Jak vybrat ty nejlepší cyklistické kalhoty? Krok po kroku s Craft selektorem

Užitečné rady (nejen) pro cyklistické nováčky…

Už dávno pryč je doba, kdy měly ženy-cyklistky pramalý výběr kvalitního oblečení na kolo. Současnost přeje všem, co chtějí spojit funkčnost, kvalitu i estetiku! Kdo je ve výběru nejistý, má mnohdy zamotanou hlavu. Dres a kraťasy na kolo? U dresu řešíte střih, materiál a barvu. A co kraťasy? Velké % žen hledá jednobarevné, na vrcholu poptávky je univerzální černá barva. Tady si umíte poradit s výběrem? Pro méně zkušené jde hlava kolem: na prodejním stojanu visí souvislá řada černých kalhot. Hledám velikost…bezva, souhlasí, materiál příjemný, hodně pruží, tak beru! S tímto postupem si správně vybere jen část zákaznic. Doba je rychlá, inovace a nové technologie se nevyhýbají ani sportovnímu oblečení. A ve výsledku, co se stane, když po dvou, třech jízdách zjistíte, že kalhoty jsou nepohodlné, bolí vás zadek? Budete spílat na vybranou značku a hledat jinde.

Švédská značka Craft se do tohoto tématu opřela, tak aby svým zákaznicím pomohla rychle a co nejlépe pro ně ideální kraťasy vybrat. Jako první krok připravila širokou kolekci cyklistických vložek, které dává do kalhot dle charakteru a délky jízdy.

A druhým krokem, což je v době online nákupů určitě užitečná věc, je selektor cyklistických kalhot. Je samozřejmě orientovaný na výběr z jejich nabídky, ale pravidla výběru, respektive postup při volbě toho pravého modelu je platný obecně.

Kam, jak a na jak dlouho. Tak jako si vybíráme kolo podle toho, kde jezdíme a jak často, tak prvním rozcestníkem je tato volba. Vášnivý silničář, biker se závodními ambicemi? Prostě ten, co kolem žije a rád si dopřeje to nejlepší? Nebo ten, jehož kroky míří co nejvíc do přírody? Nezapomíná se ani na ty, kdo mají kolo nejvíc, jako dopravní prostředek.

Přichází druhý krok a pro komfort nošení velmi důležitý. Prozradit, zda si kalhoty vybírá muž nebo žena je pro odborníky z Craftu (ale zohledňují to i jiné značky) nutné, protože se u kalhot používají pro ženy a muže rozdílné tvary antibakteriálních vložek. Anatomie těla je odlišná, tak to prostě je.

K antibakteriálním vložkám se selektor ještě jednou vrátí, ale další z parametrů, který si máte samy rozhodnout je volba kalhot do pasu nebo s kšandami. Každé totiž mají svá pro i proti. Proto je tu Craft zmiňuje a nabízí řešení.

Víte, že špatně zvolená antibakteriální vložka může ovlivnit celkový dojem z jízdy, v případě začátečníků dokonce i celkový dojem z kola? Proto se dalším krokem v selektoru určit charakteristiku ježdění, respektive její délku. Podle toho se totiž liší polstrování cyklistické vložky.

A jsme ve finále! Zobrazí se vybrané produkty značky, které splnily zadané parametry. Samozřejmě se můžete ve výběru vrátit, hledat alternativy. Nechybí ani inspirace pro volbu celého kompletu. Možná tak objevíte zajímavý dres, který prostě musíte mít.

 
     Na závěr ještě 7 rad, jak dobře vybrat v kamenném obchodě

  1. I když máte svou představu, vybírejte a zkoušejte – více modelů, více značek. Vše se vyvíjí, stejně tak každý rok přistane na pultech něco nového. A třeba je to přesně to, co Vám padne
  1. Kalhoty jsou pro jízdu na kole, vyzkoušejte si virtuálně posed – pak je důležité, aby seděly, neodkrývaly záda, nehrnuly se na břiše, atd.
  1. U elastických modelů platí, že čím více panelů, tím lépe sednou. Není to prodejní trik, všimněte si, že látka pruží ve více směrech. Ty superkvalitní jsou i osmidílné
  1. Zakončení kalhot je různé – silikonový lem, široký pruh, zamyslete se, zda je vám to příjemné. Hlavně nesmí škrtit stehno, které při zátěži ještě o pár milimetrů zvětší objem (dočasně ;))
  1. U volných kraťasů preferujte modely s vnitřními kalhotami (vyjímatelnou vložkou). Nejen kvůli využitelnosti třeba na volné nošení, ale i eventuální změně za jiný vnitřní model
  1. Nebojte se být náročná – nejde jen o design, ale o materiál, u volných kalhot detaily jako je stahování v pase, odvětrávání, kapsy
  1. Pokud vám dámské kalhoty skutečně nesedí, vyzkoušejte pánský model

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková