Bikepacking-cesta za dobrodružstvím #1. Když chodíte s cyklistou

Otvíráme nový miniseriál o bikepackingu v dámském pojetí…

Bikepacking může být zábavou na pár víkendů, nebo se může stát životním stylem a krásnou závislostí. Prožitky, které přináší, ale i nezbytnosti, kterými je potřeba se vybavit a sitauce, na které je nutné se připravit, nejlépe umí popsat ten, kdo bikepackingu propadl. 

V novém miniseriálu budete moci sdílet zážitky Zuzky Skalické, která vám naservíruje bikepacking v dámském pojetí. Těšte se na užitečné rady i tipy na trasy, které mohou oslovit i vás, méně zkušené. 

Jako předkrm je dnešní článek o autorce a její cestě k cyklistice, později k bikepackingu.

Když chodíte s cyklistou

Jmenuju se Zuzka Skalická, pocházím původně z Chocně.

V minulosti jsem se věnovala atletice (dálka, sprinty) a jezdectví. Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že ze mě bude vášnivá cyklistka a outdooračka jako řemen, asi bych se mu od srdce vysmála. Jakékoliv vytrvalostní sporty jsem totiž upřímně nesnášela a jako anemickou sprinterku mě vzdálenost delší než 200 m velice vyčerpávala!

Zlomový bod přišel v roce 2014, kdy jsem v rámci studia na výšce potakala svého současného přítele a profesionálního cyklistu Marka Rauchfusse. Moudro „nikdy neříkej nikdy“ a „všechno je možné“ postupně vstoupilo v platnost, a já započala, byť bolestivou, ale přesto boží cestu k cyklistice i outdooru obecně.

Protože láska hory přenáší, první cyklotretry na sebe nenechaly dlouho čekat a já se s hrůzou v očích šinula z kopce, se zahlcenými plícemi do kopce. Postupem času jsem si střihla i první mtb závod a našla zálibu v oné cyklobolesti. Pochopila jsem i rčení „pěšky chodím jen tam, kde se na kole nedá“. Roky plynuly, kola na stěně v obýváku přibývala a lýtka se rýsovala.

V rámci vysokoškolského studia se mi poštěstilo absolvovat několikaměsíční pobyty na Malorce a Kanárech, kde jsem mimo jiné realizovala výzkum k diplomce na téma Monitoring výkonnosti v cyklistice pomocí wattmetru. Zkusila jsem si téměř profesionální cyklistickou přípravu v teple a moje výkonnost rostla.

Závodit mě opravdu baví, na druhou stranu je to přeci jen drahá sranda. K tomu jsem si uvědomila, že chci dělat všechny sporty světa, a neřešit, zdali to naruší regeneraci quadricepsů. S radostí však oblékám dres olomouckého týmu Kolárna a občas si nějaký ten race střihnu. Mimo jiné již 4. sezonu dělám cyklo průvodce po Evropě pro Cestovní kancelář Kudrna https://www.kudrna.cz/ .

Slovo dalo slovo a já si ke konci roku 2020 splnila sen koupí gravel kola Cannodale Topstone 2 a zároveň našla svoji novou vášeň, tedy bikepacking. Skloubení cyklistiky, cestování a spaní na punk v přírodě. Přes zimu jsem sehnala vše potřebné, zejména vhodné brašny od české firmy Acepac, k tomu další vychytávky nutné pro plynulé cyklo putování.

Výbava pro dobrodružství cestou, necestou

Tak a tohle je můj věrný parťák.  Cannondale Topstone 2.

Gravel s hliníkovým rámem doplňuje celokarbonová vidlice, ta totiž tlumí nárazy. Kolo je osazeno sadou Shimano, která je spolehlivá a nezradí v žádném terénu. Hydraulické kotoučové brzdy dávají kolu potřebnou jistotu ve sjezdech i trailech.

Položený úhel hlavové trubky, spolu s 55 mm předsazením vidlice dávají vynikající stabilitu ve vyšších rychlostech a potřebnou obratnost. Velká průchodnost plášťů zvládá s přehledem i pláště v šířce 42 mm, které jsou vhodné pro větší pohodlí, přilnavost a schopnosti zvládnout i těžší terény. Za mě skvělá volba, neměnila bych.

V zimě je to ideální „zimák“: nahodíš blatníky a jedeš, sníh nesníh, déšť nedéšť. Od jara do podzimu parťák na všechna dobrodružství, s brašnami i bez.

Tohoto fešáka mám z olomoucké prodejny/e-shopukolarnastore.eu.

 

Bikepacking bez pořádných brašen jako by nebyl. Nakoupila jsem vybavení od ověřeného českého výrobce, firmy Acepac. Zvolila jsem kombinaci sedlové, řidítkové a rámové brašny. Na zkoušku jsem objednala ještě jednu vidlicovou brašnu, padnoucí přímo na ešus a vařící fidlátka (v reálu přimontovaná k sedlové brašně). 

Tohle je moje volba, nechávám i odkazy, pokud byste chtěli stejné, ať neztrácíte čas hledáním. 

 Ještě mám ve výbavě od Force malou brašnu, pro kratší výjezdy, vejde se tam velký bidon.

Tato kombinace mi přijde naprosto ideální. Brašny jsou kompatibilní na gravel i mtb, lehce manipulovatelné a uživatelsky přátelské pro otevírání/zavírání. Obsahují i vnitřní vyjímatelný nepromokavý obal, který chrání obsah brašen proti dešti.

Tímto ve stručnosti k mojí cestě k bikepackingu, příště se můžete těšit na report z terénu a další zajímavá témata související s cestováním na kole.

admin