Velikonoční závodění: Čábelická třetí, své nové dresy provětraly i Štěpánová s Průdkovou

Na pilno měly elitní bikerky. Někomu se dařilo, někomu trochu míň, ale radost, že se může závodit je to nejvíc. Přečtěte si, jaké byly pozávodní dojmy…

Velikonoční svátky byly pro profesionální bikery časem ostrého měření sil. Se startovními čísly se postavil na start i trojlístek českých elitních bikerek: úřadující mistryně republiky Jitky Čábelická (GAPP System – Kolofix), svůj nový dres provětrala Karla Štěpánová (Pushbikers MTB), na xc tratě se po půldruhého roku trvající pauze vrátila Barbora Průdková (Multicraft MTB).

V italské Veroně se v sobotu odehrál cross country závod  kategorie C2 Verona International MTB, do kterého se přihlásilo přes 440 závodníků z dvaceti zemí! Česká šampionka Jitka Čábelická šla na start se startovním číslem tři a na stejném místě projela i cílem. Závod vyhrála Yana Belomoina (UKR, CST Bafang Post.nl) před domácí Giade Spiaci (KTM Protec Elettrosystem).

“Není to trať, která by mi úplně seděla, moc zatáček 🙂 Ale zase jsem měla dobrý start, kolo a půl jsem jezdila první, pak mě předjela Yana a později i Italka,” vypověděla Jíťa. “Jsem spokojená, není to ale pořád 100% výkon, kde bych chtěla být. Každopádně bedna je vždycky super, to se počítá. Těším se teď na sérii HC závodů, kde bude už konkurence opravdu velká a ukáže se, jak na tom kdo je. Příští týden v Nalles by se výkon mohl zase posunout,” dodala. 

Svou premiéru v novém „rodinném“ týmu si odbyla i Barbora Průdková, která se na xc okruhy vrací po delší pauze. Závod ve Veroně dojela na 19 místě.

„Ty závody za mě vůbec ještě nebyly v plánu. První start jsem chystala až do Touškova, ale brácha jel a vzal mě sebou, tak jsem si řekla, že někde začít musím a odhodlala jsem se startovat a jsem moc spokojená.  

Jasně že si budu muset na vše zvyknout od rychlosti po technický materiál, ale motor tam je a za to jsem strašně ráda! Jsem šťastná, že mi tělo a hlava zase dovolí na 100% trénovat a závodit a musím říct, že se neskutečně těším, kam až budu schopná letos v cross country dojít,“ popsala své pocity talentovaná bikerka, která má na svém kontě několik úspěchů ze sprinterských tratí (4. místo ME v Brně, r. 2019), ale v uplynulé sezóně si udělala radost vítězstvím závodu Enduro série na šumavském Zadově.

Druhý závod patřil do italské národní série Internazionali d’Italia Series a jel se na malebném ostrově Elba. Ten mimochodem bude za půl roku hostit i mistrovství světa maratonců. Největší favoritkou byla Kate Courtney, která svou roli zvládla na jedničku a dojela si pro své první letošní vítězství. 

Jediná česká zástupkyně na startu Karla Štěpánová strávila v Itálii téměř celý měsíc na soustředění v Toskánsku a dvanácté místo na Elbě pro ni bylo tečkou za přípravou. ” Mám za sebou dva týdny opravdu hodně objemových tréninků a cítím se docela unavená. Ale na závod v hezkém prostředí Elby jsem se hodně těšila,” řekla Karla, která má svůj letošní premiérový start na horských kolech už dávno za sebou, startovala totiž na konci února v Turecku.

“Letos jsem díky krosům měla sezonu tak nějak celý rok. Ale dala jsem si pak drobné volno a teď jsem i něco najela. Zároveň to pro mě byl super test nového materiálu. Poprvé jsem na nové kolo sedla až tady. Měla jsem tu k dispozici spoustu luxusních trailů, nahoru i dolů k vyzkoušení všeho nového. Přeci jen máme novou značku kol, ale i nové pláště, takže bylo co objevovat,“ popsala Karla svou přípravu.

„A závod? Start dobrý, jezdila jsem v první skupince, bylo hodně znát, že to měly Italky najetý a natáhlo se to. Poslední kolo mi nezbyly síly, chtěla jsem být do desítky, chvíli jsem tam i byla, ale bylo to strašně dlouhý, vítězka jela 1:36 hod. Trať byla šíleně prašná, blbě se mi dýchalo. Půlka trati byla taková cyklokrosová, zbytek technická i kopce byly. Rockgarden byla docela hustá, trochu jsem tam ufoukla…” zhodnotila pro server mtbs.cz Karla, která se z Elby přesunuje zpět do Toskánska a v týdnu severněji do Itálie, kde ji čeká týmové focení.

Na sedmém místě mezi juniorkami skončila závodnice týmu Rouvy Specialized Nela Viktorová.

Výsledky závodu Verona International MTB:

1.Yana Belomoina (UKR, CST Bafang Post.nl) 1:08:08
2. Giade Spiaci (ITA, KTM Protec Elettrosystem) 1:09:41
3. Jitka Čábelická (GAPP System – Kolofix) 1:10:04

19. Barbora Průdková (Multicraft MTB) 1:16:43

Kompletní výsledky ZDE

Výsledky závodu Internazionali d’Italia Series Elba

1. Kate Courtney (USA, Scott Sram) 1:36:10 hod.
2. Chiara Teocchi (ITA, Trinity Racing) +0:25
3. Caroline Bohe (DEN, Ghost Factory) +0:47
4. Eva Lechner (ITA, ASD Bramati Trinx) +3:56
5. Sofie Heby Pedersen (DEN) +4:07

12. Karla Štěpánová (Maloja Pushbikers) +9:48

Kompletní výsledky ZDE

Foto: mtbs.cz, archiv B.Průdková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková