Peggy Marvanová a Pavel Poloncý bojují při Everestingu s únavou i sněhem

24 hodin na zdolání vždy jednoho „Everestingu“, dva dny na regeneraci a přesun pod další kopec. Tenhle program mají známí čeští ultravytrvalci Markéta Peggy Marvanová a Pavel Paloncý naplánovaný na 42 dní. Za tuto dobu zdolají 120.000 metrů převýšení a najedou přes 3000 kilometrů

“Baví mě to!” Připomínám si v duchu pokaždé, když to zrovna nejde, jsem unavená a nebo to bolí. Musím říct, že jsem ten projekt nečekala takhle fyzicky těžký. Ale říkám si, snad to všechno má smysl? Co myslíte vy? Pak si taky říkám, snad dokážeme nadchnout dost lidí, abychom skrze náš výkon mohli podpořit ty úžasné děti? Je to v našich silách? To bych si moc přála…,“ popisuje na sociálních sítích své pocity po zdolání již třetího úseku Peggy Marvanová.

Dvojice zahájila jízdu v pondělí 19. 4. svůj projekt prvním alpským vrcholem – věhlasným Zoncolanem. „Cesta zatím nebyla protažená až na vrchol. I tak nás ale toto stoupání stálo hodně sil, především kvůli velké zimě“ svěřují se. Projekt chtěli uskutečnit v období, kdy se jiné závody ruší kvůli koronavirové situaci. „Jen co se vrátíme, věříme, že budeme stát na stratu nějakých našich plánovaných závodů.“ Vysvětluje Peggy, proč vystartovali v tomto ročním období.

 

V Alpách to není takto z jara ideální kvůli množství sněhu. Letos je sněhu neobyčejně mnoho. Průběh jejich výzvy je proto vskutku dramatický. “Čekali jsme, že nám počasí bude do projektu házet vidle. To bylo jasné od samého začátku. Proto ostatně máme nějakou časovou rezervu.” upozorňuje Peggy. Základní myšlenka projektu byla jeden den jet Everesting a dva dny mít pauzu na přesun, regeneraci a práci. Teď už dvakrát museli čekat o den déle, protože je počasí nahoru nepustilo. „Cesta před startem 2. Everestingu na Passo di Falzarego se během noci pokryla sněhem a ledem. Do dalšího dne to ale zase odtálo,“ líčí Pavel.

Symbolika projektu Korona Himálaje s korunou Himálaje je bližší než si původně mysleli. Riziko omrzlin i tady může být veliké, když se opakovaně v mrazu řítíte z kopce rychlostí 50km/h a klesáte v třeba i 1000 výškových metrů. Při výjezdech a sjezdech z Passo di Falzarego proto dvojice musela dát v průběhu noci dvě rozmrazovací zastávky, než byli schopni zase sednout na kolo. “Pohybem už jsem se zahřát nedokázala, neměla jsem sílu,“ přiznává Peggy. Naštěstí takovou zastávku pravidla umožňují. Spát je však zakázáno. 

Dokud to půjde, dvojice českých ultrasportovců se bude snažit do toho jít. Jejich cesta má i dobročinné a výzkumné cíle. Chceme svým výkonem poukázat na výkony dětí, které v životě bojují na maximum každý den. Jsou to neuvěřitelné příběhy, které máme za cíl podpořit. Musíme. Oni potřebují naší pomoc a my si ji pro ně přejeme. Cílem je vybrat 250.000 Kč na neurorehabilitační léčby. 

Ve výzkumné části se naopak zabýváme extrémním vytrvalostním výkonem na lidský metabolismus, konkrétně na hospodaření těla se sacharidy.

„Sledujeme počasí, objíždíme horská stoupání, která nám veřejnost vybrala v prvotním hlasování a propočítáváme. Jsme odhodlaní a nevzdáváme to. Pravdou ale je, že takhle těžké jsme to nečekali. Ujet Everesting v zimě je mnohem náročnější než v létě. Tělo spotřebuje spoustu energie na zahřátí.“ Vysvětlují.

Dvojice vyrazila na Passo di Pordoi. Podle předpovědi by měli mít k dispozici jeden den dobrého počasí, než bude následovat několik dní sněžení. Jejich postup můžete sledovat na online mapě

Můžete i soutěžit

Na svých sociálních sítích spustili první soutěž o proteinové jídlo Sens. Myšlenka tohoto jídla vyrobeného z crvččího proteinu je zaměřená na šetrnost k planetě. Peggy a Pavel navíc upozorňují, že soutěží bude mnohem více. „Máme domluvení spoustu krásných cen od partnerů. Máte se na co těšit, sledujte naše profily a zůstaňte s námi.“

Projekt Korona Himálaje

– Start: 18. dubna 2021
– Délka: 42 dní (6 týdnů)
– Web: www.koronahimalaje.cz

Více najdete na sociálních sítích Pavla (Instagram / Facebook) a Peggy (Instagram / Facebook)

Autor: Pressnews

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková