7 otázek pro naše olympioničky – Jíťa Čábelická. “Plním si svůj sen”.

Na svou první olympiádu dnes cestuje jedenatřicetiletá bikerka celku GAPP System – Kolofix Jitka Čábelická, kterou čeká start v cross country přesně za týden. Jítě jsme položily krátce před odletem pár otázek…

Jíťo, jak proběhly poslední dny před odletem a jak moc náročné byly předolympijské procedury?

Vcelku v poklidu probíhaly poslední tréninky,  v sobotu jsem si ještě dala tréninkově Pražský pohár v Motole pěkně do intenzity, v neděli jsem pak jela svůj oblíbený svižný trénink přes Svatýho Jána a pak to už budu jenom ladit.

A ty procedury, je to trochu náročný a nepříjemný a asi ještě bude, ale i tak jsem ráda že se hry konají. Ve finále spíš člověk zmatkuje, jestli má všechno a správně. Takže spíš než nervozitu ze závodu mám teď z cesty a celé té první procedury na místě (smích). 

Jela jsi před dvěma lety předolympijský testovací závod, jak ti trať sedí?

Trať je hodně členitá, vždy prudký rychlý kopec nahoru a pak přes těžkou techniku dolů, celkem 5x za okruh. Vím, že tam mám pár restů – nějakej skok a jednu rockgarden. Teď bude víc času se na to v klidu podívat, tak uvidím, jestli se do toho pustím. Není to úplně trať, která by mi seděla, ale vím že pokud chci dokážu zajet kdekoliv.

Váš závodní okruh i místo pobytu je cca 100km od Tokia, chystáš se na slavnostní zahájení her?

O zahájení nemám zatím žádné zprávy. Je pravda, že by to bylo komplikovanější kvůli delší cestě, ale pokud by byla možnost asi bych to hodně zvážila. Kdy jindy!

Je to pro tebe první olympiáda. Jsi hodně nervózní? Kdo všechno ti s psychickou přípravou, abys zvládla přeci jen výjimečnou atmosféru?

Zatím je nervozita z té cesty, ale pak to pomalu přijde. Vše sem řešila se svou sportovní psycholožkou Katkou Vejvodovou. Myslím, že po této stránce jsem také dobře připravená. Navíc s Katkou budu v kontaktu i tam.

Měla jsi nějakou speciální přípravu, vzhledem k tamním klimatickým podmínkám?

Jela jsem v zajetých kolejích. Bylo více prostoru pro trénink, pár dní jsem byla Jizerkách ale jinak žádná zvláštní příprava. Všichni mluví o tom, že bude velký horko,  nicméně zprávy jsou zatím takový, že je tam 25 stupňů a prší, takže těžko říct, jak na závod bude. My tam letíme týden dopředu, a to si myslím, že je dostatečně času si zvyknout.

Jíti velkou oporou v Tokiu bude i manžel Pavel Čábelický, týmový mechanik, manažer. " Bez něj bych dneska rozhodně nebyla tam, kde jsem", říká Jitka

Jak se ti líbí olympijská kolekce, na kterou bylo vysloveno i poměrně dost kontroverzních názorů?

 Ono vidět kolekci naživo a jen na obrázku je úplně jiné. Hlavně ta nástupová kolekce. Za mě se velmi povedla, dobrá je i volba materiálů. A i zbytek kolejce je moc pěkný.

Poslední dotaz nemůže být jiný, než směrem k výsledku. Máš nějaké konkrétní přání, umístění, kdy si řekneš „super, zvládla jsem to“ ?

Jedu tam s tím, že mám splněno! Hlavním cílem byla nominace, to se povedlo. To, že budu stát na startu a vystartuju, je splnění mýho cíle. Takže jakýkoliv výsledek bude bonus, ať bude dobrý nebo ne. Kdyby se povedlo dojet do patnáctky, tak to pro mě bude supr výsledek . Je to Olympiáda, jeden závod za čytři roky (ta letošní za pět), všechno je možné.

b
Přejeme ti za DNK hodně štěstí, ať vše vyjde!

Foto:Jan Němec, archiv Jitky Čábelické

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková