3 kroky k restartu (nejen) po Covidu

Není nad dobré doporučení a osobní zkušenost….

Před tématem, kde je v hlavní roli Covid se těžko utíká. Už je tu s námi hodně dlouho a v menší či větší míře zasáhl (respektive restrikce s ním spojené) i ty psychicky nejodolnější. V těchto dnech se nadechujeme k volnějšímu životu, a každý rozumný si nenechá tenhle čas kazit  někde hluboko v podvědomí schovanou otázkou: vrátí se Covid na podzim zase?  

Dnešní blog není úvaha nad existencí viru, jeho nakažlivostí a dalšími, z mého pohledu negativní emoce vyvolávajícími nejasnostmi.  Naopak, tématem je osobní a velmi pozitivní zkušenost, která může být užitečná teď, nebo někdy v budoucnu. Pro vás či vaše přátele. A protože můžeme přínos měřit různými úhly pohledu, tak stačí i to, že na konci čtení budete mít jen radost, že měl někdo jiný radost.

Začnu velmi prozaicky. Dělala jsme maximum pro to, abych se Covidem nenakazila. Dílem mi to umožňuje moje práce, kdy jsem mohla strávit řadu týdnů na horách a můj kontakt byl omezen jen na úplně nejbližší členy rodiny, dílem to byla nutnost, abych ochránila nemocnou maminku, o kterou se dle potřeby starám.

Nepochybovala jsem o své silné imunitě, podporované mojí novou aktivitou-pravidelným otužováním (o začátcích jsem psala už na podzim, o první splněné ledové výzvě jsme natočili video). Ale stalo se. Nebudu zbytečně plýtvat slovy o nespolehlivosti antigenních testů, prostě březen byl v naší rodině ve znamení britské mutace. Průběh nemoci z pohledu mnohdy až děsivých zpráv mainstreamových médií bych zhodnotila jako běžný průměr s menší komplikací v podobě nepříjemného a přetrvávajícího kašle. 14 dní v posteli byl velký nezvyk, stejně tak i následná únava po 10 minutové procházce venku. Kdo si prošel nemocí, ví, o čem je řeč.

Jsem hodně aktivní člověk a nechtělo se mi „jen tak čekat“, až si tělo projde standardní rekonvalescencí, kdy právě kašel ustrnul na ústupu. Naštěstí mám dost přátel mezi sportovci, tu a tam někdo sdílel své zkušenosti, co mu zafungovalo, čeho se vyvarovat. Jsme každý jiný, každý i vstupujeme do fáze nemoci i uzdravování v jiné úrovni, ale jsou věci, které mi dávaly smysl a tak jsem si „naordinovala“ ozdravnou kůru sobě na míru. Tři dostupné věci, které měly opět nastartovat moji energii, očistit tělo po zánětu (součástí léčby byla i antibiotika).

Infuze a „vitaminový koktejl“ C +  kalcium a magnesium

Návštěva v Paracelsiu je pohodová, navíc když o vás pečuje kamarád biker

Bomba v podobě 4 infuzí ve frekvenci 5-7 dní měla za cíl restart imunitního systému, detoxikaci organismu po nemoci, potlačení zbylých zánětů v těle. A přetrvávající kašel napovídal, že sliznice průdušek ještě zcela v pořádku není.  Takže se ten hojivý prosec podpořil inhalací kyslíku ve spray.
A pocity? Po prvním sezení na chvíli (řádově desítky hodin) vlitá energie do žil a také na zhruba na den zklidnění kašle. Kyslíkem dochází k prokrvení a tkáň se tak lépe hojí. S každou další návštěvou byl stav o dost lepší a to už jsem mezi tuto terapii vložila i regenerační sport. Možností namíchat “koktejl” šitý na míru je mnohem víc, ať už po nemoci, náročném stresovém období, po úrazu,atp. Já jsem si ještě dopřála měsíční dávku vitaminu D. 

Inhalace molekulárního vodíku

Profesionální zařízení, které odděluje z vody vodík a jeho molekuly se do těla dostanou díky inhalačním brýlím pro podávání nosní cestou jsem měla zapůjčené na 10 dní. Studie o efektu molekulárního vodíku už existují delší čas, ale s příchodem Covidu se objevily nové poznatky v souvislosti s vrcholovými sportovci a jejich potřebě rychlého návratu do tréninkového procesu. Vše je postavené na faktu, že vodík je nejsilnější antioxidant, ale na rozdíl od ostatních selektivní, což znamená, že si sám najde buňku, kterou chce „opravit“, startuje ozdravné procesy v těle. Tyto generátory s nejpokrokovější vodíkovou technologií na světě produkuje česká firma H2 World Health & Beauty Company, menší verze H2 mini stojí 27 490 Kč, větší H2 300 MHC 47 490 Kč.

Používala jsem 2-3x denně v rozsahu 45-60 minut. Prokazatelný efekt přichází po delším čase, řádově několika týdnech, nicméně já vnímala další posun, co se energie a rychlejšího zotavení po zátěži týče. Skialpy, běžky – obojí sice se snahou v nižší intenzitě, ale délka zátěže se prodlužovala a to dost výrazně.

Tato mašina se využívá v rehabilitačních centrech a v lázeňském provozu, pro domácí a použití jsou mobilnější speciální lahve na výrobu vody, obohacené molekulárním vodíkem. Zkušenosti z testu najdete na portále aktivtono.cz

Domácí inhalace Vincentkou

Nejjednodušší a osvědčená věc. Není od věci si pamatovat rady našich babiček a prababiček. Můj otravný kašel, který se navíc sešel se začínajícími alergiemi, byl limitující pro větší zadýchání. To bohužel patří mezi specifické pocovidové následky. Jakým dílem se na tom podílí ztráta kondice je těžko měřitelné, ale její znovuzískání závisí na možnosti zas pravidelně sportovat. Měla jsem zapůjčený malý inhalátor a nebyl problém vyšetřit denně 2x po 10 minutách a pěkně dopřát průduškám vincentkovou kůru.

Všichni už se v tuto chvíli těšíme z krásných jarních dnů, které s sebou tak nějak logicky přinesly i výrazný pokles počtu nemocných či pozitivně testovaných na koronavirus. Tyhle vyzkoušené revitalizační metody mohou být užitečné i v jiných situacích a je fajn vědět, že fungují. Není nad to mít o krok náskok.

Zvláštní poděkování: Petru Jandovi (1), Tomášovi Nohejlovi (2) a Marušce Klotzové(3).

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková