Nikola Nosková obhájila titul v časovce, překvapení na třetím místě

Nosková se raduje z titulu, Sáblíková na šampionát nedorazí, v sobotu se rozhodne o nominaci na OH

Už třetí titul mistryně republiky v individuální časovce získala v Bánovcích nad Bebravou Nikola Nosková. Těsný byl souboj o stříbro, tak ho pro sebe vybojovala Jarmila Machačová (Dukla Praha) o pouhou vteřinu před Nikol Flašarovou (Eleven Head Cyklolive Team), která tak odsunula z medailových pozic další zkušenou závodnici Dukly Praha Nikolu Bajgerovou.

Nikola Nosková rovinatou trať dlouhou 20,3 kilometru absolvovala časem 27:49 a zkušenou Jarmilu Machačovou porazila výrazně o 1:28.

Nikola Nosková obhájila svůj loňský triumf z Mladé Boleslavi, předtím se radovala v roce 2017 ve Žiaru nad Hronom, kdy získala double, vybojovala zlato i ze závodu s hromadným startem.

„Samozřejmě jsem spokojená se ziskem zlata, ale především výkonem. Moc se mi ulevilo. Všem jsem v souvislosti s olympiádou ukázala, že formu mám. Protože to, co se dělo předtím, mě i v přípravě hodně blokovalo v hlavě,” naznačila nejistotu nominace, v které je Tereza Neumanová a nově i Martina Sáblíková, která se vrátila po 5 letech do Českého poháru. říkala Nosková a těší se i na závod s hromadným startem.

“Na hromadný závod se těším. Ten bude asi také o nominaci rozhodovat, ale trať šampionátu je úplně jiná než v Tokiu. I když v Tokiu není vyloženě kopcovitá těžká trať, tak na 140 kilometrech se nastoupá přes 2000 metrů. Rozhodně to nebude závod pro sprinterky,” dodala Nosková.

Příjemným překvapením bylo třetí místo Nikol Flašarové, která se ukazuje jako velmi všestranná cyklistka. Před dvěma týdny dojela na druhém místě ve velmi náročném víc jak šestihodinovém bikovém maratonu na Dolní Moravě.

„Časovku jsem jela poprvé v životě, takže jsem vůbec netušila, jaké to bude, ale s trenérem Tomášem Kozákem jsme věděli, že výkonnost je. Bála jsem se, abych to nepřepálila i kvůli horku a ještě mi zezačátku nefungoval Garmin. Jelo se mi dobře, předjela jsem tři holky a poslední km jsem se snažila ještě zrychlit. Dolní Moravu jako přípravu  na časovku nedoporučuji… Rezervy jsou i ve vybavení. Respekt jsem měla, ale zároveň jsem se i těšila na novou zkušenost a věděla jsem, že můžu jedině překvapit a s medailí jsem moc spokojená,“ napsala nám Nikol po závodě.

Juniorky jely trať 15km a ty nejrychleji zvládla Eliška Kvasničková (SportRaces Cycling Team). Druhou Julii Kopecky (LRTV Swift/Swabo Ladies) zdolala o 41 vteřin, třetí Gabriela Bártová (TUFO Pardus Prostějov) byla pomalejší o další dvě vteřiny. 

Slovenský titul vybojovala Nora Jenčušová (BePink) a je to v jejích pouhých 19 letech první elitní titul. Na slovenské stupně vítězek ji doprovodily druhá Janka Števková a třetí Nikola Čorbová. 

Boj o účast na OH rozhodne sobota

V sobotu se hromadný závod a ten bude klíčový z hlediska nominace na olympijské hry do Tokia, kde má Česko jedno místo. Byly na něj tři adeptky, ovšem Martina Sáblíková svůj start na Slovensku vzdala. Rozhodnout by se tedy mělo mezi Nikolou Noskovou a Terezou Neumanovou.

„Vždycky je těžké rozhodnout, když je jen jedno místo a více adeptů. Účastnické místo pro Česko vyjela Nosková, ale potýkala se se zdravotními problémy a letos moc závodů nejela. Snad už je vše v pořádku, zlepšení formy ukázala vítězstvím v časovce. Neumanová teď jezdí velmi dobře, v letošní sezóně získala spoustu bodů. Rozhodli jsme se tak, že pokud získá někdo z této dvojice titul, tak jede na olympiádu,“ prozradil reprezentační trenér Tomáš Konečný.

Výsledky ženy časovka:

  1. Nosková (SD Worx) 27:49
  2. Machačová (Dukla Praha) +1:28
  3. Flašarová (Eleven Head Cyklolive Team) +1:29
  4. Bajgerová (Dukla PRaha) +1:41
  5. Slámová (Cyklotrenink) +2:24
  6. Burlová (Dukla Praha) +2:38
Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková