Malý „svěťák“ v Nalles: Jitka Čábelická dojela 15, juniorka Novotná 7.

Bojovné výkony, rozladěnost, trápení s alergií i velké kamarádské gesto, které zachránilo závod….taková jsou česká ohlédnutí za víkendovým závodem v italském Nalles

Dvacátý ročník italské klasiky Marlene Südtirol Sunshine Race, který byl zároveň třetím podnikem série Internazionali d’Italia přilákal na start neskutečně nabité a zároveň velmi početné startovní pole. V kategorii žen bylo na startu 105 závodnic, mužů dokonce 230.

Organizátoři připravili oproti předchozím ročníkům výrazně přepracovanou trať, která byla přírodní, ale bohužel nabízela jen malé možnosti k předjíždění. To bylo v Nalles více než potřeba, právě pro vysoký počet startujících.

Až na výjimky platilo, že kdo stál na startu dál než v páté řadě, v podstatě neměl šanci na umístění mezi nejlepšími.  Podařilo se to snad jen talentované Moně Mitterwallner která se startovním číslem 36 startovala z páté řady a skončila třetí!

Loana Lecomte vyhrála suverénním způsobem a s náskokem téměř minuty a třičtvrtě

Závod žen byl suverénním představením francouzských bikerek a zejména pak mistryně světa do 23 let Leony Lecomte (FRA, Massi). Vedla od prvních okamžiků závodu a náskok jen navyšovala.

Druhou pozici hájila úřadující mistryně světa Pauline Ferrand Prevot (FRA, Absolut Absalon), která tak ukazuje, že s blížícím se Světovým pohárem forma roste. Na třetí pozici se až v posledním kole probojovala už zmiňovaná devatenáctiletá Mona Mitterwallner a odsoudila tak do té doby třetí Sinu Frei (SUI, Specialized) na místo těsně pod stupni vítězů. 

Jitka Čábelická (GAPP Systém – Kolofix) nebyla daleko od top desítky, bojovala ve skupince o třinácté místo, byla aktivní a často se ukazovala na špici. Nakonec skončila patnáctá.

„Chybělo mi trochu klidu, výkon tam je. Škoda, že v kopci nešlo předjíždět. Udělala jsem tam ve výjezdu chybu a přišla jsem o lepší místo,“ vypověděla v cíli potom, co jí utekl lepší výsledek.  „Jsem spokojená, v takový konkurenci patnáctý místo není ostuda, furt tomu ještě něco chybí, do světáku to ještě uhladím, zatím to není výborný, ale dobrý.“

Svou velkou chvíli slávy si prožila Tereza Tvarůžková (Expres CZ Tufo Kolín), když se startovním číslem 5 stála v první řadě na roštu mezi Evou Lechner a Sinou Frei. Sama přiznala, že nervózní z toho byla.

„Na závod jsem se těšila, ale byla trošku víc nervózní než jindy. Všichni měli ode mě hodně očekávání a asi jsem se tím nechala trosku svázat. I přes důkladné rozjeti se mi od začátku nejelo vůbec dobře. Nohy povolily až v posledním kole, ale s tím člověk už nic neudělá,“ popsala Terka svůj výkon, která v letošní sezóně vstoupila do elitní ženské kategorie. „Jsem docela zklamaná,  i když být 32. na malém svěťáku zas tak zle není. Konkurence tu byla obrovská. Věřím, že forma půjde postupně nahoru a už příští týden v Haimingu bude výsledek o trochu lepší.

Na novém modelu dámského LIVu se představila Jana Czeczinkarová (LIV Mistral), která si v nabitém startovním poli dojela pro 29. místo.

b
Karla Štěpánová
(Maloja Pushbikers) dokončila na 46. místě a opět se trápila s alergií. I když jí výsledek úplně radost neudělal, přesto si ze závodu odnesla velmi pozitivní zážitek, o který se podělila na sociálních sítích.

„Prach, nekonečný stoupání, totální vyčerpání. Bojovala jsem nejen s únavou po soustředění, ale tak trochu i s jarem…alergici mi asi dají za pravdu, že to prostě lítá ve vzduchu…Abych nezapomněla, ráda bych se Vám svěřila ještě s něčím!  Ve čtvrtém kole jsem myslela, že umírám. Byla jsem hladová a dala se do mě zima… bylo zle! Dojela mě ale Terka Obořilová  a věnovala mi gel, co si vezla v kapse. A ještě mi dělala společnost. Trpěly jsme si tak trochu spolu… Tohle je ten nejhezčí výraz kamarádství, který jsem mohla od “soupeřky” dostat!, těšila se Karla z pomoci krajanky, která nakonec dojela 4 příčky za ní.

Juniorky startovaly minutu po elitních ženách a tak bylo nad slunce jasné, že ty nejlepší brzy dojedou konec stohlavého balíku žen.  To se stalo už v první dlouhém stoupání, kde bylo dost náročné předjíždět. Nejlépe si cestu proklestila domácí Sara Cortinovis, jen o 11 vteřin pomalejší byla Andrea Kravanja z Německa. 

Česká juniorská jednička Aneta Novotná (Adastra Cycling) obsadila sedmé místo. „Na startu jsem zaspala, nějak se mi nerozjely nohy. Vrátila jsem se v pondělí z náročnýho soustředění na Mallorce, forma snad ještě doběhne. Mám i trochu zdravotní problémy, takže dneska to nebylo úplně ono…“ okomentovala svůj závod Aneta.

Simona Spěšná (MS Academy) nakonec do závodu nenastoupila. „Z osobních důvodu jsem se na start v Nalles bohužel nepostavila, pokud vše půjde jak má, rada bych se ukázala v Haimingu ale uvidíme. Zatím raději počítám s prvním startem na německém poháru v Hoibachu,“napsala nám talentovaná bikerka, kterou čeká letos první rok mezi juniorkami.

Výsledky

Juniorky:
1. Sara Cortinovis (ITA, Four Es Racing) 57:03 min.
2. Andrea Kravanja (GER, Stevens Schubert) +0:11
3. Sina van Thiel (GER, Auto Brosch Kempten) +0:26

7. Adéla Novotná (Adastra Cycling) +1:17

Kompletní výsledky ZDE 

 
Ženy Elite:

1. Loana Lecomte (FRA, Massi) 1:22:02
2. Pauline Ferrand Prevot (FRA, Absolut Absalon BMC) +1:44
3. Mona Mitterwallner (AUT, Trek Vaude) +2:05
4. Sina Frei (SUI, Specialized Racing) +2:45
5. Jolanda Neff (Trek Factory) +3:15

15. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) +6:39

Kompletní výsledky ZDE 

Foto: Jan Němec, mtbs.cz, Ig Karla Štěpánová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková