Krásná (nejen)do plavek #3. Zdravé grilování? 6 tipů + 2 recepty, které zajistí úspěch

Příjemně teplé letní večery, volno i setkávání s přáteli vybízí k častému grilování. Kdy je zdravé a jak si ho užít? Podívejte se na naše tipy…

Léto a grilování s rodinou či přáteli k sobě neodmyslitelně patří. Chcete-li grilovat zdravě, tak i zde platí celá řada pravidel, které je velmi dobré dodržovat. Naučte se zdravější verze pokrmů a užijte si grilování bez výčitek!

6 pravidel pro zdravé grilování

1. Vyhněte se tučnému masu

Existuje spousta pokrmů, které zanechají úžasný dojem. A aby byly zdravé, stačí vynechat tučné maso, jako je například vepřové. Sáhněte po drůbeži či rybách.

2. Maso marinujte

Pestrou škálu chutí masu dodá marináda, ale nepoužívejte kupované. Vyplatí se připravit si vlastní. Základem bývá slunečnicový olej, který pro tentokrát vyměňte za extra panenský olivový. Výborně chutná také marináda z kokosového oleje. 

3.Grilujte zeleninu a ovoce

Aby bylo grilování ještě zdravější, nezapomeňte na zeleninu! Výborně chutná lilek, cuketa, paprika i rajčátka. Všechny druhy můžete grilovat společně v jedné misce z alobalu, bez použití kapky oleje! A delikatesou na závěr může být grilované ovoce, například ananas. Ten navíc podporuje trávení.

4.Zapomeňte na kečup

Kupovaný kečup či dressing nechte stranou a raději sáhněte po domácím dipu z jogurtu. Bylinky mu dodají šmrnc a vynikne i samotná chuť masa.

5.Nahraďte bílé pečivo

Co k masu jako přílohu? Nahraďte chleba nebo bílé pečivo tím celozrnným, grilovanou či čerstvou zeleninou a ovocem.

6.Místo alkoholu domácí limonáda

Zkuste občas připravit nealko verze oblíbených nápojů či domácí limonádu bez cukru. Večer s příteli se povede jistě i v této variantě.

Báry nejlepší recepty

Citronové kuře v bylinkách

  • Na marinádu použijeme olivový olej, sůl, citronovou šťávu dle množství masa a proložíme celými kusy libovolných bylinek (šalvěj, koriandr, libeček, petržel), které před grilováním sundáme. V lednici marinujeme minimálně 2 hodiny.
  • Ke grilovanému masu si připravíme řepovo-mrkvový salát a jogurtovo-česnekový dip, jež podáváme společně s celozrnným pečivem.
  • Do salátu nahrubo nastrouháme řepu a mrkev dle počtu strávníků. Zakapeme olivovým olejem, balsamikovým octem, lehce osolíme a přisypeme sezam.
  • Do 3% jogurtu vmícháme lisovaný stroužek česneku, lehce osolíme a přidáme jakékoli čerstvě nasekané bylinky.

Pikantní krevety s petrželí

  • Na marinádu použijeme olivový olej, sůl, šťávu z limetky, lisovaný stroužek česneku a nadrcenou chilli papričku. Množství marinády opět volíme dle množství krevet a stupeň ostrosti dle výdrže chuťových buněk. V lednici marinujeme minimálně 1 hodinu.
  • Grilované krevety zakapeme na talíři šťávou z limety a obalíme v nasekané čerstvé petrželi. Jako přílohu zvolíme čerstvou zeleninu a ovocný salát.
  • Do ovocného salátu nakrájíme vodní meloun (ideálně bezpeckový) a salátovou okurku. Zakapeme olivovým olejem, přidáme čerstvě nasekanou mátu a lze přidat i kostičky tvarohového sýru jako je Lučina do salátu či sýr balkánský.

 

Bára Bubílková