SP NMNM 2021. Švýcarka Lea Huber vítězkou juniorské série, Aneta Novotná na 9. místě

Forma, defekt, přetržený řetěz….v Novém Městě na Moravě dnes bojovaly juniorky. Nejlepší Aneta Novotná potvrdila 9. místem formu, Karolinu Bedrníkovou zabrzdil defekt….

Sobotní dopoledne byly na programu závody Juniorské světové série. Bikové naděje čekalo nelehké cross country, okruh v délce zhruba 4 kilometrů výrazně poznamenal několikadenní déšť, kluzké kořeny nebyly zrádné jen ve sjezdech, ale prověřily precizní techniku i ve výjezdech.

K tomu obtížnost doplnily tradiční rock garden úseky i předepsaný počet okruhů: jedno zaváděcí + 4 plnohodnotná kola. A přestože se Vysočina probudila do slunečného rána, na závod juniorek bylo vše jinak. Obloha zamračená a od poloviny závodu zase liják.

Krátce po 11 hodině se do boje vydalo startovní pole čítající 66 závodnic. A hned úvodní metry přinesly nepříjemné okamžiky, jedna ze závodnic se po kontaktu se zadním kolem soupeřky poroučela ošklivě k zemi a závod pro ni skončil. Smůlu si vybrala i Kateřina Hladíková (Brilon Racing MB), která se těšila ze svého premiérového startu v reprezentačních barvách.

Přetržený řetěz znamenal dvě možnosti: závod vzdát nebo doběhnout k depu a vyrazit s velkou ztrátou za ostatními. Katka si vybrala druhou možnost a statečně se poprala s nástrahami tratě a v cíli byla nakonec hodnocená na 53. místě. Klobouk dolů!

Naopak skvělý start i začátek závodu měla dvojice Karolina Bedrníková (Expres CZ Tufo Kolín) a Aneta Novotná (Adastra), obě se po zaváděcím kole pohybovaly mezi sedmičkou nejlepších. Závodnice žlutočerných barev kolínského týmu se dokonce v polovině dalšího okruhu pohybovala na druhém místě, ale pak ji postihla obrovská smůla, měla defekt a propadla se hluboko do startovního pole.

Takhle krájí zatáčky Lea Huber

Na čele závodu se střídaly švýcarské národní dresy, nejprve to byla subtilní Noeli Rüetschi, následovaná nejvýše postavenou juniorkou v UCI žebříčku Olivií Onesti (FRA), Švýcarka, která je v juniorské kategorii prvním rokem nasazené tempo neudržela a musela čelo závodu přenechat zkušenějším krajankám.

Toho se ujala Monique Halter (SUI), v polovině závodu se ke svým krajankám přidala pozdější vítězka Lea Huber, naopak tempo neudržela Francouzka a v závěru neodolala ani výborně jedoucím německým závodnicím. Z těch byla nakonec nejsilnější Alexa Fuchs, která dojela na třetím místě.

Švýcarsko-německá převaha byla dominantní, mladé slečny obsadily prvních šest příček. V první desítce se tak objevily francouzské barvy a k naší radosti i ty české a slovenské, a to díky Anetě Novotné a slovenské bikerce Tereze Kurnické.

Velmi vyrovnaný výkon předvedla Aneta Novotná, která se po slušném startu dokázala zabudovat kolem desátého místa a nakonec si své postavení o jedno místo vylepšila.

„Na začátku jsem se snažila držet první skupiny, což se mi povedlo…možná to byl nejlepší start, který jsem v poslední době měla. Jelo se mi dobře, ale pak v tom prvním kole jsem cítila, že je to trochu přepálený, tak jsem musela procouvat. Ale pořád jsme se držela kolem tý desítky. Žádný velký chyby nebo pády jsem neměla, mě vlastně to mokro vyhovovalo. Občas jsem si vycvakla nohu… Měla jsem bezvadně připravený kolo, mechanik mi dobře nahustil pláště, nevím přesně na kolik, ale jelo mi to dobře,“ popisovala naše nejlepší juniorka svou cestu k 9. místu.

Mnohem smutněji komentovala v cíli závod Karolína Bedrníková. „Co říct, cítila jsme se fakt dobře. Jenže na konci prvního kola jsme měla defekt zadního kola, musela jsem běžet dost dlouho do depa, hodně jsem se propadla. A i když mi to mechanici rychle vyměnili, dost mě to rozhodilo, nešlo mi to rozjet. Nakonec jsem ale do toho šla nadoraz, v cíli 15. místo.

Ale jsem fakt zklamaná, věřila jsem si, chtěla jsem tady bojovat o stupně,“ nastínila Karolína své ambice v domácím závodě.

O dvě místa za Karolínou dojela Simona Spěšná, která je v kategorii juniorek prvním rokem. Startovala ze zadních řad, dokázala se dostat pěkně dopředu, ale i ona si přála dojet na lepším, než 17. místě. „Holky jsou na tom prostě líp, takže se momentálně musím smířit s tou dvacítkou.

Ale mrzí mě to, měla jsem pro letošní sezónu lepší plány, chtěla jsem ukázat, že i jako prvoročařka tam můžu vepředu být. Jenže mě v únoru a březnu provázely zdravotní problémy, zlomený prsty, Covid, problémy s kolenem, je to težký závodit skoro hodinu a půl, když jsem jako kadetka jezdila mnohem kratší závody. Ale ty velký vrcholy jsou až v srpnu, tak se budu snažit to ještě vylepšit.“

Milým překvapením byl i výkon Štěpánky Hojkové, další svěřenkyni kolínského týmu Honzy Slavíčka,  která dojela na 27. místě.

Výsledky juniorky

1. Lea Huber (SUI) 1:13:03 hod.
2. Monique Halter (SUI) +0:07
3. Alexa Fuchs (GER) +0:30
4. Sina van Thiel (GER) +1:16
5. Antonia Weger (GER) +1:42

9. Aneta Novotná (Adastra Cycling) +3:08
15. Karolína Bedrníková (Expres CZ Tufo Kolín) +5:19
17. Simona Spěšná (MS Bike Academy) +5:48
27. Štěpánka Hojková (Expres CZ Tufo Kolín) +9:02

 

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková