Haiming HC – české ohlédnutí. Aneta Novotná se blýskla bronzem, Čábelická a Tvarůžková v třetí desítce

Další závodní víkend, tentokrát v rakouském Haimingu přinesl pódium pro juniorku Anetu Novotnou, Jitka Čábelická se nepotkala s formou, Tereza Tvarůžková se radovala z prvního bodu v elitní kategorii

Velká část světových bikerů, kteří minulý víkend závodili v italském Nalles se přesunula o několik desítek kilometrů severněji do ötztalského údolí nedaleko Innsbrucku, na další jarní XCO klasiku kategorie HC v Haimingu. Zde na ně čekal dvoudenní bikový festival, během kterého si poměřily síly junioři a juniorky, samostatný závod měly muži kategorie do 23 let a vrcholem pak byla klání elitních mužů a žen. Termínovou konkurencí byl pouze závod C1 ve Španělsku, kam zamířila například vítězka z Nalles Loana Lecomte, naopak majitelka duhového dresu Pauline Ferrand Prevot dala přednost tréninku.

Pořadatelé připravili pro závodníky hodně krásný, ale náročný okruh. „Moc hezká přírodní trať, víceméně se jede pořád lesem, je to samý kořen a kámen, málo místa na odpočinek. Člověk na téhle trati musí být neustále 100% koncentrovaný, protože každá sebemenší chybka se může zle vymstít. Důležitý je start, není široký a rychle se pak vjede do terénu. Rozhodovat o pořadí bude nejdelší kopec a pak jednoznačně technika,” popsala Jitka Čábelická 4300 m dlouhý okruh.

Hned v úvodním závodě juniorek se bronzem se blýskla  Aneta Novotná (Adastra Cycling), která se oproti závodě v Nalles posunula o 4 příčky výše.
A nebýt defektu, který během závodu řešila, mohla možná pomýšlet na ještě lepší výsledek.

„Při nájezdu do terénu jsem se nechala zavřít soupeřkami, ale to jsem brzy dojela, na konci zaváděcího kola jsem už byla v první skupině. Jenže v druhém kole jsem musela zastavit v depu kvůli defektu předního kola. Mechanici ale udělali výměnu hodně rychle, tak jsem neztratila až tak moc.  Dostávala jsem se postupně dopředu, až jsem se nakonec dostala na 3. místo, které jsem si udržela až do cíle. Závod byl těžký, ale jelo se mi dobře, tak jsme spokojená.“

Představila se i Karolína Bedrníková (Expres CZ Tufo Kolín), která minulý týden v Nalles nestartovala a tak byla sama zvědavá na porovnání v silné mezinárodní konkurenci. Závod dojela na 13. místě s odstupem přes 4 minuty na vítězku a příliš ji to netěšilo. „Nejelo si mi úplně nejlépe. Po dlouhé cestě jsem se třičtvrtě závodu dostávala do tempa. Nebyla jsem to já ani co se týče technických pasáži. I takové závody jsou a já se z toho nehroutím. Výkon jsem s trenérem už probrala a teď jedu dál. I přesto, že moje forma ještě není zcela vyladěná jsem ráda, že už se aspoň nějak závodí. Další velkou akcí bude NMNM, tam už budu v plné síle.“

V elitním závodě žen, který jel společně i s kategorií do 23 let, se tentokrát nepotkala s formou úřadující mistryně republiky Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix). V Nalles bojovala o první desítku, na technické trati v Haiming se rvala o první dvacítku, ale ani to se nakonec nepodařilo, dojela s velkou ztrátou na 22. místě.

“Dneska to celý nějak nešlo, začátek ještě vypadal slibně, pak se to zastavilo a začala jsem jen couvat. Občas člověk vstane zadkem dopředu, dneska to nebyl můj den, to se odrazilo na výsledku,” neradostně vypověděla Jitka, která se příští týden, po náhlé zprávě o zrušení klání v Heubachu, pravděpodobně vypraví na závod do Itálie.

Další česká závodnice Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) se oproti minulému týdnu netrápila a polepšila si o dvacet míst, zhodnotila závod takto: „Ty holky jsou šíleně rychlý, ty první dvě kola to byl mazec. Já i když jsem měla 5 na startu tak jsem tam nebyla schopná jet a propadla se až daleko za třicítku. Ve třetím kole jsem našla nohy a chytla svoje “flow” a jelo se mi dobře.. takový můj standard. Nechala jsem tak všechno a jsem ráda ze se mi to podařilo takhle sjet a urvat svůj první bodík z HC závodu! Trať byla nádherná a mě to šíleně bavilo, ale taky bolelo! Potřebuju nasbírat zkušenosti, když přijde forma, tak to bude snad dobrý.“

Karla Štěpánová, která právě zakončila několikatýdenní tréninkovou nálož projela cílem na 46. příčce. „Díky tomu, jak jsem po krosech začínala později, jsou pro mě závody spíš trénink před svěťákama. Zakončila jsem tady 5ti týdenní „výlet“ po Evropě. Natrénovala jsem hodně hodin v Toskánsku s kamarádama a pak byla 10dní ve Val Venostě s Teamem. V dnešním závodě už to bylo hodně znát. Myslela jsem, že nepřejedu horizont. Měla jsem toho fakt dost! Ale jsem ráda, že jsem jela… trať parádní, dokonce tam byli i lidi! Těším se, že si teď odpočinu a spočítám si, kolik jsem toho nejela na kole a kolik autem,“ popsala svůj náročný program česká bikerka, která již třetím rok hájí barvy mezinárodního týmu Maloja Pushbikers.

Na start se postavila i na xc tratě navrátivší Barbora Průdková ((Mistral MTB), která dojela se ztrátou dvou okruhů na 51. příčce.

Výsledky juniorky

1. Sina van Thiel (NED, RSC Kempten) 1:04:45
2. Line Burquier (FRA, Veloroc Lapierre) +0:20
3. Aneta Novotná (Adastra Cycling) +0:47
4. Alexa Fuchs (GER, Stevens) +1:07
5. Andrea Kravanja (GER, TSV Benediktbeuern Bichl) +1:30

13. Karolína Bedrníková (Expres CZ Tufo Kolín) +4:23

Kompletní výsledky ZDE

Výsledky ženy Elite a U23
1. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) 1:31:26 hod.
2. Anne Tauber (NED, CST Post.nl Bafang) +0:36
3. Laura Stigger (AUT, Specialized Factory) +1:02
4. Mona Mitterwallner (AUT, Trek Vaude) +2:30
5. Léna Gerard (FRA, VCA Anjos Asterion) +2:52

22. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) +7:10
25. Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín) +7:42
46. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) -1 kolo
51. Barbora Průdková (Multicraft MTB) -2 kola

Kompletní výsledky  ZDE

Foto: Michal Červený

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková