Výživová móda a sport. 3 oblíbené diety-jak pomáhají a kdy se jim vyhnout?

Raw food, dieta dr. Atkinse, dělená strava: tři oblíbené stravovací trendy a jejich přínos a nevýhody z pohledu sportovce

Módními vlnami neprochází jen oblečení či střih vlasů. V posledních letech se jako na běžícím pásu střídají i trendy ve výživě. Omezte kalorie! Nejezte tolik tuků! Čím méně cholesterolu, tím lépe! Mléko ne! Vyhýbejte se lepku! To jsou doporučení, která jsme v posledních letech slýchali často ze všech stran. Přiznejme si, kdo z nás někdy neměl záchvat hubnutí, nedržel dietu či nepropadl alespoň na čas nějakému modernímu trendu ve výživě? Štíhlost je zkrátka v kurzu a společenský diktát je neúprosný.

Často slýcháme (možná jsme i zažili) „Jím zdravě, sportuju, ale nehubnu!“ nebo „Držím dietu, hýbu se, ale nehubnu!“. Proč redukční diety nefungují? Výraznější snížení příjmu energie totiž vede k výraznějšímu omezení i výdeje. Organismus najede na šetřící režim, jsme zimomřiví a hladoví. Zhubnutím a snížením tuků v těle se sníží i uvolňování hormonu leptinu, což dále zvýší hlad. Nějakou chvíli lze dietu vydržet, trochu zhubnout, ale časem se váha většinou znovu zvedne. Každé opakování nepřirozeného hubnutí rozjede další kolo hmotnosti dolů a nahoru, tzv. jojo efektu.

Redukční diety jsou krátkozraké, ale nejen to. Společně s módními výživovými trendy mohou být dokonce nevhodné, a to hlavně pro sportující veřejnost. Podívejme se na tři hodně „módní“ výživové směry a jejich (ne)dobré účinky z pohledu pravidelně sportujícího člověka.

Dieta dr. Atkinse

Základem je doporučení konzumovat libovolné množství masa a většiny tuků včetně mléčných. 

Naopak téměř žádné sacharidy. Tedy především žádné obilniny, samozřejmostí je zákaz konzumace jednoduchého cukru a slazených nápojů.

Výhody

Strava s vysokým podílem proteinů může skutečně podpořit redukci tělesné hmotnosti tak, že část aminokyselin z přijatých proteinů se přeměňuje na glukózu, která zvyšuje hladinu krevního cukru i bez souběžné konzumace sacharidů. Tím se snižuje energetický příjem, protože klesá pocit hladu. Mozek registruje zvýšenou hladinu krevního cukru jako signál „jsem najedený“. Výhodou je poměrně snadná realizace této diety v osobním i pracovním životě.

Rizika

Vysokoproteinová strava bez sacharidů je bohatá na tuky a cholesterol a náročná na dobrou funkci žaludku, slinivky, jater a ledvin. Může dojít, a to i u sportujících, k markantnímu zvýšení hladiny triglyceridů a „špatného“ cholesterolu provázaném zvýšením krevního tlaku a k překyselení. V důsledku tzv. ketózy vzniká v ústech nepříjemný pach, který při zvýšené ventilaci může vadit nejenom vám, ale i ostatním při cvičení v kolektivu. Zpomaluje se navíc i regenerace a únava nastupuje rychleji, protože se pomaleji doplňuje svalový i jaterní glykogen v důsledku minimálního příjmu sacharidů.

Raw food

Syrová strava je většinou vegetariánská výživa založená na konzumaci tepelně neupravených potravin.

Hlavními složkami jsou ovoce a zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko. Z technologických úprav se používá namáčení ořechů a semínek, nakličování semínek, obilovin, luštěnin, odšťavňování ovoce a zeleniny, mixování a šetrné vysoušení. Tato teorie uvádí zdravotní prospěšnost syrové stravy, na které mohou krátkodobě prospívat lidé s nadváhou.

Výhody

Představuje možnost redukce hmotnosti a také ekologicky šetrné stravování s vysokým obsahem draslíku, hořčíku, vlákniny i kyseliny listové. Současně přináší nižší obsah aditiv, trans tuků a přidávaných cukrů. Tento odlehčující režim slibuje i zlepšení psychického stavu.

Rizika

Pro sportující osoby se jedná o příliš restriktivní způsob stravování a ohrožení v podobě nedostatečného příjmu energie, bílkovin, vápníku a vitaminu B12, kdy může dojít i ke snížení obranyschopnosti. Další nevýhodou je i náročnější trávení syrové potravy, které při sportování může vést k žaludečním či zažívacím problémům. Před sportováním je naopak žádoucí, aby lehká strava opustila žaludek co nejrychleji a krev se soustředila do pracujících svalů.

Dělená strava

Hlavním principem je rozdělení potravin do skupin, které se spolu mohou, nebo naopak nesmějí kombinovat.

Obecně to znamená, že se může jíst dohromady maso a zelenina, nebo zelenina a sacharidy, ale nikdy ne najednou. Tuky jsou neutrální, proto mohou být přidány do obou kombinací. Dělená strava však striktně zakazuje kávu, čokoládu, sladkosti a vepřové maso. Celkový příjem energie pak bývá nižší, což může vést k redukci hmotnosti.

Výhody

Takto stravující člověk je nucen zamyslet se nad tím, co konzumuje. Navíc přidává ke každému jídlu zeleninu, která je bohatá na vitamíny a vlákninu a díky tomu se snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Dělená strava pomáhá při prvotní redukci váhy.

Rizika

Opět se jedná o omezující způsob stravování pro sportující veřejnost, kdy takto vysoký příjmem vlákniny paradoxně zhoršuje vstřebávání některých minerálních látek a vitamínů. Konkrétně to může nastat problém se vstřebáváním železa, což u sportujících žen mající pravidelně menstruaci může vést k anémii, která způsobuje syndrom stálé únavy. Vzhledem k tomu, že se zelenina kombinuje s každým jídlem, může docházet ve větší míře i k nadýmání a plynatosti během sportování.

 

Naštěstí se zdá, že po letech dostává výživová móda konečně rozum a směr. To nejlepší jídlo má být podle současných trendů lokální a ekologické. Základem zdraví a štíhlosti je kvalita potravin s dostatkem zeleniny, rozumným životním stylem, pohybem, spánkem, dobrými vztahy a náladou.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková