HJC Furion 2.0. Lehká a krásná Korejka

To potřebujeme! Aby nám helma na kolo, coby nezbytná ochrana hlavy, nejen seděla, ale také slušela!

My ženy, proč si to nepřiznat, jsme od přírody bytosti parádivé. A také se chceme odlišovat jedna od druhé. Alespoň trochu, nějakým doplňkem. To touha být jiná, sladěná, cítit se šik platí i pro náš cyklistický outfit. Tyhle parametry může naplnit i jedna zajímavá přilba. Chceš nějakou bezpečnou, kvalitní, se zajímavým designem? Nevyhovuje ti výrazné logo přes půl hlavy , dáš raději přednost decentnímu? Hledáš neobvyklou barvu? Náš tip je helma HJC Furion 2.0.

Tato jihokorejská značka se ochraně hlavy věnuje úctyhodných 50 let, ale abychom vás neklamaly, jejich hlavním oborem jsou přilby na motoristický sport. Tam si získala ohromnou reputaci. Před časem své bohaté zkušenosti začala aplikovat i při výrobě přileb pro cyklistiku, především tu silniční. V tuto chvíli čítá nabídka 5 modelů, každý v několika barevných provedeních. Vedle prověřené klasiky, jako je černá, matně bílá nebo v lesku jsou v kolekci i odvážnější varianty, ať už jde o neotřelé pastelové barvy, tak třeba bílo-zlatý design.

HJC Furion 2.0 navazuje na staršího předchůdce 1.0, kdy se liší novým systémem větracích otvorů.  Výrobce helmu představuje jako poloaero přilbu, což znamená, že má oproti klasickým přilbám skutečně areodynamickou výhodu, ale není to na úkor výrazného snížení ventilace.

Na první pohled je viditelné jednak tvarovaní skořepiny, a také čtyři výrazné ventilační otvory na přední části přilby. Další dva výraznější vzduchové kanály jsou na bocích, dva neméně důležité najdeme schované v prolisech, v zadní části helmy.

A tenhle mini systém dohromady ovlivní aerodynamické proudění vzduchu zároveň a chlazení hlavy. Výrobce popisuje jak byl tento princip převzat z vývoje přileb pro MotoGP.  HJC Furion tlačí vzduch svými ventilačními otvory a zrychluje jeho proudění zepředu přes horní část a boky vaší hlavy, aby teplý vzduch proudil ven co nejrychleji.

Poměrně minimalistické je vnitřní polstrování, to tvoří jen jedna výstelka, ochraňující čelo. Uprostřed vnitřní části je pak plastový mnohotvar, uchycený do čtyř bodů, který drží helmu od hlavy a tak i tímto prostorem může lépe cirkulovat chladný vzduch. Podle této funkce nazývá výrobce tuto technologii „Coolpath“. Popruhy napevno uchycené na vnitřních bocích helmy jsou z na omak velmi hebkého materiálu.

Žádné stahovací kolečko, jen důmyslně ukrytý pružící systém SELFIT

Zajímavé je řešení vlastního stahování helmy. Systém tvoří jednoduchá, ale chytrá pružinově napnutá jednotka Selfit, která se při nasazování přilby rozšiřuje a upevní zadní část hlavy. Na výběr je také pět upevňovacích bodů tohoto stahovacího systému pro individuální vyladění obvodu kolem hlavy.

Zároveň je tu možnost nastavení výšky týlní opory a to v poměrně velkém rozsahu. To ocení mimo jiné i ženy, co potřebují protáhnout vlasy, svázané do culíku.

Skvělého parametru dosáhl HJC Furion 2.0 z pohledu hmotnosti, velikost S váží pouhých 190 gramů! Jedná se o dobře vypadající helmu, která kombinuje excelentní aerodynamiku a efektivní odvětrávání.

Podrobné informace o dostupných velikostech a dalších modelech najdete na stránkách českého zastoupení spol. Schindler.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková