Sportování, antioxidanty a zelený čaj. Jak spolu souvisí?

Jednoduchý recept, jak udělat tělu dobře. A nejen po sportu….

Fyzická zátěž nepřináší jen pozitiva pro organismus, ale někdy také bolest, únavu. A v případě vrcholového sportu dokonce oslabení imunity a s tím spojená různá onemocnění, což dobře znají profesionální sportovci. Tytéž stavy se však nevyhýbají ani rekreačně sportující veřejnosti. Proč?

Tvorbu energie v lidském těle lze trefně přirovnat k hoření dřeva. Když totiž hoří, tak ale také létají jiskry. Těmi jsou volné radikály. Jejich působení, které je převážně nepříznivé, bývá nazýváno oxidační stres. Volné radikály jsou nebezpečné jako jiskry odlétající z ohně. Pokud jsme vystaveni mimořádným podmínkám, mezi které patří prostředí znečištěné chemikáliemi a kontaminované potraviny, a přitom ještě intenzivně sportujeme, vzniká mnohem víc volných radikálů, než je organismus schopen vlastními silami zlikvidovat. Pak právě tělo může ohrozit celá řada onemocnění.

To ale rozhodně neznamená, že fyzické zátěži dáme minusové body. Tělo je lze říct, že dokonalá chemická továrna, které stačí trochu pomoci.  Prostředky, které zhášejí jiskry volných radikálů, jsou látky přírodního původu, jimž se jednoduše říká antioxidanty.

Volné radikály – co o nich víme?

Znečištěné prostředí, sluneční záření, stres, nesprávný životní styl, kouření, konzumace alkoholu, nevhodná strava, vysoká spotřeba léčiv, záněty, bakteriální, houbové i virové infekce, nedostatek aktivního pohybu nebo naopak namáhavé pohybové aktivity, to všechno jsou faktory, které vyvolávají v lidském organismu vznik volných radikálů a škodlivého oxidačního stresu.

Ten je pak příčinou celé řady civilizačních a chronických onemocnění: zhoubné bujení, mozková mrtvice, infarkt, trombóza, cukrovka, plicní choroby, kožní choroby, Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, šedý zákal a jiná onemocnění očí. Volné radikály spolupůsobí také na vznik zánětů, poruchy imunity, mužskou neplodnost a podporují virové infekce. Oxidační stres rovněž způsobuje předčasné stárnutí organizmu. Právě tato fakta by vás mohla inspirovat k aktivní sebeobraně.

Antioxidanty – bez nich by to nešlo

Čím častěji a intenzivněji trénujete a současně čím jste starší, případně v čím horším prostředí žijete, tím víc potřebujete antioxidantů, které pomáhají s volnými radikály bojovat. Naše tělo samo antioxidanty produkuje, avšak pouze v omezeném množství. Je proto důležité je doplňovat vhodnou stravou.

Přírodní zdroje antioxidantů jsou nejen účinnější než syntetické, ale příliš vysoké dávky syntetických zdrojů mohou navíc způsobit řadu vedlejších účinků, dokonce i samotný oxidační stres. Pro zdravý lidský organismus a nejúčinnější boj s volnými radikály je vhodné získat co nejširší spektrum přírodních antioxidantů, neboť se ve svých účincích vzájemně doplňují.

Mezi antioxidanty se řadí vitamíny A, B6, C, E, zinek, selen, koenzym Q10, pycnogenol, alfa-lipoová kyselina, eugenol, bioflavonoidy (resveratrol, katechin), fenoly a karotenoidy, jako je beta-karoten, lutein, zeaxanthin, nebo jeden z nejsilnějších antioxidantů na světě – astaxanthin, který například obsahují mořské řasy. Každý z nás by měl dbát na to, aby do své stravy zařadil potraviny bohaté na antioxidanty, zvláště pokud je ve vyšší míře vystaven negativním vlivům zmíněným výše.

Co na talíř? Potraviny nabité antioxidanty: goja, kakao i červené víno

Jaké potraviny jsou na antioxidanty bohaté? Vedle těch chronicky známých jsou tu i ty, které občas přehlížíme. Mezi ty, které bychom měli jíst co nejčastěji patří:

  •  ovoce (zejména třešně, červené hrozny, jablka, švestky, granátová jablka a lesní plody – borůvky, ostružiny, brusinky, jahody, maliny)
  • zelenina (artyčoky, rajčata, mrkev, brokolice, česnek)
  • byliny (rozmarýn, máta, oregano, kopr)
  • rostlinné oleje (především panenský olivový olej)
  • celozrnné výrobky, ořechy, luštěniny
  • houby (hlíva ústřičná, shiitake), ale také goji (kustovnice čínská), açai bobule
  • kakaové boby (i kakao a tmavá čokoláda), káva, čaj nebo dokonce červené víno
  • červené víno obsahuje antioxidační látku resveratrol, je však třeba upozornit, že pozitivní účinky se dle odborníků projevují pouze při konzumaci určitého množství. U žen vhodné množství odpovídá 2 dcl vína denně, u mužů se jedná o 2 až 4 dcl.

Nežádoucí vliv má také strava bohatá na tuky, polynenasycené mastné kyseliny a karcinogeny či naopak chudá na příjem vlákniny. Nevhodná je tedy nadměrná konzumace uzenin či smažených pokrmů.

Zázrak jménem zelený čaj

Jak zajistit denní dávku anntioxydantů? Jednoduše. Začněte pít pravidelně zelený čaj, protože výše zmíněné flavonoidy jsou obsaženy především v něm. Podle starého čínského přísloví je lepší pít zelený čaj, než užívat medicínu.  Tento povzbuzující nápoj se dnes těší oblibě po celém světě. Zelený čaj si vás získá jemnou chutí i svými blahodárnými účinky tělo. Ať už si připravíte některý z tradičních druhů, nebo zkusíte nějaký ochucený, nikdy nesáhnete vedle.

Vroucí vodu na čaj a hotovo? Tak jednoduché to zase není! Zalití čaje vodou s nesprávnou teplotou je bohužel značně rozšířená chyba. Kvalitní zelený čaj byste v žádném případě neměli zalít vroucí vodou. Přijde tak o své unikátní aroma a účinky. Ideální je použít vodu o teplotě 70-80° C. Jinak se chovají ovocné a bylinné čaje a také černý čaj. Přírodní třísloviny (tzv. katechiny) v těchto druzích čaje se naopak nejlépe uvolňují ve vroucí vodě.

Příprava zeleného čaje je o něco málo složitější než příprava čaje černého. Pokud by se ale zelený čaj zalil horkou vodou, do nálevu by se vyloučily i třísloviny a čaj by zhořkl. Proto si sypaný pravý zelený čaj vychutnejte správně připravený. Zkuste třeba jedinečný zelený čaj s jasmínovými květy. Když se ikonická chuť zeleného čaje snoubí s nasládlou chutí jasmínových květů, vznikne netradiční spojení výjimečné kvality!

Příprava:

  • vodou o teplotě 70-80 °C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku
  • pokud čaj louhujete v konvici, pak navíc 1 lžičku na konvici.
  • ponechte 2-3 minuty louhovat. Poté přeceďte.
Bára Bubílková