to bylo hodně těžké, ale myslím, že to dnes nebyla moje nejsilnější stránka,” řekla novinářům po závodě šťastní vítězka.

 

Jediná česká zástupkyně Pavla Havlíková to neměla před závodem vůbec lehké. Jestli lze popsat charakter trati, který Pavle nesedí, tak to bylo právě tady v Oostende. Dlouhé běžecké pasáže, relativně málo techniky, bláta. Ale kdo jiný, než česká mistryně by měl obléci reprezentační dres? Navíc, Pavla je známá tím, že vždy na trati nechá všechny své síly, ať bojuje o životní maximum nebo o 30. místo. Dnes to ale vůbec nevyšlo…

„Šla jsem do závodu s tím, že se s tím prostě poperu. Nechci se na nic vymlouvat. Trať mi absolutně neseděla, běžecké pasáže po pláži byly opravdu náročné, ale pro všechny stejné. To vše bych určitě nějak zkousla.

Ale v prvním kole jsem okusila, jak studené je severní moře v lednu – nezvládla jsem se vyhnout jedné vlně, což mě s pomocí větru a deště postupně vyřadilo z provozu. Byla to moje chyba, na nic se nevymlouvám. Když jsem ztuhla jak had, ruce jsem necítila tak bylo vymalováno. Závod se pro mě změnil v boj o to nezmrznout úplně. Poprvé v životě jsem se rozhodla závod ukončit dříve, tím se nikde chlubit nebudu“, popsala svůj nedokončený závod Pavla.

Zítra pokračuje šampionát dalšími závody, v kategorii U23 se představí Tereza Vaníčková.

Výsledky ženy Elite:

1. Lucinda Brand (NED) 46:53 min.
2. Annemarie Worst (NED) +0:08
3. Denise Betsema (NED) +0:19
4. Clara Honsinger (USA) +0:52
5. Yara Kastelijn (NED) +1:04

DNF. Pavla Havlíková

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková