Zadržování vody v těle. Příčiny a účinné tipy, jak se odvodnit

Vodu v našem těle potřebujeme, ale co když je jí mnoho?

Naše tělo je tvořeno z většiny právě vodou. Je v krvi, svalech, orgánech a dokonce i ve vašich kostech. 

Příjem i výdej tekutin v našem těle by měl být v rovnováze, ale vlivem nevhodného životního stylu často organismus zadržuje nadměrné množství vody, což s sebou nese spoustu zdravotních i kosmetických problémů. Co je příčinou a jak je možné tento stav řešit?

Na bázi vody fungují naše základní životní funkce, orgány a enzymatické procesy v těle. K porušení rovnováhy v příjmu a výdeji tekutin nejvíce přispívá strava, hormony a stres. Zadržování vody je kvůli hormonální nerovnováze běžné v těhotenství, klimakteriu a před menstruací. Pokud vás obtíže spojené s nadměrným zadržováním vody trápí i mimo tato období, zpozorněte a zkuste odhalit možnou příčinu zadržování vody.

Příčiny zadržování vody

Lidské tělo používá složitý systém hormonů  zvaných prostaglandiny k regulaci hladiny vody. To znamená, že přebytečná voda může být rychle vylučována z ledvin ve formě moči. Pití méně tekutin znamená, že se bude produkovat méně moči. Zadržení vody může nastat kvůli změnám v tomto regulačním systému nebo řadě dalších spouštěčů.

Některé z nejčastějších příčin:

Strava s vysokým obsahem soli, bílého cukru a mouky, prázdných kalorií, umělých dochucovadel a konzervantů jednoznačně vede k narušení rovnováhy v těle, a tedy i k zadržování vody. Pokud máte ve stravě i velké množství sodíku, tělo začne zadržovat tekutiny. Buňky se snaží vodou zředit vysokou koncentraci sodíků a při tomto procesu dokáží svůj objem zvětšit až 20krát. 

K zadržování vody přispívá i sedavé zaměstnání, nebo naopak celodenní stání. Nejzdravějším pohybem je obyčejná chůze. Ale je potřeba chodit svižně, často a pravidelně. Dokonce i některé léky mohou způsobovat nadměrné zadržování vody v těle. Jedná se například o antikoncepci, antidepresiva, kortikosteroidy nebo léky na vysoký krevní tlak.

Na první pohled se může tento důvod zdát paradoxní, ale vlastně je zcela logický. Tělo na nedostatečný příjem vody reaguje tak, že s vodou začne zacházet úsporněji, bude ji zadržovat pro budoucí případy nedostatku. Problém může být i v nedostatečném příjmu draslíku.  Tento minerál reguluje množství tekutin v těle. Draslík a sodík se vzájemně ovlivňují. Zvýšení příjmu draslíku pak způsobí vylučování většího množství sodíku prostřednictvím moči.

 

Příznaky nadměrného zadržování vody 

Otoky nemusí být nijak nápadné, možná máte jen pocit těžkých nohou, ale okem žádné změny v jejich vzhledu nevidíte. Pokročilejší otoky poznáte například podle toho, že vás tlačí vaše obvyklá velikost bot nebo se vám najednou špatně sundává prstýnek. Jíte zdravě, cvičíte, ale nevidíte žádné změny na váze? Zadržování vody v těle komplikuje i efektivní spalování a hubnutí.  Celulitidu má mnoho žen, včetně mladých a štíhlých. Na vině je často právě nadměrné množství zadržené vody.

Svůj minimální denní příjem tekutin můžete vypočítat podle vzorce: 

vaše váha v kg x 0,035 = doporučené množství tekutin v litrech/den.

4 účinné tipy jak tělo odvodnit 


Jestliže víte, že vaše tělo zadržuje ve větším množství vodu, nesahejte hned po tabletkách a zaměřte se raději na změnu svého životního stylu. Jeho úpravou dosáhnete cíle mnohem efektivněji a na podstatně delší dobu. Dodržujte především následující zásady:

1.Dodržujte pitný režim

Možná to zní protikladně, ale je to tak. Zadržuje-li vaše tělo vodu, je to jeho obranná reakce. Tvoří si zásoby vody na horší časy, protože má pocit, že jí dostává málo. Dodejte mu víc tekutin a budete se cítit i vypadat lépe. Dopřát si můžete i čaj a kávu, které působí diureticky, do své denní spotřeby vody je ale nepočítejte, protože tělo dehydrují. Totéž platí i o alkoholu, který je pro zdraví škodlivý i v mnoha jiných ohledech. Vyzkoušet ale můžete bylinky. Na odvodnění skvěle působí kopřivovýpampeliškovýpřesličkový nebo zelený čaj.

2.Omezte sůl v jídelníčku

Vodu může v organismu zadržovat i příliš velké množství soli. Denní příjem sodíku by neměl překročit 2000–2500 mg, aby správně fungoval metabolismus a tělo nezadržovalo vodu. Jídla proto dochucujte raději bylinkami a kořením. Při nákupu potravin čtěte jejich složení a dávejte pozor na skryté zdroje soli, jako jsou například konzervy, polotovary nebo uzeniny. Pokud si sami vaříte, solte opravdu minimálně, případně vůbec.

3.Vsaďte na správné potraviny

Vyhýbejte se rafinovaným sacharidům, tzn. nahraďte bílý cukr a mouku zdravějšími alternativami. Kupujte opravdové celozrnné pečivo a slaďte třeba medem, sušeným ovocem nebo datlovým sirupem. Jezte také potraviny bohaté na draslík, který najdete skoro ve všech druzích ovoce a zeleniny, nejvíce ho však obsahují banány, melouny a brambory. Některé další potraviny pomáhají tělu zbavit se přebytečné vody. Z ovoce jsou to především meruňkyborůvky, ze zeleniny pak petržel, salátové okurky, rajčatachřest, salát, rukola a červená řepa.

4.Zaměřte se i na přirozený pohyb a regeneraci

Pokud chcete zhubnout a zbavit se přebytečné vody, neobejdete se bez cvičení.  Nemusíte hned začít chodit do posilovny, stačí občas vyměnit auto za procházku a zapomenout na výtahy i jezdící schody. Na odvodnění působí také masáže, nejlépe ruční lymfatické, případně lymfodrenáž. Choďte také do sauny. Vypocení je jedním z nejrychlejších způsobů, jak se dá nadbytečné vody zbavit, pokud pro vás sauna a pára není problém. Vyplavíte tak z těla všechny toxiny a vodu. V sauně byste však neměli zůstávat déle než půl hodinu, aby u vás nedošlo k dehydrataci.

Bára Bubílková