Giro RADIX Mips a SOURCE Mips. Královny trailů

Do testu nám přistály dvě dámské helmy od Gira…

Pro sezónu 2021 představila kalifornská značka GIRO dvě trailové helmy: Manifest Spherical, jejíž cenovka atakuje hranici 7 tisíc, brzy se ale na trhu objevil dostupnější model Radix. A aby toho nebylo málo, kolekci trailových přileb pro dámy posílil ještě jeden kousek: Giro Source Mips W. Poslední dva jmenované jsme měly možnost vyzkoušet…

Těžko rozhodnout, která z dvojice měla být tou hlavní novinkou, respektive která se stane prodávanějším modelem v sortimentu lídra na trhu cyklistických přileb, značky Giro. Zájem žen o trailové ježdění skokově narůstá, stejně tak jezdkyně ocení univerzálnější využití. Pokud by měla rozhodnout cenovka, tak vězte, že je shodná! Pojďme si je tedy představit blíž.

Giro SOURCE Mips

Model Giro SOURCE Mips W navazuje na předchozí úspěšný model Chronicle. Dočkal se ale nejednoho vylepšení. Přilba je vyrobená InMold (Full Wrap) technologií, tedy vstřikováním pěny do plastové skořepiny, kdy konstrukce tvoří jeden celek. Označení Full Wrap v sobě skrývá to, že polykarbonát, který pokrývá skořepinu shora je přetažen i do spodu. Zvyšuje tak odolnost helmy před poškrábáním či jiným poškozením.

Kalifornský výrobce má již letitou praxi v oblasti ochrany hlavy a tak samozřejmě i tuto helmu vybavil systémem MIPS. Ten je v černé barvě, takže splývá s tmavou barvou skořepiny.

MIPS je kluzká vložka mezi skořepinou (tělem přilby) a vnitřními výstelkami. V případě nárazu pod úhlem (například když zachytíte hlavou o větev nebo při pádu z kola dopadnete i na hlavu) se skořepina přilby sklouzne o několik milimetrů po MIPS vrstvě a uchrání tak hlavu (a mozek) před prudkým rotačním trhnutím, dochází k absorpci rotačních sil.

Přilba Source Mips je vybavena 17 větracími otvory, opět vylepšení o tři průduchy, oproti Chroniclu. Nechybí polohovatelný štítek, připevněný dvěma postranními plastovými šrouby.

V místech s průduchy je prostor pro umístění doplňků, jako je kamera nebo pro noční ježdění potřebné světlo.

O stažení do potřebného obvodu kolem hlavy se stará upínací systém Roc Loc 5. Ovládání jednou rukou i možnost vertikálního nastavení v rozsahu 3 centimetrů ocení určitě i ženy, které mají dlouhé vlasy a stahují je do copu.  Příjemným bonusem je měnitelná výstelka Coolfit, která je dostatečně měkká a lze ji po čase dokoupit jako samostatný doplněk. Upínání pásků pod bradou zajišťuje plastová přezka.

Giro nabízí dámskou přilbu Source Mips W ve dvou barevných provedeních: světle šedý mat v kombinaci s temným odstínem bordó nebo v tmavě růžové. Velikosti označené jako Super Fit jsou pak na výběr také dvě: S (51-55 cm) a M (55-59 cm). A v nabídce je samozřejmě i pánská varianta.

Jak se nosí…

S přilbami Giro má opravdu letité zkušenosti, ať už s těmi silničními, nebo později speciálními trialovými kousky. Takže mám vyzkoušeno, že mi u většiny jejich „fit“ na můj tvar hlavy sedí. Na silnici se nějaká ta vůle neprojeví, ale v terénu, kdy valíte z kopce po hodně rozbitém trailu je to hodně nepříjemné.

Giro Source patří k těm hlubším, má i pěkně protaženou zadní stranu pro ochranu zátylku. Prostě nasadíte a pocit, že je hlava bezpečně chráněná přichází okamžitě.

A s tím i další vjem, ten vlastně už při prvním uchopení přilby, je lehká. Je hodně lehká, na to, jak bytelně vypadá. Testovaná velikost S na váze ukázala 310 gramů. Skvělá záležitost.

Vyladit pevnost skořepiny, která musí zvládnout rizika i divoké jízdy v lese a zároveň nabídnout dobrou ventilaci je vždy nelehký úkol pro konstruktéry té dané značky. Source má své průduchy ostře zkosené, takže vzduch nasají a pouští k hlavě. Proudění vzduchu podpoří i kanálky na skořepině. Suma sumárum, poznatky z lesa, přilba velmi dobře větrá. Pravda, zatím nás nepotkaly tropické teploty, ale těch 17 otvorů dělá hodně dobrou službu.

A palec nahoru platí i pro možnost nastavení prostoru mezi hranou helmy a stahováním. Prostovlasá nebo s culíkem, stačí posunout o dílek nahoru nebo dolů a přilba sedí, jak má i v kompletu s brýlemi. I když tady jsem musela vyzkoušet více typů, abych našla ty, které mi nejlíp pasují. Tuhle záležitost ale řeším u více značek a testovaných přileb. Důležité je, že to je řešitelné.

Giro RADIX W

Má spoustu shodného, přesto je jiná, než její „větší“ ségra. Radix je také trialová helma, také s Mipsem. A i zde se při výrobě využila InMold a Full Wrap technologie. Celkově je ale Radix subtilnější, což dělá o trochu kratší polohovací štítek a také členění ventilačních otvorů. Těch tu napočítáme 25, na bocích a v zadní části jsou větší, horní část skořepiny disponuje dvěma podlouhlými a čtyřmi šikmými. Středový kanál by měl opět podpořit větší proudění vzduchu.

V Giro použili stejný stahovací systém Roc Loc 5, parádičkou jsou do barvy sladěné pásky, v této pink barvě v melírovaném provedení.

Jak se nosí…

Velkou předností této helmy je její váha. Velikost S má parádních 280 gramů. A to před sebou máme helmu, kterou můžeme vzít na trailové ježdění. I Radix má prodloužený zátylek, i když trochu méně, než je u Source.

Co se týče hloubky skořepiny, tak i zde je znát rozdíl, je trochu mělčí než Source, což bude vyhovovat ženám s drobnějším obličejem. Tím se také získá větší prostor pro brýle. Odvětrání funguje velmi dobře, s výběrem brýlí, aby pasovaly nebyl problém. Hodně příjemné na kůži jsou stahovací pásky, na ohmat o trochu jemnější, než bývá u dalších přileb. Navíc skvěle ladí….

Dostupnost modelů i jejich barevné varianty najdete na stránkách českého zastoupení Progresscycle.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková