Šest startů, osm životních osudů. To je příběh PowerFlower při Metrostav Handy cyklomaratonu

Přinášíme “pozdrav” od PowerFlower, ale obdiv a poklonu zaslouží každý z těch desítek týmů, které každoročně pomáhají….

V úterý 27. července v 9:00 odstartoval z Palmovky od centrály Metrostavu pětidenní cyklistický podnik, který pořádá největší česká stavební firma ve spolupráci se spolkem Cesta za snem. Trasa letošního ročníku MHCM je pevně stanovena s průjezdy všemi kraji České republiky. Vede kolem 28 vodních ploch, již tradičně čítá 2 222 kilometrů, které musí účastníci zvládnout v limitu 111 hodin.

Akce sportovní, ale především lidská, která má spoustu ušlechtilých cílů. Propojit svět zdravých a handicapovaných sportovců, finančně podpořit ty, co se zatím se svým osudem perou, ukázat jim, že na integraci do normálního života nebudou sami.

Na Metrostav Handy Cyklo Maraton, jak zní celý oficiální název, se již tradičně přihlásil osmičlenný tým FlowerPower. Letos po šesté. Několik let se jednalo o ryze dámské seskupení, jen řidiči doprovodných aut byli pánové. „Letos nějak „holky došly“, jsou tam mateřské povinnosti, atp., takže jedeme jen dvě a šest chlapů“, napsala mi kapitánka týmu Eliška Křížová, s kterou se na cestu vypraví i ultramaratonkyně Markéta Peggy Marvanová.

V roce 2017 byla patronem týmu PowerFlower Tereza Bártová, o rok později odjela s týmovou pomocí závod.

„Jedeme „111“ kolem naší republiky už po šesté. Letošní ročník jsem chtěla původně věnovat “JEN” všem našim patronům z předchozích ročníků – Milan Turek Tereza Bártová Alex Borská Daniel Votruba Radek Zeli Zeliicko, Fílovi Veselému a Vláďovi Herzigovi (který nás i letos určitě z nebe sleduje).

Ale pak přišla Peggy, že zná moc sympatického malého Matyáše Tomana, 9letého klučinu z Teplic. Okamžitě jsem věděla, že máme dalšího, již osmého patrona!“, představuje Eliška jejich letošního patrona, pro kterého non stop jízdu pojedou.

 „Maty byl hrozně nedočkavý a na svět se vydal už ve svém 30. týdnu svého prenatálního života. Narodil se s váhou 1430g a bohužel i s DMO. Maty zatím ještě nechodí, ale vše je na dobré cestě a my pevně věříme, že brzy chodit začne. K tomu ale potřebuje speciální rehabilitace, které jsou pro Matyho moc důležité a díky nim dělá obrovské pokroky, bohužel pojišťovna tyto rehabilitace neplatí. Rodiče ho momentálně vozí denně do Prahy a Maty vytrvale cvičí a cvičí. Věříme, že touto naší 2222km dlouhou cestou i my přispějeme ke splnění jeho snu,“ doplňuje příběh malého bojovníka Matyáše.

 

S tímto cílem a snahou pomoci těm, kteří bojují s nepřízní osudu, se na letošní Metrostav Handy maraton vydalo celkem 28 týmů.

Jejich cestu a zdolávání 2222km dlouhé trasy můžete sledovat online – viz odkazy níže. A pokud chcete podat pomocnou ruku, můžete podpořit jakoukoliv částkou společnost Cesta za snem, která pomáhá lidem k plnohodnotnému životu bez bariér.

Pokud vás oslovila síla PowerFlower i příběh jejich již osmého patrona Matyáše, můžete podpořit prostřednictvím tohoto odkazu: https://www.donio.cz/PomocProMatyase

Kdo budete mí náladu, můžete sledovat cestu všech týmu zde: https://tracker.solaris.media/www/map/mhcm2021, jak po celé trase, tak se potkat i v cíli, který bude v sobotu 31. července na koupališti Džbán v pražské Divoké Šárce. Tam se uskuteční celodenní program pro děti a dospělé, vyvrcholením bude koncert, na němž vystoupí Thom Artway s kapelou.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková