POD POKLIČKOU s….Katkou Nash

Jaká NEJ najdete v jídelníčku našich nejlepších cyklistek? Náš mini seriál v rámci článků o výživě pokračuje i v novém roce a to v barvách nejen české, ale i americké vlajky…

Krátce před vánočními svátky se nám podařilo spojit se s naší historicky nejúspěšnější bikerkou Katkou Nash, která nám nechala nahlédnout „pod pokličku“ i své kuchyně své druhé domoviny, Californie. Než se otázky stočily k jídlu, přišlo pár otázek.

Katko, kde nyní žiješ?

Jsem z Prachatic, ale momentálně bydlím ve dvou městech. Někdy v Truckee, California (hory) a někdy v Emeryville, California (město).

Jaké jsou tvoje záliby ve volném čase, kromě kola, samozřejmě…?

Pejsci, přátelé, občas knížka a často sklenička nebo dvě dobrého vína.

Pro ty, co nejsou úplně kovaní v cyklistice, v jaké disciplíně závodíš a od kolika let?

MTB cross country od 15 let, cyklokros od 29 let, gravel a všechno možné v endurance závodění od 30+.

Tvůj nejcennější úspěch?

8x 1. místo světový pohár (7x kros, 1x MTB XC) a 5. místo na OH Rio.

Máš nějaký aktuální cíl v cyklistice?

Užívat si to, co momentálně závodím, zkoušet nové věci a zlepšovat se.

Jak u tebe (v USA) probíhala „Covidová“ příprava a závodní sezóna a kde hledáš motivaci k tréninku v této nelehké době?

Já jsem během Covid nezávodila. Užívala jsem si kolo trochu jinak. Po letech závodění a strukturního tréninku jsem prostě jenom jezdila. Jezdila hodně, někdy pomalu a někdy rychle. Těším se na návrat závodů a doufám, že to bude brzy.

Katko, přibliž nám svůj výživový styl během „normální“ závodní sezóny? Co jíš a čemu se naopak vyhýbáš? Co nejraději snídáš, obědváš a večeříš?

Nemám žádné alergie, a za to jsem ráda. Jím skoro všechno, ale ne moc masa ani těstovin. Jinak je to asi taková normální sportovní strava – hodně zeleniny, chleba, ryby, ovoce, vločky.

Nemám ráda smažené jídlo, ale vánočního kapra ráda mám. Můj obvyklý jídelníček vypadá asi takto…

Snídaně – chleba a vajíčka nebo vločky s jogurtem a ovoce. Káva.

Oběd – je většinou na kole, takže jím Clif Bar, a když jsem doma, tak nějaké zbytky z večeře.

Večeře – mexická kuchyně, grilování, rýže a kari, saláty.  

Existuje nějaké české jídlo či potravina, která ti chybí v USA? A naopak je něco, co v USA jíš často, a není na trhu v České republice?

Mně moc věcí nechybí, ale jakmile jsem zpět doma, tak mi všechno moc chutná, převážně jídla doma od rodičů. Hospodská jídla mi moc nechybí. Knedlíky a guláše nikdy nebylo to moje, ale jednou za rok si to ráda dám. Jsem v ČR málo, a tak si převážně česká jídla užívám a nehledám to ostatní.

Je nemálo známé, že máš svoji vlastní edici sportovních tyčinek Clif bar. Seznámíš nás s jejich složením? Podílela ses nějakým způsobem i na jejich výrobě na základě svých zkušeností z cyklistiky?

Byla jsem vybrána za cyklistiku a jsem na to moc hrdá! Všechno bylo upečeno v Clif Bar kuchyni, ale na složení jsem se nepodílela. Ta příchuť existovala už předtím, ale je na trhu jenom dočasně.

Fungovat v „jiném časovém pásmu“ je nelehká věc, natož závodit. Můžeš nám Katko přiblížit svůj model aklimatizace a stravování, když máš závody v Evropě? Jak to zvládáš ty?

Byla jsem na přechody docela expert, ale je to samozřejmě velice náročné. Nejdůležitější je, na to moc nemyslet a hned od příletu se chovat v tom časovém pásmu. To znamená, jít do postele v normálním čase a vstávat na budík. Jíst v čase jídla a od prvního dne jít ven na krátký trénink.

Většinou jsem to zvládala ok, ale samozřejmě je někdy problém v noci. Přidat do toho závodění je hodně těžké. Já jsem hodně často přiletěla pozdě (den až dva před závodem) a někdy se při závodě cítila taková „oblblá“. Člověk se nikdy necítí na 100 %, ale za den dva je to hned lepší.

Na závěr tě poprosím o jeden konkrétní recept na jedno oblíbené „předzávodní“ nebo „pozávodní“ jídlo. 

Tady je moje oblíbená večeře po závodě, je to Lososové Tacos.

Je na to potřeba: losos, černá rýže, avokádo, sýr Cheddar, limetka, čerstvý koriandr, mango, serano chilli, hairloom rajče, tortias.

Lososa ugrilujeme a mezitím uděláme salsu z manga, rajčat, limetka, nasekaný koriandr a chilli. Na tortia dáme rybu, rýži a na vrchu salsu, avokádo a sýr.

Blesková zpověď:

Když vařím, tak nejraději… rýži s rybou a zeleninou.
Když peču, tak nejraději… jablečný štrúdl podle receptu od babičky.
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… Sushi nebo pizzu.
V pekárně si nejčastěji kupuji… v ČR celozrnný rohlík a v USA něco sladkého.
V kavárně nejčastěji piju… cappuccino.
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou… Clif Bar tyčku a nebo Clif Bar Blocks.
Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou… to samé jako na dlouhý, akorát to většinou přivezu domu. V obou případech mám electrolyte nápoj.
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si… něco v sladkého v pekárně. Bohužel v horách, kde já trénuji, málokdy člověk na obchody narazí, a tak si všechno vozím s sebou.Většinou tedy mnohem více, než potřebuji. Letos jsem dokonce začala jezdit i filtrem na vodu. V Kalifornii je sucho a horko.
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený… Clif Bar Blocks, něco jako gumové medvídci.
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… vše, co se najde. Někdy je houska a nebo chleba. Někdy ovoce. Většinou taky něco od Clif Baru. Něco studeného k pití, ale ne recovery mix. Ty nemám ráda a vždy si raději připravím normální jídlo.

Bára Bubílková