Medvědí česnek – to je zdraví zadarmo! Tinktura nebo pomazánka?

Právě teď je čas užívat sílu medvědího česneku! Syrový, v chladničce i v tinktuře – na vše máme recepty…

Příroda je moudrá a má pro nás neustále přichystanou lékárnu plnou čerstvých bylin. A mezi ty velice užitečné patří medvědí česnek. Je to typická jarní bylinka, kterou si můžeme začerstva užívat jen asi měsíc v roce. Nejvyšší čas vyrazit do listnatého lesa s protékajícím potokem, kde medvědí česnek roste nejraději. Nezapomeňte si ho nasbírat do zásoby,

Nezapomeňte si ho nasbírat do zásoby, nebude to trvat dlouho a bude po jeho sezoně. Pozor, nelze ale sbírat všude! V přírodních rezervacích nelze trhat, protože to přímo zakazuje zákon o ochraně přírody a krajiny.

Medvědí česnek patří k prvním jarním zeleninám, které po zimě pročistí celé tělo. Víte, že medvědi za ním putují i sto kilometrů…? 

Medvědí česnek je oproti kuchyňskému česneku jemnější a jeho léčivé účinky jsou výraznější. Dezinfikuje trávicí trakt, ozdravuje střevní flóru, léčí infekční průjmy, rozšiřuje cévy, snižuje krevní tlak, povzbuzuje činnost srdečního svalu. Pomáhá při bolestech břicha, nadýmání a při plicních a průduškových zánětech. Snižuje cholesterol a působí žlučopudně.

A oceníte i jeho další vlastnosti:

  • obohatí jídelníček o čerstvé vitamíny, hlavně vitamín C
  • pomáhá s jarním nachlazením či při respiračních problémech
  • zmírňuje únavu po zimních měsících
  • je účinný proti plísním a mykóze

Vysoká účinnost medvědího česneku je při užívání tinktury. Její příprava je velmi jednoduchá.

Příprava tinktury: nadrobno nakrájenými listy nebo cibulkami medvědího česneku naplníme láhev volně až po hrdlo. Zalijeme 38-40% režnou nebo jinou domácí kořalkou a postavíme na 14 dní na sluníčko nebo na nějaké teplé místo. Užíváme denně 10 až 15 kapek, nejlépe nakapaných ve sklenici čisté vody.

Medvědí česnek v kuchyni

Na medvědím česneku si můžete také pochutnat a díky různorodé úpravě využít na maximum jeho výjimečnou chuť i sílu.  Když si medvědí česnek přinesete domů, důkladně jej operte a přeberte.

Medvědí česnek v bylinkovém másle, skvělé na čerstvý chléb, topinky, steaky, grilované ryby či pod míchaná vejce

 

b
Příprava bylinkového másla:

Jednoduše dáme do mixéru 100 g změklého másla, asi 20 g čerstvého medvědího česneku, špetku mořské soli a krátce rozmixujeme.

Dáme do mističky či alobalu a chladíme v lednici. Bylinkové máslo do 2 až 3 dnů spotřebujeme.

Další možností, jak uchovat medvědí česnek déle v syrovém stavu a skladovat jej v lednici je příprava pesta. Společně se oříšky, sýrem, olejem a solí rozmixujeme na pesto do těstovin.

Prodloužení jeho trvanlivosti je naložení do soli.  Takto vydrží v uzavřené sklenici a lednici až několik měsíců, protože sůl konzervuje. Je fantastický do tvarohových pomazánek, do polévek, omáček a také pod maso!

b

Příprava naložení do soli:

Listy medvědího česneku nakrájíme najemno nožem, promícháme se solí a napěchujeme do čisté sklenice s uzávěrem, kterou uložíme do lednice.

Na vyzkoušení stačí menší sklenička, kde použijeme zhruba 20g listů česneku a čajovou lžičku soli.

V měsíci, kdy je medvědího česneku dostatek, je ideální konzumovat syrový v salátech, upravit na způsob špenátu, nebo připravit jarní zeleninový krém a medvědí česnek s ostatní zeleninou rozmixovat a zjemnit smetanou.

Bára Bubílková