Zprávy z bojiště. Havlíková a Vaníčková před startem MS v cyklokrosu.

Proč Pavla Havlíková váhala s účastí na MS a jak vyhovuje písčitá trať Tereze Vaníčkové?

Už tento víkend v belgickém Oostende změří síly nejlepší světoví cyklokrosaři. Dlouho byl ale samotný šampionát v ohrožení kvůli stávající pandemické situaci, kdy se v oblasti objevila jihoafrická mutace koronaviru. Nakonec se jede, ale za mnohem přísnějších opatření, než se závodilo doposud.

Česká výprava je letos nejmenší v historii, na start se postaví pouze 7 jezdců, něžné pohlaví bude hájit dvojice Pavla Havlíková v ženách Elite a Tereza Vaníčková, která bude startovat v kategorii do 23 let.

“Nominováni byli jezdci, kteří mají výkonnost na absolvování mistrovství světa v jejich kategoriích. Šampionát není o získávání zkušeností, jak je tomu v případě závodů Světových pohárů. Nikdo další nemá takovou výkonnost, aby mohl na světovém šampionátu startovat,” nechal se slyšet reprezentační trenér Petr Dlask.

Oporou českého týmu je osminásobná mistryně republiky Pavla Havlíková. Jak se cítí den před startem?

„Vloni jsme řekla, že je to moje poslední mistrovství světa, váhala jsem, zda jet, ale beru to jako zodpovědnost vůči reprezentaci. Získala jsem titul, přišlo by mi hodně divné, kdyby v elitní kategorii nikdo z českých žen nestartoval.

Forma není bůh ví jaká, ale ona vlastně celá letošní sezóna je podivná, zvláštní“, svěřila se Pavla už z Oostende.

A jaký dojem udělala na Pavlu tamní trať a jaké má ambice?

„Fouká tu velmi silný vítr, který bude hodně nepříjemný, ať už člověk pojede proti nebo když chytne poryv na vysokých přemostěních. Dnes je tu teplo, ale zítra se má ochladit a padat déšť se sněhem. Písek chce hrubou sílu, což mě teď trochu chybí. Bude se taky běhat, to mi do karet taky nehraje, jsem malá, mám krátký krok.

Na vyrovnání nejlepšího výsledku, což bylo 11. místo to určitě nebude, ale půjdu do toho jako vždycky, na maximum“.

A její tip na medailistky?

„Bude to holandské mistrovství. Tak jako je pro nás samozřejmostí jízda po sněhu, tak je to pro Nizozemky jízda v písku. Tipuju někoho z trojice Brand, Alvarado, Betsema, na vítězství má každá, záleží, kdo jak se vyspí. Ale bude to určitě krásný a napínavý závod“, předpokládá česká mistryně, která se postaví na start v sobotu v 15 hod.

Druhou zástupkyní je v kategorii U23 Tereza Vaníčková, která úspěšně kombinuje horská kola a cyklokros.

„Na trati jsem ještě nejezdila, ovšem byla jsem tu před měsícem na závodech v sousedním Bredene, tak po závodě jsem se šla na trať podívat. A dnes ji vyzkouším na kole. Mě osobně vyhovují silové tratě, a trať je celá do tahu, takže zatím jsem za to ráda. Má hodně pršet, tak se trať bude i měnit a uvidíme co to udělá.

Na jaké umístění si druhá žena celkového hodnocení domácího ToiToi cupu věří?

„Když budu spokojená s výkonem, budu spokojená s výsledkem. Minulý týden se mi podařilo zajet 19. místo, takže do 20. místa bych chtěla být“, přeje si Tereza a dodává své tipy na vítězku. „Tipuju Blanku Katu Vas, ta jezdí letos famózně a černým koněm by mohla být Manon Bakker.

Start kategorie U23 je v neděli v 13:30 hod.

Program

Sobota 30.1. 2021

13:30 – muži U23

15:10 – ženy Elite

Neděle 31.1.

13:30 – ženy U23

15:10 – muži Elite

Kompletní program ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková