SP Albstadt: Aneta Novotná v TOP 10, v těsném závěsu Bedrníková a Spěšná! Závodily i ženy do 23 let

Velmi silnou trojiku máme v juniorské kategorii, slečny dojely v rozpětí necelé minuty na 10-13. místě. V ženách do 23 let nejlepší Češka na 29. příčce…

Druhým dnem pokračoval úvodní díl Světového poháru horských kol, v Albstadtu se dnes představily závodnice do 23 let a také juniorky.

Právě v této kategorii máme závodnice s velkým potenciálem, vedle loňských premiantek Anety Novotné (Adastra) a Karolíny Bedrníkové (Expres CZ Tufo Kolín) bude posilou také Simona Spěšná (MS Academy).

To potvrdil i dnešní závod, kdy české zástupkyně dojely více méně pospolu na 10. – 13. místě. Bronzová medailistka z mistrovství světa v Leogangu Aneta Novotná sice nedokázala využít výhodného postavení na startu, když v průběhu zaváděcího kola byla až patnáctá, ale pak se rozjela a po překonání několika nepříjemností nakonec dojela desátá.

“Ze začátku mi to vůbec nejelo, kvůli kolenům jsem nemohla moc trénovat, pak jsem se ale celkem rozjela a propracovávala dopředu. Byla jsem už osmá, jenže pak jsem píchla, což kluci v depu rychle vyměnili a já ztratila málo. Ale pak jsem spadla a propadla. Štěstí mi nějak nepřálo…” uvedla pro server mtbs.cz Aneta.

Její velká kamarádka Karolína Bedrníková naopak zpočátku závodu bojovala v první desítce, tu ale jen těsně neudržela.

“Od začátku to bylo hodně rychlý, prvních sedm osm kolek se odtrhlo a já jela ve druhý skupince. Včera jsem tady spadla v tréninku a dost jsem nabila nohu, takže jsem nemohla podat 100% výkon, řekla bych, že to byl můj nejlepší výkon za poslední 3 měsíce, takže já jsem spokojená. Doufám, že příští týden v Novém Městě to bude lepší.”

Premiéru v závodě SP si v Albstadtu odbyla Simona Spěšná. Statečně bojovala na dohled za svými staršími kolegyněmi z reprezentace a skončila třináctá.

 “Jsem mile překvapená, protože je to letos teprve můj druhý závod, po několika zdravotních problémech, ať už po zlomených prstech nebo po covidu. Holky jsou zatím někde jinde, musím se připravit na další závody, myslím, že to bude jen lepší. Jsem moc ráda, že mě Viktor do Albstadtu vzal a že tady můžu být s nejlepšíma,” sdělila Simona.

Závod mladých slečen ovládla francouzská bikerka Line Burquier, která se na čelo závodu dostala až v závěru. Pod hodinu zvládla závod i stříbrná Olivia Onesti ze Švýcarska, bronzová medaile potěšila domácí bikerku Sinu van Thiel.

Ženy do 23 let

Zuzana Šafářová v jedné přirodní technické sekci

Závod žen do 23 let byl zcela suverénní záležitostí mladičkého jihotyrolského talentu Rakušanky Mony Mitterwallner. I přes nepříznivé startovní číslo 53 při svém debutu v této kategorii dokázala zvítězit s náskokem víc, jak 2,5 minuty! Na druhém místě dojela Dánka Carolina Bohe, nová posila dámského týmu Ghost, bronzovou příčku vybojovala cyklistická univerzálka Kata Blanka Vas (HUN).

České bikerky se rvaly statečně a do cíle dorazily v rozpětí dvou minut. Nejlepší byla na devětadvacátém místě hodnocená Zuzana Šafářová (Rouvy Specialized), a i když dojela za vítězkou s víc jak 10minutovým odstupem, byla vcelku spokojená.

“Nejhorší to bylo po startu, hned se to zavřelo, byly tam dva pády a špička ujela. Ale s výsledkem jsem docela spokojená, do kopců jsem se cítila dobře, dolů to bylo trochu horší, měla jsem i jeden pád. Do NMNM se těším, mám to tam moc ráda, podle předpovědi tam má ale hodně pršet, tak uvidíme.”

Tereza s Adélu na trati, v cíli bylo pořadí prohozené

Premiéru v starší kategorii si odbyly Adéla Holubová a Tereza Obořilová. V cíli byla nakonec rychleji Adéla, hodnocená na 34. místě, Tereza skončila 39. 

“Dobře jsem se před závodem rozjela, takže začátek závodu jsem měla dobrej, ale pak mi postupně vysekávalo. Přiletěla Zuzka přede mně, ale já jsem to pak docela i držela. Jsem s tím spokojená, nevěděla jsem, co čekat, je to můj první závod ve třiadvacítkách a hned svěťák.  Ani jsem si nedávala žádný cíle, jen do toho dát maximum, a to se povedlo, mám radost,” řekla Adéla.

Výsledky juniorky

1. Line Burquier (FRA, Veloroc Lapierre) 59:12 min.
2. Monique Halter (SUI, Thömus RN Racing) +0:36
3. Sina van Thiel (GER) +1:43

10. Aneta Novotná (Adastra Cycling) +4:13
11. Karolína Bedrníková (Expres CZ Tufo Kolín) +4:30
13. Simona Spěšná (MS Cycling Academy) +4:51

Kompletní výsledky ZDE


Výsledky U23

1. Mona Mitterwallner (AUT, Trek Vaude) 1:08:02 hod.
2. Caroline Bohe (DEN, Ghost Factory) +2:38
3. Kata Blanka Vas (HUN) +3:49
4. Leonie Daubermann (GER) +4:04
5. Giada Specia (ITA, KTM Protec Elettrosystem) +4:44

29. Zuzana Šafářová (Rouvy Specialized) +10:05
34. Adéla Holubová (Kola BBM.cz) +11:30
39. Tereza Obořilová (GT Opportunity Brno) +12:17

Kompletní výsledky ZDE

Zdroj: mtbs.cz, tt.com
Foto: Jan Němec

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková