Krásná (nejen) do plavek #6. Letní osvěžení-studená polévka, jak ji neznáte!

Kdo by neznal Gazpacho! Najděte u nás inspiraci na přípravu i servírování….

Lepší letní recept snad už nemůžeme pro vás mít. Je snadný, osvěžující a plný vyzrálý letních chutí. Mluvíme o Gazpachu, španělské studené polévce pro osvěžení zejména v teplých oblastech a během léta. Obsahuje spoustu zeleniny a bylinek. Stačí hodit do mixéru a za pár minut máte hotovo. 

Je velmi lahodná i vhodná k udržení formy do plavek, a proto si během našeho krátkého českého léta vzpomeňte a alespoň jednou ji vyzkoušejte. Pokud nenajdete žádnou větší misku, nevadí. Můžete servírovat rovnou v melounové slupce. Eko obaly jsou stejně teď „in“, nic se nemusí omývat a slupka pak rovnou letí na kompost!

Původ polévky Gazpacho

Tento španělský tekutý salát z čerstvé zeleniny je původem z Andalusie. Podává se jako studená polévka, nejlépe hodně vychlazená. Pochází už z období krátce po objevení Ameriky v roce 1492, kdy se základní suroviny jako rajčata a papriky dostaly do Evropy.

Originální složení polévky Gazpacho

Tato studená polévka z rajčat, paprikových lusků a česneku patří mezi stálice španělské kuchyně. I když se Gazpacho připravuje v podstatě domácnost od domácnosti trochu jinak, základní ingredience zůstávají: dokonale vyzrálá rajčata, papriky, okurek, česnek, cibule, bylinky, vinný ocet a olivový olej.

Gazpacho s žlutým melounem

Kromě vyzrálé a voňavé zeleniny nabízí léto i skvělé ovoce, a proto si dnes připravíme nasládlou variantu studené polévky Gazpacho se žlutým melounem. I když se žlutý meloun řadí do čeledi tykvovitých, tedy do zeleniny, jeho žlutá dužina je plná sladké šťávy a příjemně voní, takže jej srdcem asi všichni vnímáme jako ovoce. Tento plod je bohatý na vitamíny A, B a C, vápník a draslík. 

Kombinace těchto minerálů a vitamínů posiluje rovnováhu metabolismu a díky nízkému obsahu cukru se hodí i do redukční diety. Žlutý meloun dokáže dokonce pomoci při spálení od slunce, protože plátky jeho dužiny chladí a vyživují poškozenou pokožku. 

b
Suroviny:

  • 4 velká rajčata
  • 1 žlutý meloun
  • 1 ks salátové okurky
  • 1 stroužek česneku
  • 50 ml olivového oleje
  • na dochucení mořská sůl a pepř
  • na dozdobení čerstvé bylinky (bazalka)
  • kousky zeleniny (cherry rajčátka, ředkvičky, šalotka)
  • dle chuti kostky ledu

 

b
Postup:
rajčata na vrchu lehce nařízneme do kříže a vložíme na 1 až 2 minuty do vařící vody. Potom je vyjmeme, slupku oloupeme a pokrájíme na drobno. 

Žlutý meloun pak zbavíme slupky a pecek. Do mixéru vložíme rajčata společně s melounovou dužinou, oloupanou okurkou, česnekem a olejem.

Rozmixujeme dohladka, osolíme a opepříme dle chuti. Takto připravenou polévku přelijeme do skleněné mísy či džbánu, zakryjeme a dáme do ledničky pořádně vychladit.

Lze servírovat s ledem, čerstvými bylinkami a drobně pokrájenou zeleninou přímo v melounové slupce. Pro vyšší sytivost si můžete přidat třešničky mozzarely a kompletní pokrm je na stole!

Bára Bubílková