OH Tokio 2021. Zlato pro Jolandu Neff, Švýcarky berou všechny medaile. Jitka Čábelická 22.

Švýcarky přepisují historii, v olympijském závodě cross country obsadily kompletní stupně vítězů. Jitka Čábelická při své premiéře dojela 22.

Švýcarka Jolanda Neff potvrdila svou excelentní techniku i vynikající formu a na náročné a kluzké trati si dojela pro olympijské zlato! Její krajanky Sina Frei a Linda Indergand jen potvrdily sílu švýcarského týmu a dojely si pro stříbro a bronz. Největší favoritka olympijského závodu, letos při SP neporažená Francouzka Leona Lecomte se trápila a skončila na 6. místě. Dobře nedopadl závod ani pro její krajanku Pauline Ferrand Prevot, která uzavřela první desítku.

Zatím co při včerejším závodě mužů se hodně prášilo a pokud to klouzalo, tak zas jen na prachu, dnešní den bylo vše jinak. Na už tak náročném okruhu se podepsal silný noční déšť. Trať se stala místy velmi nebezpečnou, proto pořadatelé vyrazili ještě v dopoledních hodinách upravovat některé sekce, dokonce i s těžkou technikou, obávaný drop Sakura dostal zpět tréninkovou lávku.

Kdo čekal scénář sólo jízdy na prvním místě, měl dobrý tip. Kdo vsadil, že to bude vítězka posledních čtyř světových poháru Loane Lecomte, splet se. Byla to spanilá jízda blonďaté komety s Helvétským křížem na dresu Jolandy Neff.  Těžké podmínky ji hrály do karet. Hned v první kole, po krátké zaváděčce vyrazila vpřed, její tempo akceptovala pouze Paulin Ferrand Prevot, jenže ta pak chybovala na prudkém kamenitém výjezdu, kdy nevyjela na horizont a ztratila tu přes 2O vteřin. Od té doby se 28 letá Neff, která v červnu nezávodila kvůli zlomenině záprstní kosti, nevzdala svého vedení a naprosto koncentrovanou a vyzrálou jízdou, snad s jediným podklouznutím, ukázala kdo je nejkomplexnější bikerkou současnosti.

„Někdo mi řekl, že kdokoli vyhraje tento závod, bude zaslouženým šampionem, protože budete muset vědět, jak se jezdí na horském kole. Tady potřebujete dovednosti, potřebujete všechno. Jsem neuvěřitelně šťastná, že jsem dokázala vyhrát právě na této trati,“ řekla v cílovém rozhovoru Jolanda.

Za jejími zády se zpočátku držela Evie Richards (GBR), s dalšími dvěma Švýcarkami: Sinou Frei a Lindou Indergand, až za nimi byla favorizovaná Lecomte, která se vůbec nemohla dostat do tempa. 

Pualine Ferrand Prevot se po pádu sice dokázala vrátit ke dvěma švýcarským bikerkám, ale během třetího kola v náročném stoupání Wasabi si prošla krizí a klesla k sedmému místu, až za skupinu pronásledovatelek, kde se objevila ještě Anne Terpstra a Anne Tauber (obě Nizozemsko).

Zatím co Neff do posledního kola najížděla s náskokem téměř půldruhé minuty, ostře se bojovalo o stříbro. Drobná Sina Frei byla silnější ve výjezdech, ale Linda Indergand se držela zuby nehty, jako vynikající sprinterka by měla v souboji tělo na tělo navrch. Jenže její mladší krajanka využila posledního krátkého výjezdu, kdy si získala několik metrů náskok a tak bylo o medailích rozhodnuto: Frei stříbro, Indergand bronz. Švýcarky se tak postaraly o rekordní zápis, zatím se totiž v závodě horských kol pod pěti kruhy žádné zemi nepodařilo vybojovat všechny tři medaile.

Druhým velkým překvapením dne bylo čtvrté místo nejmladší účastnice olympijského závodu 19leté Maďarky Blanky Kata Vas. Stříbrná medailistka z mistrovství světa horských kolo i cyklokrosu v kategorii do 23 let je dalším multitalentem, o kterém jistě uslyšíme.

Obhájkyně zlata z Ria de Janeiro Švédka Jenny Rissveds dojela čtrnáctá. Polka Maja Wloszczowská, v jejíž sbírce jsou dvě olympijská stříbra z let 2008 a 2016, byla dvacátá, jen o dvě příčky před ní skončila obhájkyně bronzu z Ria čtyřicetiletá Kanaďanka Catharine Pendrel, která teprve před půl rokem porodila dceru Daru. 

Česká zástupkyně Jitka Čábelická projela cílem při svém premiérovém startu na olympijských hrách na 22. místě. Se stejným číslem i startovala a i když si v duchu pomýšlela asi na trochu lepší umístění, rozhodně nelze výsledek vnímat jako nevydařený. Vždyť za jejími zády skončila řada zvučných jmen, např. australská bikerka Rebecca Mc Connell, dvojnásobná bronzová medailistka z MS, Italka Eva Lechner nebo třináctá žena UCI Rankingu Gita Michiels.

“Nervozita byla velká, tepovka byla vysoká, dolehlo to na mě. Bohužel se pokazilo to, co se pokazit nemělo, už v prvním výjezdu se to zaseklo, tam jsem zazmatkovala a zbytečně nabrala velkou ztrátu. Snažila jsem se to sjíždět, ale nedařilo se to úplně podle představ,” sdělila nám Jitka po závodě. “Je to takový průměr, žádný průšvih ani žádný překvapení. Ale dobrá zkušenost a dobrý ponaučení, snad budu mít příležitost za tři roky v Paříži,” doplnila Jíťa, která se s ostatními členy české minibikerské výpravy už zítra vrací zpět do České republiky. 

 

Výsledky ženy:

  1. Jolanda Neff (SUI) 1:15:46 hod.
  2. Sina Frei (SUI) +1:11 min.
  3. Linda Indergand (SUI) +1:19
  4. Kata Blanka Vas (HUN) +2:09
  5. Anne Terpstra (NED) +2:35
  6. Loana Lecomte (FRA) +2:57
  7. Evie Richards GBR) +3:23
  8. Yana Belomoina (UKR) +3:54
  9. Haley Batten (USA) +4:27
  10. Pauline Ferrand Prevot (FRA) +4:32

  1. Jitka Čábelická +9:14

Kompletní výsledky ZDE

 

Foto: mtbs.cz/Alex Whitehead/SWpix.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková