Tour de Feminin 2021: úvodní časovku nečekaně vyhrála Italka Valeri Bussi v barvách domácího týmu CykloTrener

Časovkou zahájil 33.ročník ženského etapového závodu Tour de Feminin, kde startují i nejlepší české silničářky, včetně Terezy Neumanové a Nikoly Noskové…

Nebyla v úzkém okruhu favoritek, ale rybník dokonale vypálila všem. Čtyřiatřicetiletá italská cyklistka Vittoria Bussi vyhrála první etapu 33. ročníku Tour de Feminin.

Čtvrteční časovku v severočeské Krásné Lípě dlouhou 12,6 kilometru s vrchařskou prémií na Vápence prolétla v čase 18 minut, 32 sekund a 92 setin a těsně o 1,29 sekundy porazila druhou Britku Joscelin Lowden. Bussi si připsala jeden z největších úspěchů kariéry a do páteční druhé etapy se oblékne do žlutého trikotu.

“Je to úžasný pocit a je to vůbec poprvé v mé kariéře, co jsem ve žlutém tričku,” rozplývala se Bussi v cíli. Na trať se vydala jako druhá z celkového počtu 141 závodnic. A na prvním místě zůstala až do cíle. “Trať byla dobrá, hodně technická a kopcovitá. Vítězství ale i tak nebylo jednoduché zvlášť pro časovkářku, jakou jsem já. Teď budu chtít trikot udržet do dalších etap,” dodala.

Bussi, která v letošním Tour de Feminin posílila místní celek CykloTrener, udělala rovněž radost svému týmovému bossovi Janu Novotovi, pro nějž je Tour de Feminin rovněž premiérou v pozici šéfa organizačního výboru závodu.

“To je neskutečný pocit, takový úspěch jsem rozhodně nečekal. Dostal jsem od ní email, že by chtěla v Krásné Lípě závodit, ale nemá tým. Váhal jsem tak 14 dní, zda ji k nám zařadit. Teď jsem rád, že jsem to udělal.” 

Za Italkou, která je výkonem 48 007 metrů z roku 2018 světovou rekordmankou v hodinovce na dráze, a Britkou skončila třetí s desetisekundovou ztrátou Němka Corinne Lechner jedoucí za tým Stuttgart. 

Na start časovky se postavilo 24 týmů po 6 závodnicích. Vedle české reprezentace a Dukly Praha tu startuje i místní Team CykloTrener v sestavě s pěti Češkami a právě Vittorií Bussi.

Z Češek největší pozornost budily v reprezentačním dresu startující dvě aktuální mistryně republiky: v silničním závodě Tereza Neumanová a v časovce Nikola Nosková. Obě jezdí v zahraničních týmech, Nikola Nosková asi v nejlepším týmu světa SD Worx a Tereza Neumanová ve španělském Burgos Alimenta.

Zatím co Tereza Neumanová přijela z Livingna po finálním soustředění před OH, Nikola Nosková se bude snažit o co nejlepší české umístění. To potvrdila už v časovce, kdy obsadila se ztrátou 56 sekund 16. pozici.  Nikola Bajgerová z pražské Dukly byla 39. Nosková tak oblékla dres v podobě české vlajky pro nejlepší českou závodnici.

Dnes čeká na závodnice 102 km dlouhá etapa, která nese podtitul Národním parkem České Švýcarsko.

Kompletní výsledky ZDE

b

Zdroj: Tour de Feminin
Foto: Jakub Trmal

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková