3 zabijáci motivace. Proč nás brzdí a jak na ně vyzrát?

Nedaří se? Nejste v tom sama. Poznejte s námi cestu, která povede k úspěchu….

Motivace nás, zjednodušeně řečeno dostává do pohybu.  Tohle slovo se stalo v posledních letech velmi módním „artiklem“, ať už to jde o postování motivačních fotek, využívání různých motivačních citátů, publikování motivačních videí.  Tohle vše na nás působí zvnějšku, ale minimálně stejně potřebné jsou i naše vnitřní pohnutky, které nás motivují pustit se „do akce“.

Jenže jsou chvíle, kdy je jí podstatě míň, něž bychom chtěli a potřebovali. Co za tím je? A kdy to vyhodnotit jako signál těla, které si říká o odpočinek? A kdy naopak podsunout nějakou tu motivační berličku?  

Zimní nechuť

Je zajímavé, jak pohled z okna ven dokáže ovlivnit naši (ne)chuť dělat cokoliv venku. A pro ty, co mají vlastní domácnost je tu další rušící faktor: pohled na neuklizenou kuchyň, koš s prádlem na žehlení, dětský pokoj.

Taky máte podobné vjemy, že sychravý den ve městě má sakra jiný vliv na naši energii, než když ho zažíváme v přírodě, obklopeni lesem?

Jenže zdaleka ne každý má možnost dopřávat si pravidelně tenhle luxus dobíjení přírodou a proto přichází další rada: „udělejte si to hezký!“

Jsou věci, které ovlivnit můžeme a jsou věci, které i kdybychom se na hlavu stavěli, tak se prostě nezmění, třeba to, že v zimních měsících máme míň energie, je dřív tma a je větší zima. Tak to prostě je.

Proto si občas bez výčitek povolte ve svém sportovním programu, který jste zvyklá dělat. Když vyměníte vyjížďku na kole za svižnou procházku, nikdo vás nebude podezírat, že cyklistiku nemáte ráda.

Víte o sobě, že vás zima prostě dožene, ať máte sebelepší oblečení? Že je pro vás hodina horním limitem, kdy si kolo v zimě ještě dokážete užít? Odměňte se tím, že naložíte svůj bike do auta a zajeďte na své oblíbené místo u lesa. Přibližte se přírodě, ať ten váš vymezený čas stojí opravdu stojí za to!

Skvěle fungují i další motivátory, ať už ke sportu či jiným zálibám. Pořiďte si nové fixy, chundelatou deku a udělejte svůj oblíbený čaj k malování, nahrajete si nový playlist k svému pravidelnému běhání, který vás dobije potřebnou pozitivní energií. Nebo si najděte nějakou výzvu na sociálních sítích (např. na Ig jsou 30denní a díky sdílení pocitů v tom nebudete sami).

Je na vás, na co padne volba, třeba vás to bude stát i nějaké peníze, ale ten výsledek bude určitě cennější.

Motto: Mindset is what separates the best from the rest. Nastavení mysli je to, co dělí nejlepší od ostatních.

Chronický začátečník

Tento termín, a hlavně pocit zmaru zná nemalá část lidí napříč obory. Ať už se začínáte učit cizí jazyk, malovat, začínáte běhat nebo chcete být ohebnější, končí to vždycky stejně. A to v začátcích. Ale protože se opravdu chcete posunout, tak to zkoušíte znova a znova. A tak se z vás stává demotivovaný chronický začátečník. Co s tím? Proč se to děje? Jak z tohohle bludné kruhu? Máme pro vás 3 rady.

  • Je důležité znát svoje proč.

Důležitá je vaše vlastní motivace, musíte znát odpověď, proč chcete být lepší. Tím ale není obecné přání „chci zhubnout“. Všimněte si rozdílu „chci zhubnout, protože příští rok jdu za svědkyni sestře na svatbě a chci se cítit dobře v šatech“. Nebo chci se naučit anglicky, protože bych ráda změnila práci a pracovala v mezinárodní firmě, kdy součástí práce jsou služební cesty do zahraničí. Tohle je to VAŠE proč. A to si musíte neustále opakovat a mít na mysli.

b

  • Vsaďte na pravidelnost

Problém, s kterým bojuje většina. Jenže právě tohle funguje. Pokud si vytyčíte plán 2x za týden 1,5 hodiny pohybu, zkuste to změnit na kratší dobu, ale častější frekvenci. Vzorec na zn. ideální neexistuje, ale když zvolíte frekvenci 4x v týdnu, úspěchy zaručeně přijdou. A časem i spontánně naroste i doba, po kterou se budete kolu či jinému sportu, anebo malování, hraní na klavír věnovat. Dobrovolně a s potěšením.

  • Věřte v bod zlomu

Víme, že to vůbec není snadné, ale musíte vytrvat. Ne nadarmo se říká, že trpělivost růže přináší. I když se může zdát, že se neposouváte, protože zabíháte pořád ty stejné časy, na kole je kámoška do kopce (nebo ve sjezdu) pořád rychlejší, gymnastický provaz stále neuděláte a váš obrázek pořádá vypadá, jako by ho namalovalo 5leté dítě, věřte, že se posouváte. Jen je to přesně o tom bodu zlomu, kdy někteří vydrží a najednou vidí ten posun, a ti kteří to vzdají a vrací se po čase zpátky na startovní čáru.

Motto: „Remember why you started“. Pamatuj, proč jsi začal.

Tip DNK: Udělejte si svou vlastní vision board, ať už reálnou nebo v počítači, a tak můžete mít své cíle mít neustále před sebou.

Když je toho moc

Někdy se to všechno sejde: hodně práce, málo sluníčka, času sakra málo, žádné procházky s kamarády po náplavce, pořádná rýma a k tomu navrch problémy v rodině.

Každý to někdy zažil, a nezáleží na tom, zda jak velký stres tyto situace přinesly. Život není soutěž a každý má odolnost nastavenou jinak.

Stejně tak jako je dobré vyhrát svůj vnitřní boj s leností, vlastními omluvami a výmluvami, proč to dnes zrovna nepůjde, je nutné si umět říct DOST.

Nejet do omdlení stylem 24/7, což umí zejména ti se silnou vůlí, ale najít si chvilku na zastavení, zvolnění. Naučit se naslouchat signálům svého těla. Cítíte, že se vám ježí vlasy na hlavě při představě práce na svých předsevzetích, co jste si dali? Nechuť se pustit do dříve oblíbené aktivity?

Zpomalte, neuklízejte, nevařte, nehoňte se za dokonalostí, běžte na masáž, do wellnessu, udělejte si dlouhou procházku v lese nebo si prostě lehněte s pizzou do postele a zkoukněte romantický film s nenáročným obsahem na Netflixu. Je to v pořádku a jednou za čas je to dokonce i potřeba. A až budete cítit, že už vás to nebaví, že váš mezní užitek klesá, pak je ten správný čas, se vrátit pomalu do

Motto: „It´s okay to not to be okay“. Je v pořádku, nebýt v pořádku.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková