SP NMNM 2021. Úvodní Short Track ovládla mladičká Američanka Batten. Favoritka Prevot v nemocnici, Čábelické se nedařilo.

Senzační vítězství pro mladou Američanku. Jitka Čábelická se tentokrát mezi nejlepší nedostala….

Druhý díl Světového poháru horských kol zahájen! Ve Vysočina Aréně se dnes odjely závody v Short Tracku. Jako první se do bojů pustila čtyřicítka elitních žen a byl to boj s několika dramatickými okamžiky.

Okruh v délce 1525 metrů doznal menších změn, organizátoři oproti loňskému roku přidali i pro tuto disciplínu technickou kamenitou sekci Rock’n Roll, kde ale také organizátoři na pokyn UCI komise vybudovali druhou B lajnu, lehčí, ale pomalejší.

Na obtížnosti trati se výrazně podepsal dvoudenní intenzivní déšť, okruh byl hodně silový a selektivní. Kdo se těšil na těsný sprint, jako tomu bylo před týdnem v Albstadtu, měl smůlu.

Tady ještě Pauline Ferrand Prevot bojovala na čele...

Hned v úvodním kole se startovní pole rozdělilo na menší skupinky, na čele se usadila vítězka albstadského cross country Loana Lecomte (FRA, Massi), následovaná dalšími favoritkami: Haley Batten (USA, Trinity Racing), Jenny Rissveds (SWE, 31 Team), Annie Last (GBR), Lindou Indergand (SUI, LIV), nechyběla ani vítězka s Albstadtu Paulien Ferrand Prevot (FRA, Absolute Absalon). 

A právě úřadující mistryni světa se stal osudný rozbahněný sjezd, když ji ve třetím kole na jedné z terénních vln smeklo kolo a ona spadla velmi nešťastně na plastovou stříšku vyznačující trať. Sice se pokusila posadit na kolo, ale během chvilky opustila trať s bolestivou grimasou. Byla rychle převezena do nemocnice na vyšetření a její strat v nedělním cross country je velmi nejistý.

Od poloviny závodu se na čele usadila nejprve trojice závodnic: Loana Lecomte, Haley Batten a Jenny Rissveds. Ta se ale v dalším kole propadla a tak se souboj o prvenství zúžil na duo mladých bikerek: třiadvacetileté Haley Batten a teprve jedenadvacetileté Loany Lecomte. Haley měla výborný den, před nájezdem do technického stoupání šla na první místo a zkusila Francouzce nastoupit. Ta navíc při nájezdu do závěrečného kola chybovala a v prostoru cíle se poroučela k zemi. Bylo rozhodnuto!

Haley Batten byla na blátě suverénní
Loana Lecomte chybuje....
Radost Jenny Rissveds

Američanka Haley Batten si při svém teprve druhém startu v  Short Tracku dojela pro senzační vítězství! Francouzka s odstupem 16 vteřin přijela druhá, pro pódiové umístění a třetí místo si nakonec dosprintovala švédská bikerka Jenny Rissveds.

Jitka se snažila...ale líp to nešlo

Spokojená nebyla jediná česká zástupkyně Jitka Čábelická (GAPP Systém-Kolofix). Hned v úvodním kole se propadla na 31. místo, na chvíli se přiblížila k nasazované čtyřiadvacítce pro nedělní cross country, ale v závěru se opět propadla a cílem projela na 28. pozici.

„Startovní číslo, dvacet, v cíli 28. Spokojená nejsem, závod se úplně nepovedl. Bylo to dnes hodně těžký, rozmáčený, ale taky někde lepivý. Ve srovnání s ostatními Short Tracky, které jsem jezdila mi to přišlo spíš jako krátký cross country, kvůli té nově přidané sekci Rock’n Roll to nebylo moc kontaktní. Teď je ale potřeba rychle zapomenout a soustředit se na neděli,“ zhodnotila Jitka pozměněnou trať i svůj výkon, který ji po velmi dlouhé době nezajistil přední startovní pozice.  

V sobotu odpoledne program pokračuje závody SP v kategorii do 23 let v olympijském cross country. Ráno se na stejném okruhu utkají mladí bikeři a bikerky v rámci Světové juniorské série.

Výsledky ženy

1. Haley Batten (USA, Trinity Racing) 23:35 min.
2. Loana Lecomte (FRA, Massi) +0:16
3. Jenny Rissveds (SWE, Specialized Racing) +0:21
4. Annie Last (GBR) +0:21
5. Linda Indergand (SUI, Liv Factory Racing +0:23
….
28. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) +1:58

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková